Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet vanzelf
Veel mensen lopen hier wel eens tegenaan. Ze zijn aan het trainen en oefenen met hun hond, en dan gaat de hond toch nog weer de 'fout' in. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet vaak in een keer goed. Het gevoel van falen komt dan om de hoek kijken. Van een deelnemer van mijn coaching-traject hoorde ik dat het voor 80%! al beter ging. Super goed! Alleen wanneer haar hond dan toch weer uitviel, sloeg de onzekerheid toe. 'Ik doe het verkeerd', 'alles is voor niets geweest'. Ook al ging het daarvoor echt heel erg goed, veel beter dan het ooit was, op de een of andere manier komt dat gevoel dat je dan ontzettend baalt toch heel hard aan. Hoe komt dit nu?

Hoge bergen hebben diepe dalen
Misschien heb je de uitdrukking wel eens gehoord. Hoge bergen hebben diepe dalen. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet in een keer goed. Het zou ontzettend mooi zijn als het in 1 rechte lijn ineens veel beter zou gaan, maar zo werkt het gewoon niet. Leren en emoties die mettertijd veranderen, gewoontes die veranderen, dit is een proces. En soms juist doordat iets eerst heel goed lukte, je je daardoor veel beter voelde, komt het 'dal' dan extra hard aan.
Leren lopen gaat met vallen en opstaan
Wanneer je aan het trainen bent en je weer een keer baalt omdat jouw hond toch weer uitvalt, haal dan eens even diep adem en probeer iets milder voor jezelf en voor je hond te zijn. Gedragsverandering van de reactieve hond gaat niet vanzelf. Net zo min als leren lopen bij een kind. Het is een proces. Heb jij wel eens een kind gezien dat zomaar opstond en leerde te lopen zonder te vallen? Of op de fiets stapte en zonder een paar keer om te vallen, dagelijks rondfietste? Een baby die zindelijk werd, zonder ongelukjes?
Veiligheid
Misschien ken je het gevoel wel, dat je ergens heen gaat en dat je graag de bekende of vertrouwde route neemt. Zo kan het voor jouw hond ook voelen. De gedragsverandering van de reactieve hond kun je hiermee vergelijken. Je leert de hond een nieuwe route aan. Terwijl die oude vertrouwde route heel fijn was voor de hond. Door het uitvallen, wist jouw hond bijvoorbeeld dat andere honden niet in de buurt kwamen. Of dat jij hem meeneemt ergens anders heen. Dat is een veilig gevoel. Wanneer je dit gaat trainen, leer je jouw hond dat er ook een andere route is. Maar voordat dit een vaste gewoonte is geworden, die net zo veilig en vertrouwd voelt als de oude route, ben je wel even verder. In een stressvolle situatie, of gewoon wanneer jouw hond zijn dag even niet heeft, is het zoveel makkelijker om even die 'fijne oude vertrouwde' route te nemen. Neem het je hond dan niet kwalijk. De training is echt niet ineens teniet gedaan, doordat hij weer eens is uitgevallen. Neem gewoon weer wat meer afstand en probeer het een andere keer weer opnieuw.
Morgen weer een dag!
Mijn juf op mijn opleiding tot gedragstherapeut bij de Martin Gaus Academie vertelde wel eens dat wanneer het niet goed ging, dat ze gewoon heel vrolijk zei: 'vandaag niet, morgen weer een dag'. Ik vond dat zo'n mooie manier om er in te staan. Om niet toe te geven aan dat gevoel van falen en balen, zowel in jezelf als in je hond. Het komt wel! Morgen is er weer een dag, volgende week ook. Probeer eens een stapje terug te doen en laat de spanning van je schouders glijden en probeer wat milder naar jezelf en je hond te zijn. De 'fout' ingaan is heel normaal. Dit hoort er gewoon bij. Soms heb je gewoon je dag niet. Of je week 😉
Hulp nodig bij de gedragsverandering van de reactieve hond?
Misschien is het dan wel fijn voor jullie om mee te doen aan de gratis videoserie. Lees er hieronder meer over. Liever direct contact? Of door mij persoonlijk geholpen en gecoacht worden? Lees hier meer over mijn coach-traject en vraag een gratis kennismakingsgesprek aan.


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?
Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden.
* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!