Leiding geven aan je hond op een positieve manier
Management is een woord dat regelmatig gebruikt wordt als het over hondentraining gaat. Wanneer je in mijn optiek een goede manager bent, geef je op een warme doch zelfverzekerde manier aansturing, of leiding aan werknemers, of euh.. juist ja, aan je hond. Leiderschap bieden betekent niet hetzelfde als domineren, laten we dat vooral meteen maar even duidelijk uitspreken.
Goede (bege)leiding geven aan jouw hond is essentieel, wij hebben de keuze gemaakt om een hond te willen en te nemen. Dan moeten wij voor ze zorgen en ze op een positieve manier leren, om zich staande te kunnen houden in onze maatschappij én onze verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe nemen.
Wat doet een goede leidinggevende dan?
Voor mij is een goede leidinggevende of manager iemand waar je op kan vertrouwen. Je kan met issues bij diegene terecht, zonder dat je er op afgebrand word. Wanneer je je taak moet leren, dan geeft de manager daar de gelegenheid voor en maakt de situatie zodanig dat je dit ook kan leren. De manager zal je niet zonder een leerproces, zomaar ineens de winkel laten runnen bijvoorbeeld.
Verantwoordelijkheid nemen
Een goede honden-begeleider neemt zijn verantwoording. Daar hoort dus ook bij dat je jouw hond kunt aansturen en niet zomaar alles laat gebeuren. Leiding geven aan je hond betekent dus ook dat je de leiding neemt over een situatie. Ofwel dat je je hond uit een situatie kan halen, ofwel dat je de situatie zelf onder controle kan houden. Dat andere mensen, kinderen en dieren veilig zijn. Wanneer je daarover twijfelt, is een eerste stap hulp inschakelen en/of zorgen dat jouw hond een ander geen kwaad aan doet. Hiervoor zijn meerdere opties, bijvoorbeeld: muilkorven, aanlijnen, niet in drukke gebieden lopen en de juiste materialen gebruiken zodat je jouw hond ook fysiek kan houden.
Wees een goede begeleider voor je hond
Om een goede (bege)leider te kunnen worden voor onze hond, is het van belang dat wij onze eigen 'taak' kennen en serieus nemen. Leiding geven aan je hond, kan op een positieve manier, zonder dat je daarvoor fysiek hoeft te corrigeren. Door je te verdiepen in hondengedrag, leerprocessen en de hondentaal te leren lezen, kun je ervoor zorgen dat je zekerder in je schoenen staat en weet wat je kunt doen om jouw hond te helpen en begeleiden.
Loop je tegen problemen aan met de hond, bekijk dan op welke manier jijzelf de omgeving zo in kan richten, dat je jouw hond het beste kan begeleiden.
1.) Neem zoveel mogelijk situaties in je hoofd vast door en bedenk hoe je daar op kan reageren. Voorkomen is altijd beter dan iets proberen op te lossen op het moment zelf.
2.) Bekijk jouw omgeving;, hoe kun je het beste lopen; waar kun je het beste lopen; op welke tijd kun je het beste lopen, zodat je jouw hond zoveel mogelijk kunt helpen.
3.) Bedenkt van te voren wat je kunt doen, wanneer je toch ineens met een hond geconfronteerd wordt bijvoorbeeld die te dichtbij komt. Omkeren; achter een auto of boom wachten, een oprit op, een bosje inlopen etc. Weet de plekken uit je hoofd waar je kunt uitwijken. Maak de wijk tot je speelveld, of zoek een andere plek om te lopen.
4.) Zet oefensituaties zo op dat jouw hond succesvol wordt in wat je voor hem voor ogen hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: op een normale manier een andere hond passeren. Maak een plan van te voren en bekijk hoe je jouw hond zoveel mogelijk ondersteuning kan geven, zodat hij hier goed in wordt!
5.) Reflecteer, stel je eigen verwachtingen desnoods bij, wanneer je ziet dat iets té moeilijk is voor jouw hond. Misschien lukt het nooit om op dezelfde stoep te passeren, maar is de andere kant van de straat wel een haalbaar doel. Misschien is een dijk gewoon te smal, zoek dan een andere route. Zorg dat je hond zich veilig en gezien voelt door jou.
Bedenk wat je je hond precies wilt áánleren
Om een plan te kunnen maken is het belangrijk om te bedenken wat je jouw hond precies wilt áánleren. In plaats van alleen maar af te wachten of iets goed gaat. Wat wil je graag zien? Wat kan jouw hond al wel goed? Dat wat aandacht krijgt groeit! Kan jouw hond prima een hond passeren op 30 meter afstand? Dan is dit een prachtig startpunt.
Zelf vind ik het belangrijk om een hond die uitvalt te leren, om 'normaal' mee te lopen en de andere hond te negeren, of er neutraal naar te kijken. Om dan nu een plan te kunnen maken om de hond dit te kunnen leren, ga je jezelf een aantal vragen stellen.
Op welke afstand kan mijn hond dit wel? Welke beloning heb ik nodig zodat ik hem kan ondersteunen in zijn gedrag? Welk gedrag ga ik precies belonen en hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond dit gedrag vertoont? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij niet de fout in gaat? In welke omgeving kan ik gaan lopen zodat ik genoeg afstand kan creëren en kan uitwijken? Hoe kan ik zorgen dat we niet in de problemen komen? Kan ik de taal van mijn hond genoeg lezen om in te kunnen schatten wanneer hij spanning opbouwt, wanneer hij iets wel/niet leuk vind? Wat kan ìk leren, of veranderen zodat ik mijn hond kan helpen?
Je leest het al wel, het is niet makkelijk om een goede (bege)leider te zijn, het vergt een hoop inzicht!
Om daar nu de eerste stap mee te kunnen gaan maken, kun je bijvoorbeeld mee gaan doen met mijn gratis videoserie. Deze videoserie heb ik ontwikkeld om letterlijk 'Goed Beslagen Ten IJs' te komen met jouw uitvallende hond. Om voorbereid te zijn op situaties en om te weten wat je in een moeilijke situatie kunt doen.
Dit leer je ik je onder andere:
* het geheim van een echte waardevolle beloning
* it's all about the 'timing'
* een manier hoe je een uitval kunt voorkomen
Deze videoserie start weer op 6 december 2021. De aanmelding is nu geopend.
Ik hoop je binnenkort te zien!
Groetjes, Henriëtte
Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!
Copyright Henriëtte Jordens - 2020