Henriëtte Jordens
Updated: september 6, 2024

Zolang als ik me kan herinneren ben ik gefascineerd door hondengedrag en de hondentaal. Ik vind het prachtig om naar honden onderling te kijken en hun taal te interpreteren.Maar ook de taal van de hond naar ons toe, en hoe vakkundig ze ons weten te peilen. Super gaaf is dat! Het mooiste aan communicatie met je hond vind ik eigenlijk wel, dat wanneer je ‘in gesprek’ gaat met je hond, hij of zij ook steeds vaker iets te vertellen heeft. Oke.. dat moet ik misschien even uitleggen haha.  Maar om dat uit te leggen ga ik eerst even dieper in op wat communicatie nou eigenlijk is.

Communicatie is een activiteit waarbij levende wezens, betekenissen uitwisselen, door op elkaars signalen te reageren. Het Latijnse woord ‘communicare‘ slaat terug op “iets gemeenschappelijk maken”.

Het is onmogelijk om niét te communiceren: alle gedrag is communicatie, ook wie onverschillig is of elke betrokkenheid ontkent, bedrijft hiermee communicatie (wegkijken, niets terugzeggen) ‘(bron:wikipedia)

Communicatie

Voor communicatie hebben we minstens 1 zender en 1 ontvanger nodig. Die geregeld van rol wisselen en daarbij betekenissen aan elkaar overdragen. Daarbij is álle gedrag communicatie, ook signalen zoals niets zeggen of ‘wegkijken’. Hoe mooi is dat? Dus zelfs zonder te praten, kan onze hond met zijn lichaamstaal en gedrag, zoveel aan ons duidelijk maken. En hoe beter je leert en gaat kijken, hoe meer je van elkaar zult begrijpen.

Miscommunicatie

Wat als je de taal niet goed kent? Of als je signalen niet begrijpt? Dan kan er sprake zijn van miscommunicatie. Misschien heb je wel geleerd op de hondencursus, dat een hond aan de riem naast je moet lopen en niet mag snuffelen aan de grond.

Wanneer je dit dan doet, zonder te weten dat snuffelen ook soms een vorm van communicatie kan zijn, dan is er feitelijk miscommunicatie. Jij ziet het signaal ‘snuffelen’ als iets ongehoorzaams.. terwijl de hond zichzelf of de andere hond ermee wil kalmeren. En totaal dus niet ongehoorzaam wil zijn naar jou!

Miscommunicatie vindt soms ook plaats, onder dieren onderling:

  • Een Rhodesian Ridgeback, heeft de typerende ‘ridge’ op zijn rug. De haren staan daar overeind. Andere honden, zeker honden die niet gesocialiseerd zijn met verschillende typen honden, denken dat hij constant ‘borstelt‘. Dat hij constant de haren overeind heeft en gespannen is… hierdoor kan miscommunicatie plaatsvinden.
  • Een hond met veel rimpels in het gezicht, kan lijken op een hond die gromt en daardoor rimpels in het gezicht krijgt -> het kan dan voor een andere hond lijken alsof de hond met rimpels aan het grommen is…

Niet fijn dus als er miscommunicatie plaatsvind. Zo gebeurt dat soms ook met onze eigen hond. De hond wil iets aan ons aangeven, alleen wij zien het niet of begrijpen de hondentaal niet. Bijvoorbeeld wanneer een hond zijn hoofd iets terugdeinst, als we hem gaan aaien. Mis je dit signaal of ben je je er niet bewust van? Dan aai je de hond terwijl hij of zij eigenlijk aangeeft ‘nee’..Of de hond die tijdens ‘stoeien’ met de eigenaar, wel 10 stress-signalen laat zien, die de eigenaar niet kent.. Hierdoor is het ‘stoeien’ voor de eigenaar een leuk spelletje, alleen niet voor de hond. Soms zelfs bijna menens in plaats van een spel. Op deze manier kunnen vertrouwensbreuken ontstaan tussen hond en eigenaar. Wat allemaal voorkomen kan worden door het leren kennen van de taal!

Hoe beter je de taal van de hond kent, hoe beter je in staat zal zijn om wederzijds te communiceren. Je hond vertrouwt op jou omdat je hem begrijpt.

Mijn eigen hond James

James heeft in heel veel dingen een stem, daar heb ik al vaker over geschreven. Hij geeft soms maar met een heel subtiel gebaar aan wat hij wilt bijvoorbeeld. Bijvoorbeeld alleen maar een kleine blik in de richting van een deur, of van de mand. Door die subtiele signalen te leren lezen, en hier ook op momenten op in te gaan of de hond te laten weten wat dan well/niet kan, heeft James geleerd dat hij mij ook dingen kan vragen/vertellen.Zo kijkt hij soms naar een deur als hij honger heeft, dan is het meestal de deur richting de deel. Of hij kijkt heel bewust even kort naar de buitendeur, en dan weer naar mij. Dan wilt hij naar buiten. Als het even kan, dan luister ik naar zijn wens, en dan communiceer ik dat met hem. Als het niet kan dan zeg ik dat ook. Laatst keek hij naar zijn mand die achter de stoelen ligt in de woonkamer, en toen naar mij. Heel subtiel, terwijl ik achter de tafel zat. Hij bleef nog staan… ik ben toch maar gaan kijken. Wat bleek; tijdens het stofzuigen heb ik de mand even tegen de muur gezet en niet meer teruggelegd.

En het allermooiste vind ik nog.. wanneer jouw hond eenmaal weet dat hij of zij een ‘stem’ heeft, dat je echt wéderzijds met je hond communiceert, dan gaat hij jou ook steeds vaker iets vertellen!! Daarmee ontstaat er een echte diepere verbinding.

Heeft jouw hond moeite met andere honden?

Wanneer jouw hond moeite heeft met andere honden, zullen er in het verleden veel kleine signalen zijn geweest die daarop konden duiden. Even een korte snuffel in de berm, iets ontwijkend lopen, de kaken gespannen op elkaar houden, of subtiel het oogcontact vermijden. Kleine signalen die je zo mist wanneer je hier niet alert op bent. Zijn dit soort signalen heel lang genegeerd, moest een hond bijvoorbeeld toch aangelijnd contact maken met een andere hond in het kader van ‘socialiseren’? Terwijl dit soort signalen zichtbaar waren? Dan kan het goed zijn dat de hond geleerd heeft dat dit soort signalen niet zo zinvol zijn, dat er duidelijkere signalen nodig zijn! Grommen, blaffen.. dat is taal die wij vaak wel horen!

Door juist te leren luisteren naar deze subtielere signalen, deze te gaan zien en te gaan communiceren met de hond, heeft de hond het ook minder nodig om te ‘schreeuwen’ om hulp of duidelijkheid.

Hulp nodig met jouw hond die moeite heeft met andere honden? Kijk dan eens bij de speciale trajecten die ik hiervoor aanbied.

Hartelijke groet,

Henriëtte 

Wil jij meer leren over de subtiele signalen die een hond geeft? Volg dan een cursus hondentaal. Nu tijdelijk met 50,- euro korting!! 

De online basiscursus ‘leer de taal van je hond’ is een krachtige cursus. Aan de hand van duidelijke video’s en helder lesmateriaal leer je de taal van jouw hond.

  • 1 jaar toegang tot de online leeromgeving
  • Super veel video’s waarin je de taal van de hond leert kennen
  • Digitale hand-out boordevol kleurrijke foto’s en heldere uitleg
  • Video’s van (A)sociaal contact tussen honden onderling analyseren
  • Bonusmodule: ‘de hond die gromt’ inclusief digitale hand-out

Klik hier voor meer informatie

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>