fbpx

Look at that? Of juist ‘Look Away From That’?

Oefeningen die je kunt gebruiken om het gedrag van een uitvallende hond te kunnen trainen. 

Wanneer je aan de slag wil gaan met het gedrag van jouw uitvallende hond is het natuurlijk van belang om op zoek te gaan naar de oorzaak. Om te bekijken welke onderliggende emotie er schuilgaat onder het gedrag. Alleen wanneer je aan alle dingen gaat werken die van invloed kunnen zijn op het gedrag van jouw hond, dan kun je voor gedragsverandering gaan zorgen.

Wanneer jullie er dan aan toe zijn om te kunnen gaan oefenen, dan zijn er ontzettend veel manier en oefeningen die je kunt inzetten. Mijn werkwijze bestaat uit het kijken naar de gehele hond en naar de eigenaar. En voor het trainen een mix in te zetten met oefeningen en technieken die bij de hond en eigenaar passen. Daarbij maak ik gebruik uit elementen en technieken uit de BAT training en LAT training, maar nog veel vaker gebruik ik LAFT! - Look Away From That om de hond te kunnen helpen.

Misschien raak je het spoor een beetje bijster met al deze afkortingen en termen. Ze worden gebruikt om bepaalde manieren van training en het beïnvloeden van gedrag mee aan te geven. Om een duidelijk verschil aan te kunnen geven zal ik de termen even op een rijtje te zetten. 

BAT - Behaviour Adjustment Training

Het idee achter BAT training, is het 'self-empowerment' van de hond te stimuleren. De hond krijgt invloed op wat hij wel/niet wil meemaken en wil bekijken. 

Door de hond op veilige, grote afstand te laten observeren naar een prikkel, die hij/zij normaal gezien spannend vindt, kan de hond gaan ervaren dat de spanning afneemt op het moment dat de hond kalmerende signalen gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer hij gaat snuffelen of zelf weer de afstand vergroot. Wanneer de afstand groot genoeg is, hoef je geen lekkers te gebruiken. De hond ervaart zelf namelijk de beloning, bijvoorbeeld ontspanning of opluchting. 
Hoe gaat dat nu in de praktijk?

Stel je een grote akker voor; je loopt daar met jouw hond aan een lange lijn. Je let heel secuur op de taal van jouw hond. Door de lange lijn is de hond is staat om natuurlijk gedrag te vertonen en niet zo veel door ons beïnvloed te worden. Hij of zij ervaart zelf de voordelen, de prettige gevoelens wanneer de hond bijvoorbeeld aan de grond gaat snuffelen of in boogjes loopt. De hond kan zelf bepalen of hij/zij iets dichterbij wil en is daardoor grotendeels in controle.

Tenzij de hond te lang fixeert op de prikkel, dan loop je niet dichterbij en oefen je zelf minimale controle uit. Dit doe je door de hond via de riem zachtjes tegen te houden. Blijft de hond stilstaan, dan haal je de spanning van de riem en wacht je weer op welke keuzes de hond maakt. Echt heel kort samengevat, werkt BAT training ongeveer zo.

LAT - Look At That

Look At That, is een oefening waarbij je, het kijken naar een prikkel, beloont. Stel je een situatie voor op het trainingsveld bijvoorbeeld, het pupje ziet iets wat hij spannend vindt. Wanneer het pupje ernaar kijkt, click je of markeer je met een 'yes' en geef je lekkers. Na de tweede of derde keer begint de hond waarschijnlijk de link te leggen. Dan kijkt hij naar de prikkel en wanneer je daarvoor clickt neemt de hond het lekkers vrolijk aan. 'Ha! Daar wordt ik dus voor beloond'. De prikkel die eerst spanning opriep, roept nu een leuker gevoel op en langzaam is het niet meer zo interessant om zich er mee bezig te houden.

Voor mij de prettigste combinatie

In de praktijk merk ik vaak, dat wanneer je in een stad of woonwijk loopt met een hond die uitvalt naar andere honden, dat het opzetten van een goede BAT-sessie of LAT oefening een grote uitdaging vormt. Vaak ben je al veel te dichtbij, waardoor de hond eigenlijk niet meer goed met de controle om kan gaan.

Kijkt jouw hond namelijk langer dan 2 seconden naar de prikkel? Dan is de hond al in de spannings-zone en zul je niet dichterbij de prikkel moeten komen. 
Spanningsopbouw is funest

Daar zit nu de moeilijkheid in. In de wijk komt de prikkel vaak recht op je af, of kun je niet gemakkelijk die grote afstand creëren zodat jouw hond volledig zelf in staat is om veilige keuzes te maken. Laat je jouw hond op dit moment dus gewoon kijken naar de prikkel? In het kader van; 'ik moet hem naar de prikkel laten kijken, want dan voelt hij zich veilig en kan hij zelf een keuze maken', dan fixeert hij eigenlijk. De spanning bouwt alleen maar meer op omdat de andere hond dichterbij komt en vaak ook terug gaat staren...

En hoe denk je dat het voor die andere hond overkomt? 

Dat jouw hond fixeert naar hem? Er ontstaat ongewenste communicatie. Sommige sociale andere honden, zullen zelf wegkijken, waardoor jouw hond misschien niet uitvalt. Maar een andere hond raakt geprovoceerd door dit fixeren en zal misschien zijn oren of staart verhogen. En bam 'ineens' valt jouw hond uit naar de andere hond.

Ook voor LAT heb je voldoende afstand nodig

Zo zie ik ook met LAT, dat het een super leuke en handige oefening is, maar dat er wel meer dan voldoende afstand gehouden moet worden. Meer dan een straatlengte. Zodat jouw hond na die click of 'yes' ook nog in staat is om weg te kijken. Dat hij niet ondertussen al van 'verontrust kijken' overgegaan is op fixeren. Want dan gaat de hond juist de andere hond opzoeken om de LAT oefening te doen, maar is de blik geen prettige blik meer. En zal ook de andere hond sneller gaan reageren. 

Het is wel een leuke oefening

LAT is dan ook een leuke oefening die ik inzet wanneer je bijvoorbeeld op een grasveldje of weitje, afstand kan nemen tot de prikkel en de prikkel niet steeds dichter naar je toe komt Of wanneer jij dus niet steeds dichter naar de prikkel toeloopt. Hier kun je dan het kijken naar de prikkel markeren, omdat het door de grotere afstand meestal wel nog gewoon kijken is en niet fixeren. Het zal dan ook geen vervelende reactie oproepen bij de andere hond. Ben je dichtbij, dan gaat de hond al snel fixeren en zal de andere hond daar ook weer op gaan reageren. 

LAFT - Look Away From That

En om er nog maar even een leuke afkorting in te gooien, heb ik de term 'LAFT' bedacht, om het verschil aan te geven. In het mooiste geval zou je altijd op ontzettend grote afstand gaan werken van de prikkel, bijvoorbeeld die akker of een voetbalveld. Alleen in de praktijk is dit lang niet altijd haalbaar.

Woon je midden in de stad of in de wijk, probeer je waar je kunt al zoveel rust op te zoeken, maar kun je simpelweg daar niet altijd mee uit de voeten? Dan kan het helpen om zelf meer controle te nemen over de situatie. Om jouw hond actiever te begeleiden door het leerproces.

Aanleren om een kalmerend signaal in te zetten

1 van de oefeningen die ik dan ook gebruik bij een hond die uitvalt naar andere honden is 'LAFT'. In plaats van dat je de hond laat kijken naar de prikkel, leer je jouw hond juist weg te kijken van de prikkel. Wegkijken, is namelijk een kalmerend signaal, een sociaal signaal wat een hond zelf ook kan inzetten, eentje die je nu juist gaat trainen. Kennis van de hondentaal is hierbij dus ook weer essentieel!

Look Away From That is dus een 'oefening' waarbij je het 'wegkijken' (het oogcontact verbreken) van de andere hond, actief markeert met je clicker en beloont met lekkers. 
Wegkijken levert wat op

Door dit vaker achter elkaar te doen zal jouw hond steeds beter de link leggen, dat het wegkijken hem wat lekkers oplevert. Hiermee help je jouw hond dus actief met het maken van een goede keuze. Let op: de hond hoeft niet naar jou te kijken!! Gewoon het oogcontact met de andere hond verbreken. Voer je deze oefening onder goede omstandigheden uit (nog steeds voldoende afstand en onder de uitvaldrempel), dan zal de hond ervaren, dat 'de wereld niet vergaat', als hij de controle loslaat en durft weg te kijken van de prikkel. Dat hij niet hoeft uit te vallen om zich veilig te voelen. Hij kan en hij mag dus naar de prikkel kijken, maar het wegkijken levert het een beloning op. In het allermooiste scenario, beloon je het 'wegkijken' met lekkers, maar daarnaast beloon je het ook met het vergroten van de afstand, of met een snuffeloefening. Op die manier ervaart de hond direct dubbel resultaat van het wegkijken! Zowel een externe, als een interne beloning.

(P.s. wil je meer leren over het inzetten van beloningen? 6 december geef ik voor de laatste keer dit jaar de gratis videoserie 'Goed Beslagen Ten IJs', waarbij ik je leer om goed voorbereid op pad te gaan met je uitvallende hond. Daarnaast vertel ik je meer over mijn werkwijze en leer ik je meer over het inzetten van beloningen. Je krijgt een zeer waardevolle oefening in de videoserie cadeau. Zin om mee te doen? Hier lees je meer informatie en kun je je aanmelden.)

De hond zal het vlugger inzetten

Doordat de hond zoveel resultaat ervaart van LAFT, zal hij dus vaker geneigd zijn om dit uit zichzelf in te gaan zetten. En de dubbele winst: een andere hond zal veel minder heftig reageren op jouw hond, omdat jouw hond dus een 'kalmerend signaal' inzet. Een andere hond zal ook sneller weer wegkijken omdat jouw hond niet de confrontatie opzoekt en gaat staren!

Maar let op: ben je veel te dicht op de prikkel, dan zul je ook met deze oefening zien dat jouw hond niet meer kan wegkijken. Ook hier blijft de afstand dus belangrijk, er is geen quick fix waarbij je ineens wel heel dichtbij een andere hond kan passeren. Leren en oefenen gaat in stapjes.

Niet de enige oefening

Look Away From That, is niet de enige oefening die je kunt inzetten voor jouw uitvallende hond. Vaak werkt het het beste wanneer je spelenderwijs, meerdere oefeningen gebruikt. Om zo uiteindelijk aan de emotie van jouw hond te kunnen gaan werken en jouw hond te leren, om in de nabijheid van andere honden, te kunnen ontspannen en normaal met je mee te lopen.

Veel oefenplezier!

Warme groet, Henriëtte


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!


Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>