fbpx

‘Mijn hond het uitvallen afleren’, en waarom mijn haren overeind gaan staan van deze zin.

uitvallende agressieve hond

Regelmatig worden er mailtjes gestuurd, met de vraag hoe de eigenaren het uitvallen van hun hond kunnen afleren. Ondanks dat ik écht heel blij ben dat er om hulp gevraagd wordt, merk ik dat mijn haren een beetje overeind gaan staan van die ene zin: 'mijn hond het uitvallen afleren'. Meteen weet ik dat ik dan als eerste juist met de eigenaar aan de slag ga 🙂

Mijn hond het uitvallen afleren

Wanneer je spreekt over het afleren van gedrag, dan wil je iets stoppen. Ergens heel logisch, want je vind het niet fijn of prettig dat de hond dit doet. Maar theoretisch gezien, hoe kun je iets stoppen?

Dan leg je de focus op het gedrag wat je NIET wilt zien. Om dit gedrag te kunnen stoppen, moet je je hond dus eerst in een situatie brengen waarin hij het juist gaat vertonen. Je gaat wachten, of uitlokken dat de hond gaat uitvallen. Om dit dan vervolgens te proberen te stoppen. 

De focus ligt op wat je niet wilt zien

Telkens maar weer, ben je alleen maar bezig om op het gedrag te focussen wat je niet wilt zien, in plaats van op het gedrag focussen wat je wel wilt zien. Daarnaast, is stoppen van gedrag niet heel makkelijk. Want, hoe stop je iets? Om gedrag te kunnen stoppen, zul je er een vervelende consequentie aan moeten hangen. Je gaat dan dus straffen of corrigeren. En dat kan negatieve gevolgen hebben voor zowel de onderliggende emotie van de hond, als voor jullie band. Daarnaast vind ik straffen of corrigeren vaak niet eerlijk. De hond is misschien wel door een nare ervaring bang geworden en wilt zichzelf beschermen. Dan maak je met het straffen of corrigeren de andere hond er niet leuker op!

uitvallende agressieve hond

Onderliggende emotie 

Wanneer je het hebt over het uitvallen afleren, ga je voorbij aan de motivatie van de hond. Je bekijkt helemaal niet waarom een hond doet wat hij doet, vanuit welke emotie dit komt. De focus ligt alleen op het 'slechte' gedrag; op het stoppen van het gedrag, in plaats van het veranderen van de onderliggende motivatie en emotie.

Maar hoe kun je het reactieve gedrag dan wel veranderen?

Natuurlijk begrijp ik dat je het gedrag liever anders wilt zien. Maar om dit te kunnen gaan veranderen is het belangrijk om allereerst te onderzoeken wáárom de hond dit doet. Sluit pijn, ziekte en fysiek ongemak uit. Leer de taal van je hond spreken, en bekijk hoe hij zich voelt. Is er sprake van stress, te weinig slaap, te weinig uitdaging? Teveel uitdaging? Wat heeft jouw hond nodig om zich lekker te voelen? Is hij bang, boos, gefrustreerd? Heb je zelf misschien te hoge verwachtingen? Wil je dingen die jouw hond eigenlijk helemaal niet leuk vindt? Wanneer je dit weet, kun je een plan gaan maken. Gaan zorgen dat de basis goed is. Vanuit een goede basis kun je gaan kijken hoe je het reactieve gedrag kan ombuigen. 

Focus op gedrag van je wél wilt zien

Formuleer eerst eens wat je wél wilt zien. En leg daar de focus op. Door nieuw gedrag te gaan AAN-leren, kan je jouw hond leren anders met de situatie om te gaan. Hiervoor is het belangrijk dat je de omgeving naar jouw hand probeert te zetten door middel van management. Dit houdt in dat je je hond in situaties gaat brengen, waar hij niet snel de 'fout' in zal gaan. Situaties waarin jouw hond met gemak de nieuwe oefeningen kan leren. Je oefent dus eerst op grote afstand van de prikkel. Zo kun je jouw hond bijvoorbeeld AANleren om normaal met je mee te lopen rondom prikkels die de hond moeilijk vindt. Ik heb hier een handige video over opgenomen. Let wel op: je kunt je dus alleen gaan focussen op het aanleren van nieuw gedrag, als de basis goed is!

Verbeteren van de emotie en jullie band

Door eerst zelf te zorgen dat je de taal van jouw hond leert, kun je veel beter inspelen op zijn behoeften. Hierdoor komt jouw hond beter in zijn vel te zitten. En omdat je zijn taal kent, weet je wanneer hij iets spannend vindt en kun je ervoor zorgen dat jouw hond zich veilig voelt. Hierdoor zal jullie band verbeteren! Om je een beetje op weg te helpen heb ik een blog geschreven over het herkennen van spanningsopbouw bij je hond.

Door het inzetten van management, kunnen veel uitvallen worden voorkomen. Door daarnaast jouw hond gedrag te leren wat je wel wilt zien, zal hij dit gedrag vaker gaan herhalen. Want het levert hem iets leuks op. In de tussentijd leert hij ook dat het uitvallen helemaal niet nodig is. Dat hij zich ook veilig kan voelen zonder dit te doen. Iedere keer wanneer hij een hond ziet, wordt hij met heel veel lekkers beloond. Een andere hond betekent goed nieuws dus!  Zo veranderd de vervelende prikkel, in een neutrale of zelfs een leuke prikkel!

Wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallenden/reactieve hond?

Meld je dan nu aan voor mijn GRATIS 3-delige Videoserie 'Goed Beslagen Ten IJs'.

In de videoserie leer ik je onder andere:
* het geheim van een echte waardevolle beloning
* it's all about the 'timing'
* een manier hoe je een uitval vóór kunt zijn 
* hoe je je hond sneller kunt kalmeren ná een uitval

Ik hoop je binnenkort te zien!


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2020

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Wil je mijn Gratis E-Book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende Hond' downloaden? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst, en je kunt hem direct (gratis) downloaden. Afmelden gaat eenvoudig met 1 druk op de knop.