Heb jij soms wel eens een innerlijk stemmetje dat zegt 'ik kan het niet, ik kan het niet, ik kan het niet'? Zo'n stemmetje dat eigenlijk heel streng is voor jezelf? Een stemmetje dat misschien wel zegt: 'ik ben niet goed genoeg voor mijn hond'. Dat je denkt dat jouw hond bij een ander misschien beter af is, of dat het aan jou ligt dat jouw hond dit gedrag vertoont? Dat je je schaamt, dat jij niet in staat bent om jouw hond 'aan te kunnen' of op te kunnen voeden?
Wist je dat deze stemmetjes eigenijk volkomen los staan van het gedrag van onze hond? Deze stemmetjes zeggen iets over hoe wij naar onszelf kijken en wat we van onszelf vinden.
Laat die nog maar even inwerken.. 😉
Hoe zou het voor jou zijn, wanneer je oordelen en hardheid naar jezelf, kan veranderen in mildheid en compassie? En wat zou dit voor jouw hond beteken?
5 stappen om die oordelende monster-stemmetje om te buigen
1.) Begin allereerst eens met voor jezelf op de schrijven waar je precies die schaamte, of onmacht over voelt. Echt waar ik meen het hoor, met pen en papier gewoon eens even schrijven. Dit is echt een oefening namelijk, dit werkt niet wanneer je het alleen in je hoofd doet. Door het op te schrijven, komt het meer uit je hoofd en kun je het al veel beter relativeren en in een ander perspectief zetten.
2.) Ga ook eens na, of de oordelende monster-stemmetjes op waarheid zijn gebaseerd. Vaak zijn ze namelijk op onze eigen invulling gebaseerd en niet per se op hoe andere mensen ons zien. Praat er eens over met een goede vriend of vriendin, of met je hondentrainer ;-). Hoor jij wel eens dierbare mensen in je omgeving zeggen dat ze vinden dat je zo goed voor je hond zorgt? Of dat je zo hard je best doet voor je hond? Luister eens wat vaker naar die stemmen, i.p.v. meteen weer naar je innerlijke criticus te luiseren 😉
3.) Formulier positieve affirmaties. Positieve affirmaties zijn zinnen die je overtuigingen over jezelf sterker kunnen maken, deze overuitingen kunnen bekrachtigen. Het belangrijkste is, dat wanneer je ze gaat formuleren, je nergens het woordje 'niet' gebruikt. Want je hersenen nemen dit niet op. Dus
in plaats van: 'ik schaam mezelf niet', want dan horen jouw hersenen 'ik schaam mezelf', formuleer je bijvoorbeeld 'Ik ben trots op de ontwikkeling die ik doormaak'. Of 'ik loop met vertrouwen met mijn hond'.
4.) Herhaal deze affirmaties regelmatig (liefst iedere dag), hardop tegen jezelf. Jouw hersenen zijn namelijk 'neuroplastisch'. Ze kunnen zich aanpassen, nieuwe verbindingen leggen. Door dit positief te stimuleren, laat je je hersenen nieuwe positieve verbindingen leggen, je traint letterlijk je hersenen in positief denken.
5.) Door dit regelmatig te oefenen, zul je de volgende keer wanneer je in een moeilijke situatie met jouw hond terecht komt, gemakkelijker het gevoel van jouw hond, bij jouw hond kunnen laten. Zonder dat direct jouw emmer ook weer overloopt!
4 tips om een positieve affirmatie te schrijven
Het formuleren van positieve affirmaties is 1 stap die je kan helpen om oordelende monster-stemmetjes om te buigen in je hoofd. In mijn online cursus voor de uitvallende hond, leer je daar ook meer over. Een deelneemster van de cursus deelde zoiets moois in onze besloten facebook-groep. Het passeren van honden gaat inmiddels echt veel beter en ze zegt tegen haar hond (en haarzelf ) tijdens het passeren 'Wij kunnen dit'!. Zo krachtig wanneer je dit tegen jezelf zegt!
Zo formuleer je een fijne affirmatie
1.) Schrijf hem in de ik-vorm (of zoals hierboven, wanneer het om jou en jouw hond als team gaat, in de wij-vorm)
2.) Schrijf het in de tegenwoordige tijd, dus bijvoorbeeld|: 'ik ben' in plaats van 'ik ga worden'
3.) Kies zinnen en woorden die bij je passen. Eindeloos iets herhalen wat (nu nog) te groot is voor je, zal niet helpen. Dus bijvoorbeeld niet: 'ik ben zelfverzekerd', wanneer dit bijna onhaalbaar voor je lijkt. Je kunt dan wel zoeken naar iets, wat al wel dichtbij is en helpend kan zijn/ Bijvoorbeeld 'ik geef mezelf de ruimte om fouten te maken' of 'ik ben trots op de ontwikkeling die ik doormaak' (of die wij doormaken als het over jou & je hond gaat )
4.) Herhaal deze zin(nen) dagelijks, door hier een vast moment voor te kiezen bijvoorbeeld. Het is de kracht van de herhaling!
Jij kan dit 🙂 😉
Hartelijke groetjes, Henriëtte

Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!
Copyright Henriëtte Jordens - 2022