fbpx

Deze dingen heeft een hond nodig om zich goed te voelen

Wanneer je net een hond in huis hebt of een pup, dan is het erg belangrijk dat de hond zich prettig gaat voelen. Hij of zij kent jou nog helemaal niet, er is nog geen band of vertrouwensrelatie. Door goed te weten wat er belangrijk is in het leven van een hond, kun je jouw hond een goede start gaan bieden. Natuurlijk is dit voor iedere hond van belang, dus ook als je jouw hond al veel langer hebt kan het zinvol zijn om dit artikel te lezen. Een hond heeft uiteraard goede voeding nodig, de beschikking over water en hij moet in staat zijn om buiten te kunnen komen. Maar buiten de normale verzorging om, zijn er dingen die een hond nodig heeft om zich goed te voelen.

Aandacht

'Ik weet dat ik besta'

Mijn docente op de Martin Gaus Academie noemde deze zin toen we het hadden over aandacht. En waarom honden van alles gaan proberen, zelfs als het ze negatieve aandacht oplevert. Het krijgen van negatieve aandacht is uiteindelijk ook aandacht. Want de hond weet daardoor dat hij er toe doet, 'ik weet dat ik besta'. Ze houden zich bezig met mij, ook al is het geen positieve aandacht. 

Één van de belangrijkste dingen die een hond dan ook nodig heeft (naast de fysieke verzorging natuurlijk) is aandacht. Zonder aandacht, zonder gezien te worden doe je er niet toe. Hoe mooi is het voor jouw hond om zich belangrijk te voelen? Te merken dat je er bij hoort en dat je gezien wordt? Door de hond voldoende aandacht te geven op de goede momenten, zal de hond minder aandacht gaan 'zoeken' op een voor ons vervelende manier. Zie je de 'checklook' bij jouw hond? Beantwoordt deze blik dan gewoon even door 'hi' terug te zeggen. 

Samen spelen

Speel samen met jouw hond! Een spelletje wat jouw hond dan ook leuk vindt en geen strijd oplevert. Zo heb je positieve aandacht voor elkaar. Dit kan bijvoorbeeld al zijn dat jouw hond een speeltje komt laten zien! Nee, het is niet nodig om 'los' te laten, het is niet nodig om hem per se weg te moeten gooien. Alleen al 'wauw wat voor een moois heb jij daar' kan al een trots en blij gezicht opleveren, zonder dat er frustratie bij komt kijken omdat de hond het af 'moet' staan. Gewoon even aandacht voor het moment!

Neem er de tijd voor

Neem er rustig de tijd voor om jouw hond te aaien of te knuffelen. Honden kunnen er een enorme behoefte aan hebben om te knuffelen of geaaid te worden. Door dit fysieke contact worden er prettige hormonen aangemaakt. Hierdoor voelt jouw hond zich lekker en bij ons werkt dit precies zo. Deze aandacht krijgen is dan ook erg belangrijk voor de hond.

Let wel op, sommige honden vinden het niet prettig om aangeraakt te worden. Voor deze honden helpt het dus enorm wanneer jij als eigenaar dit ziet! Leer de lichaamstaal herkennen zodat je hier op in kan spelen. Zodat je ziet wat jouw hond prettig vindt en wat niet. Misschien is dit wel alleen maar naast je liggen. Of tegen je aan. Door deze behoefte te ontdekken, voelt jouw hond zich veilig en gezien! 

Voorkom negatieve aandacht

Door voldoende aandacht te geven aan jouw hond, kun je voor een groot deel voorkomen dat jouw hond allerlei dingen gaat verzinnen om toch aandacht te krijgen. Natuurlijk werkt dit bij pups niet altijd even gemakkelijk.

Pups zijn de wereld nog aan het ontdekken en zullen veel meer gaan uitproberen. Zorg er bij een pup dan ook voor dat je zoveel mogelijk weghaalt in huis, wat bijvoorbeeld niet de bedoeling is om te pakken en dat er alleen dingen liggen die een pup wél mag hebben.

Geef de pup vervolgens juist aandacht op het moment dat hij datgene heeft wat hij mag hebben! Ligt de pup lekkers rustig? Geef de pup dan ook even aandacht! Begroet de pup je, terwijl alle pootjes nog op de vloer zijn? Ga dan bijvoorbeeld even door je knieën zodat de pup bij je gezicht kan en begroet jouw pup. Zo leert de pup dat 4 voeten op de vloer hem aandacht oplevert. Enkel negeren van het 'ongewenste' gedrag zal er niet voor zorgen dat een hond leert wanneer hij dan wel kan begroeten!

Voorspelbaarheid

Voorspelbaarheid geeft rust. Wanneer je een vaste structuur hebt en de hond zich kan instellen op wat er gaat gebeuren, dan geeft dat rust. Voor honden die bijvoorbeeld herplaatst zijn, is dit zo'n ontzettend belangrijke! Het gevoel van veiligheid vergroot, wanneer de hond niet onzeker is over wat er toch telkens gaat gebeuren. Zorg in het begin ervoor, dat je bijvoorbeeld telkens hetzelfde rondje loopt met uitlaten. Zo kan de hond de omgeving leren kennen, zonder overvallen te worden door nieuwe dingen. Merk je dat jullie band goed zit, dat de hond zich prettig voelt? Dan kun je het rondje bijvoorbeeld gaan uitbreiden. Vindt de hond de omgeving spannend? Dan is voorspelbaarheid dus steeds weer van belang. Loop dan hetzelfde rondje.

Een natuurlijk ritme. 

Eigenlijk ontstaat er al snel een soort van een natuurlijk ritme. 's Avonds gaan we slapen, 's morgens worden we wakker. Er wordt ontbeten, wanneer we de jas aandoen en de riem pakken gaan we wandelen. Door de vaste momenten voor de hond hieraan te koppelen, weet de hond wat hij/zij kan verwachten. Zo is het voor de hond duidelijk wanneer het etenstijd is; wanneer de hond kan plassen en wandelen. Op welke momenten het tijd is om even te rusten en spelen. Hoe duidelijker dit voor de hond is, hoe meer rust dit geeft. Zo weet onze hond James bijvoorbeeld dat wanneer we de televisie uitzetten 's avonds (dat maakt een geluidje) dat we naar bed gaan. We hoeven alleen maar op het knopje te drukken en hij staat direct op, om naar zijn mand in de gang te gaan. En nu is het prima, dat er soms van het ritme wordt afgeweken. Alleen in grote lijnen hetzelfde ritme biedt stabiliteit.

James weet bijvoorbeeld ook het verschil, tussen wanneer we met hém weggaan en wanneer we even zonder hem de deur uitgaan. Dit geeft hem rust; de ene keer draait hij zich om en gaat hij in zijn mand liggen en de andere keer staat hij bij wijze van spreke te dringen om mee naar buiten te gaan. Je kunt je voorstellen hoe gek het voor hem zou voelen, wanneer hij denkt dat we samen weggaan en hij vervolgens alleen moet blijven! Dan zou hij waarschijnlijk heel onrustig zijn en misschien ineens zich niet prettig voelen om alleen thuis te moeten blijven. Hij loopt dan voor zijn gevoel iets leuks mis. De voorspelbaarheid geeft hem rust. Hij weet wat er gaat gebeuren en hij kan zich daar op instellen. 

Invloed

Het is voor een hond heel belangrijk om een vorm van invloed te hebben over zijn eigen leven. Wanneer je níets zelf kunt bepalen, níets te zeggen hebt over je leven, kun je daar erg ongelukkig van worden. 

Maar hoe geef je een hond nu invloed over zijn leven? Aan de hand van een voorbeeld zal ik het uitleggen. James is bijvoorbeeld heel erg groot. Hij kan met zijn hoofd op de eettafel rusten.

Wanneer ik aan het eten ben, vind ik het niet fijn als hij rondloopt bij de tafel. Ik wil niet dat hij wat te pakken krijgt, 'per ongeluk' als mijn zoontje bijvoorbeeld een hand met een broodkorstje uitsteekt. Op die momenten zegt ik bijvoorbeeld: 'ga maar 'af' James'. Soms gaat hij dan liggen, maar het komt ook wel eens voor, dat hij naar de keukendeur loopt. Hij kijkt naar buiten en kijkt weer naar mij. Ik hoor hem dan eigenlijk vragen: 'mag ik naar buiten?' 

Sommige mensen vinden het opvolgen van commando's belangrijker, maar persoonlijk vind het belangrijk, dat James ook invloed heeft over zijn leven. Misschien wil hij gewoon liever naar buiten op dat moment, heeft hij geen zin om te gaan liggen. Of misschien moet hij plassen, óf is net op dat moment de geur van het eten zo lekker, dat hij er liever niet mee geconfronteerd wordt.  I don't know.. het enige wat ik wel weet is dat híj op dat moment graag iets anders wil.

Mij is het op zo'n moment om het even. Het gaat mij er niet zozeer om, dat hij per se moet gaan liggen. Ik heb gewoon geen zin in gedoe bij de keukentafel. En hij heeft geen zin om binnen te gaan liggen. Prima! Daar mag hij best een stem in hebben.


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!


Geef je je hond dan altijd zijn zin?

Nee zeker niet. Waar het kan en waar het mogelijk is geef ik hem een keuze. Maar ik blijf altijd zijn verantwoordelijke en verantwoordelijk naar de maatschappij toe. Wanneer hij nog ergens even wil snuffelen en het is te dichtbij de weg bijvoorbeeld, dan gaat veiligheid boven alles. Of wanneer ik per se naar huis moet omdat we anders te laat zijn.. dan gebruik ik op dat moment mijn stem 'kom' om hem aan te sporen met me mee te komen.

Heel regelmatig mag hij overal blijven snuffelen. Heel regelmatig krijgt hij veel invloed over zijn eigen leven. Maar wanneer het écht nodig is bepaal ik als zijn begeleider wat er wel en niet kan. Zo lang het maar in verhouding is.

Aangeleerde hulpeloosheid

Wanneer een dier totaal geen controle kan uitoefenen over wat er met hem gebeurt, kan er aangeleerde hulpeloosheid optreden. Dit is een vreselijk verschijnsel waaronder het dier ontzettend (in stilte) kan leiden. Op den duur kan dit lijden tot psychische stoornissen zoals depressie. Het lijkt alsof zo'n hond heel 'braaf' is en altijd maar stil en netjes in de mand ligt. Maar eigenlijk heeft de hond geleerd dat het toch nooit zin heeft om initiatief te tonen. Dat er toch nooit op ingegaan wordt. Dat de hond niets geen zeggenschap heeft over zijn leven. De hond lijdt in stilte...

'Om aandacht vragen'

Bedenk je nu dus ook dat 'om aandacht vragen' helemaal niet iets slechts hoeft te zijn. Hoe zou je je zelf voelen, als je behoefte hebt aan een knuffel en je mag er niet om vragen? Dat je zin hebt om een spelletje te doen en het mag alleen als de ander er mee begin, nooit wanneer jij het vraagt? Het is een fabeltje dat een hond die zijn kop onder jouw handen duwt, niet geaaid 'mag' worden. Of dat wanneer jouw hond een spelletje initieert, jou vraagt om te gaan spelen, dat dit niet zou mogen! Het is super leuk dat jouw hond gewoon invloed mag en kan uitoefenen over de prettige en leuke dingen. De enige valkuil is dat het soms op een opdringerige en niet prettige manier voor ons gebeurt. Dan kun je daar zelf iets over bedenken wat je daar mee wil. Dringt jouw hond op een vervelende manier op, doet het daarbij zeer wanneer jouw hond bijvoorbeeld met de poten erbij krabt? Dan hoef je daar natuurlijk niet aan toe te geven. Dan is voor jullie duidelijkheid hierin belangrijker. Stuur de hond bijvoorbeeld naar de plek wanneer hij het op een vervelende manier vraagt.Op die manier ga je dan bijvoorbeeld nooit in op een verzoek om geaaid te worden. Maar vergeet vervolgens niet, aandacht te geven, op een moment dat het wel zacht en prettig gebeurt. 

James komt vaak even bij me als ik achter de computer zit. Hij steekt dan zijn hoofd onder mijn handen. Vaak aai ik hem dan en knuffelen we. Soms dringt hij iets meer op en stopt niet wanneer ik weer verder ga achter de computer; dan weet ik dat hij duidelijk méér behoefte heeft aan knuffelen, want normaal gezien is hij na even aaien wel klaar en loopt hij naar zijn mand. Wanneer hij er duidelijk extra om vraagt knuffel ik nog even door. Soms moét ik iets afmaken, dan zeg ik 'het is klaar James' ga  maar naar je plek'. Dan is het ook duidelijk en loopt hij naar zijn mand. Zo hebben we allebei om beurten invloed over wat er gebeurt. 

Het is dus niet zo zwart-wit als het soms geschetst wordt. Bepaal voor jullie zelf wat goed voelt en waar je jouw hond wel of geen invloed over kan laten uitoefenen.

Zo bouw je een goede band op! 

Samenvattend kun je zeggen dat er drie dingen zijn die een hond, buiten zijn fysieke verzorging om, nodig heeft om goed in zijn vel te zitten

  1.  Aandacht
  2. Voorspelbaarheid
  3.  Invloed

Door oog te hebben voor deze dingen en te zorgen dat hier een balans in komt bouw je een goede band op met je hond. Jouw hond voelt zich veilig, weet dat hij/zij gezien wordt door jou en heeft een vorm van zeggenschap over zijn eigen leven.

Moeite om te signalen te herkennen?

Vind je het nog heel moeilijk om te kunnen beoordelen hoe jouw hond zich voelt? Of wat jouw hond wil zeggen? Weet je nog niet wat de verschillende signalen zoals 'borstelen', 'gapen' en 'uitschudden' betekenen? Hoe een kalmerend signaal eruit ziet en voor wie dit kalmerend kan werken? En vind je het belangrijk om dit wel te leren kennen?

Ik heb een korte online cursus ontwikkeld: 'Leer de taal van je hond' In deze cursus leer je de basisbeginselen van de taal. Wat de verschillende houdingen betekenen, wat stress-signalen zijn en kalmerende signalen. Hoe je kunt herkennen of spel leuk is of niet. Zeker wanneer je voor het eerst een hond hebt of een pup, is het zo belangrijk om te leren en te weten hoe jouw hond zich voelt. Zo bouw je de beste band op!


Online Cursus Hondentaal - Tijdelijk met 30,- euro korting!! 

De online cursus 'leer de taal van je hond' is een krachtige cursus. Aan de hand van duidelijke video's en helder lesmateriaal leer je de taal van jouw hond. 

  • Je krijgt duidelijke full-color hand-outs in.pdf die je kan afdrukken of digitaal kan inzien.
  • Je leert video's analyseren en bekijken welke taal je ziet. Door de opgaven en vragen in te vullen word je uitgedaagd om je echt goed te verdiepen.
  • Je houd 1 jaar toegang tot de cursus.
  • Je krijgt toegang tot de facebook-groep waarin je zelf video's mag gaan delen en waarin we extra verdieping-video's delen om nog meer te leren van de fascinerende taal van de hond.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>