Kauwen verlaagt stress bij honden
Honden kauwen graag. Sommige honden kauwen alleen op dingen die daar voor bedoeld zijn, zoals botten, knuffels of anders kauwspeelgoed. Andere honden kauwen alles stuk. Ze stelen stiekem spullen van de eigenaar, of ze maken alleen dingen stuk wanneer de eigenaar van huis is. Er is een reden waarom honden dit doen, kauwen verlaagt namelijk stress bij honden.
Hoe vervelend dit soms ook is, kauwen is een instinctief en natuurlijk gedrag.
Verlatingsangst
Voor de honden die dingen stuk maken wanneer de eigenaar van huis is, kan het een teken aan de wand zijn. Het kan betekenen dat de hond verlatingsangst heeft! Hij probeert zich beter te gaan voelen door op dingen te gaan kauwen.
Sommige honden maken zelfs muren of deuren kapot; met ieder stukje muur dat er af komt, komt er een beetje dopamine vrij. Dit geeft ze een soort van winnaars-ervaring; 'weer een stukje dichterbij'. Dit prettige gevoel werkt verslavend, waardoor ze het steeds maar herhalen, soms zelfs tot bloedens toe!
Kauwen uit verveling
Er zijn ook honden die gaan kauwen uit verveling. Ze krijgen niet voldoende uitdaging en ze vinden het dan gewoon leuk om hun eigen lolletje te gaan verzinnen.
Straf deze honden vooral niet!
Het nadeel aan straffen is juist dat je de focus legt op het gedrag zelf en niet op de oorzaak! Wat is de reden dat de hond aan de meubels is gaan kauwen of aan de schoenen?

Ga als eigenaar op zoek naar de onderliggende reden. Wanneer dit verveling is, kun je jullie activiteitenschema onder de loep nemen en de hond passende kauw materialen aanbieden. Zorg er wel voor de je de dingen opruimt waar hij niet aan mag kauwen! Voorkomen is beter dan genezen 🙂
Wisselen van de tanden
Jonge honden kauwen vaak eerder op spullen uit het huis. Denk hierbij dan vooral na of het kan komen door het wisselen van de tanden en kiezen; dit gebeurd tussen de 3 en 7 maanden. Het voelt dan soms niet prettig in de mond en de hond wil dit graag verhelpen door ergens op te kauwen.
Geef ook hier weer passend kauwmateriaal en kijk uit met trekspelletjes met een flostouw. De tandjes kunnen nog niet sterk genoeg zijn hiervoor en de hond kan zich ineens flink bezeren.
Kauwen werkt stressverlagend

Om jouw hond te helpen lekker in zijn vel te zitten, is het van belang om dagelijks voldoende kauwmaterialen beschikbaar te hebben, of dit op een goede manier te stimuleren bijvoorbeeld door het aanbieden van een kong.
Wanneer jouw hond met veel angst of stress te maken heeft in zijn leven, is het extra van belang. Kauwen stimuleert de aanmaak van endorfine. Dit hormoon werkt rustgevend en pijnstillend. Het wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het verlaagt stress en werkt als een natuurlijke rustgever.
Geschikte materialen
Sommige materialen zijn erg geschikt om op te kauwen, andere zijn wat minder geschikt. Welk materiaal geschikt is voor jouw hond, hangt af van zijn eigen kauw-manier.
Botten

Botten gemaakt van gedroogd huid, zijn bijvoorbeeld niet goed voor honden die snel kauwen, en meteen doorslikken. Zo krijgen ze een 'onverwerkte' lap gedroogd huid ineens binnen, wat voor verstoppingen kan zorgen.
Er zijn ook honden die hier uren rustig op kauwen, waardoor ze steeds maar een klein stukje per keer binnenkrijgen, dan is dit wel weer een betere keus.
Daarnaast zijn er 'echte' botten, gemaakt van runderbeen of kniegewricht bijvoorbeeld. Ook hier geldt weer; kijk naar je eigen hond. Sommige honden gaan hier rustig mee aan de slag, en krijgen niet te veel ineens binnen, dan kan dat prima.
Andere honden kauwen er meteen flinke stukken van af, en krijgen ineens grote hoeveelheden binnen waardoor ze bijvoorbeeld snel gaan overgeven. Dan zijn deze botten weer minder geschikt. Test rustig uit wat past bij jouw hond, en waar hij lekker op kan kauwen. En laat jouw hond niet zonder toezicht kauwen op een bot.
Kong
Iets wat vaak erg geschikt is voor veel honden, is de kong. Deze kun je vullen met van allerlei lekker eten, of gewoon zijn eigen maaltijd.
Het stimuleert de hond tot rustig kauwen en likken. Het is gemaakt van stevig rubber en kan niet makkelijk kapot. Zo heeft de hond er lang plezier van.

Stokken
Houten stokken kunnen gevaarlijk zijn om op te kauwen. Hier komen soms splinters vanaf, die de hond tussen zijn tandvlees kan krijgen. Daarom zou ik zelf iets anders kiezen om bewust aan te bieden.
Nephout & Nylabone

Er bestaan een soort 'nepbotten' of 'neptakken' van verschillende merken. Deze zijn ontworpen voor honden om op te kauwen.
Ze splinteren niet, en er komen maar kleine stukje tegelijk vanaf. Deze kunnen zorgen voor lang kauwplezier. Kijk ook hier weer altijd naar jouw hond en hoe hij er op reageert. Zelf was ik hier behoorlijk fan van, maar ik heb nieuwe natuurlijkere materialen ontdekt.
Kauw-wortel - Mijn favoriet 🙂
Er bestaan duurzame kauw-wortels. Ze zijn er onder andere van een koffieboom en van een olijfboom.
Ze splinteren niet, en er komen maar kleine stukje tegelijk vanaf. Over het algemeen kauwen honden die in huis leven te weinig, ondanks dat ze deze behoefte wel hebben. De wortels kunnen zorgen voor lang kauwplezier. Kijk ook hier weer altijd naar jouw hond en hoe hij er op reageert. En gebruik het onder toezicht.

Yak-melk bot - Ook mijn favoriet!

Een bot gemaakt van Yak-melk gaat lang mee. Het is vrij hard, de hond krijgt er niet zomaar stukken afgebeten. Door hem in de zon te laten drogen wordt hij nog harder. Leg je hem in een bakje met water dan wordt hij weer wat zachter.
De officiële Yak-melk botten uit de Himalaya zijn lactose-vrij. Veel honden zijn er erg dol op. Kijk ook hier weer altijd naar jouw hond en hoe hij er op reageert. En gebruik het onder toezicht.
Kortom
Kauwen verlaagt stress bij honden. Dat is de reden dat ze zelf soms op dingen gaan kauwen, zodat dit de stress iets kan verminderen of ze beter in hun vel komen te zitten. Schakel altijd professionele hulp in wanneer jouw hond veelvuldig dingen stukmaakt in huis, dit kan een teken aan de wand zijn voor onderliggende stress.
Er zijn meerdere manieren waarop je zelf, door het aanbieden van voldoende kauw-materiaal, kan bijdragen aan het in balans houden van je hond.

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?
Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden.
* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!
Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!
Copyright Henriëtte Jordens - 2021
Bedankt voor de goede uitleg!
Runderhuid been, koffieboom wortel en kong vind onze hond geweldig!
De kong vulde ik van in het begin al met brokjes en kwark, dan de vriezer in en was ideaal tegen verlatingsangst. Hier was ze wel even mee bezig. Ik raad het iedereen aan!
Yak been eet ze helaas tot bloedens toe helemaal op.. dus dat lukt niet goed..
Een ander goed alternatief vind ik het hertengewei, gaat wel maanden mee! en geeft niets af.
Dank je wel voor je duidelijke uiteenzetting. Ik heb hier veel van geleerd en ga zeker het één en ander uit proberen bij mijn reactieve, maar voor ons geweldige hond.
Wat leuk om te horen dat je er veel van geleerd hebt 🙂 Hopelijk helpt het jullie hond om iets meer te kunnen ontspannen!
Bij die hele harde dingen zoals gewei of yakstaaf, gaan de tanden niet afbreken dan?
Hi Johanna,
een yak-staaf kan idd wat hard zijn. Je kunt hem iets weken, zodat hij wat zachter wordt. Een hond kan op tè harde materialen altijd zijn tanden beschadigen, alleen het is moeilijk te voorspellen wat voor de 1 wel kan en voor de ander niet. Maak daarin zelf altijd een inschatting wat voor een type hond je hebt, hoe deze kauwt (sommige knagen/knabbelen/schrapen en sommige proberen iets hards echt met hun kaken door te bijten) en bekijk op basis daarvan welk materiaal geschikt is voor jouw hond. Veel succes!