fbpx

Leren lopen gaat met vallen en opstaan!

Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet vanzelf

Veel mensen lopen hier wel eens tegenaan. Ze zijn aan het trainen en oefenen met hun hond, en dan gaat de hond toch nog weer de 'fout' in. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet in een keer goed. Het gevoel van falen komt dan om de hoek kijken. Van een deelnemer van mijn Live-traject hoorde ik dat het voor 80%! al beter ging. Super goed! Allen wanneer haar hond dan toch weer uitviel, sloeg de onzekerheid toe. 'Ik doe het verkeerd', 'alles is voor niets geweest'. Ook al ging het daarvoor echt heel erg goed, veel beter dan het ooit was, op de een of andere manier komt dat gevoel dat je dan ontzettend baalt toch heel hard aan. Hoe komt dit nu?

Hoge bergen hebben diepe dalen

Misschien heb je de uitdrukking wel eens gehoord. Hoge bergen hebben diepe dalen. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet in een keer goed. Het zou ontzettend mooi zijn als het in 1 rechte lijn ineens veel beter zou gaan, maar zo werkt het gewoon niet. Leren, emoties veranderen, gewoontes veranderen, dit is een proces. En soms juist doordat iets eerst heel goed lukte, je je daardoor veel beter voelde, komt het 'dal' dan extra hard aan. 

Leren lopen gaat met vallen en opstaan

Wanneer je aan het trainen bent en je weer een keer baalt omdat jouw hond toch weer uitvalt, haal dan eens even diep adem en probeer iets milder voor jezelf en voor je hond te zijn. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet vanzelf. Net zo min als leren lopen bij een kind. Het is een proces. Heb jij wel eens een kind gezien dat zomaar opstond en leerde te lopen zonder te vallen? Of op de fiets stapte en zonder een paar keer om te vallen dagelijks rondfietste? Een baby die zindelijk werd zonder ongelukjes? 

Veiligheid

Misschien ken je het gevoel wel, dat je ergens heen gaat en dat je graag de bekende of vertrouwde route neemt. Zo kan het voor jouw hond ook voelen. De gedragsverandering van de reactieve hond kun je hiermee vergelijken. Je leert de hond een nieuwe route aan. Terwijl die oude vertrouwde route heel fijn was voor de hond. Door het uitvallen, wist jouw hond bijvoorbeeld dat andere honden niet in de buurt kwamen. Of dat jij hem meeneemt ergens anders heen. Dat is een veilig gevoel. Wanneer je dit gaat trainen, leer je jouw hond dat er ook een andere route is. Maar voordat dit een gewoonte is geworden, die net zo veilig en vertrouwd voelt als de oude route, ben je wel even verder. In een stressvolle situatie, of gewoon wanneer jouw hond zijn dag even niet heeft, is het zoveel makkelijker om even die fijne oude vertrouwde route te nemen. Neem het je hond dan niet kwalijk. De training is echt niet ineens teniet gedaan doordat hij weer eens is uitgevallen. Neem gewoon weer wat meer afstand en probeer het een andere keer weer opnieuw.

Morgen weer een dag!

Mijn juf op mijn opleiding tot gedragstherapeut bij de Martin Gaus Academie vertelde wel eens dat wanneer het niet goed ging dat ze gewoon heel vrolijk zei: 'vandaag niet, morgen weer een dag'. Ik vond dat zo'n mooie manier om er in te staan. Om niet toe te geven aan dat gevoel van falen en balen, zowel in jezelf als in je hond. Het komt wel! Morgen is er weer een dag, volgende week ook. Probeer eens een stapje terug te doen en laat de spanning van je schouders glijden en probeer wat milder naar jezelf en je hond te zijn. De 'fout' ingaan is heel normaal. Dit hoort er gewoon bij. Soms heb je gewoon je dag niet. Of je week 😉


Hulp nodig bij de gedragsverandering van de reactieve hond?

Wil jij ook graag meer begeleiding bij het gedrag van jouw reactieve of uitvallende hond? Merk je dat je steeds weer tegen dingen aanloopt, dat je je onzeker voelt en dat je baalt van het gedrag? Ik heb een gratis E-Book geschreven. Hiermee kun je de eerste stappen gaan zetten om weer ontspannen over straat te kunnen. Wanneer je je inschrijft voor het E-Book, kom je op mijn mailinglijst en stuur ik je regelmatig nog meer waardevolle informatie. Afmelden kan met 1 druk op de link 'unsubscribe' onder ieder mailtje.

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!