fbpx

Look at that? Of juist ‘Look Away From That’?

Look Away From That, een van de oefeningen die ik gebruik om het gedrag van een uitvallende hond te kunnen trainen. 

Soms maak ik gebruik van technieken uit de BAT training en LAT training, maar nog veel vaker gebruik ik LAFT! - Look Away From That.

Misschien raak je het spoor een beetje bijster met al deze afkortingen en termen. Ze worden gebruikt om bepaalde manieren van training en het beïnvloeden van gedrag mee aan te geven. Om een duidelijk verschil aan te kunnen geven is het nu eerst van belang om de termen op een rijtje te zetten. 

BAT - Behaviour Adjustment Training

Voor uitvallende honden wordt vaak BAT training aangeraden. Het idee achter BAT is het 'self-empowerment' van de hond te stimuleren. Door de hond op veilige afstand te laten observeren naar een prikkel die hij/zij normaal gezien spannend vindt, kan de hond gaan ervaren dat de spanning afneemt op het moment dat de hond kalmerende signalen gebruikt en bijvoorbeeld de zelf afstand vergroot. Je gebruikt hiervoor dus zelf geen lekkers om dit gedrag te trainen. Het gaat om de ervaring van de hond.

Hoe gaat dat nu in de praktijk?

Stel je een grote akker voor; je loopt daar met jouw hond aan een lange lijn. Je let heel secuur op de taal van jouw hond. Door de lange lijn is de hond is staat om natuurlijk gedrag te vertonen en niet zo veel door ons beïnvloed te worden. Hij of zij ervaart zelf de voordelen, de prettige gevoelens wanneer de hond bijvoorbeeld aan de grond gaat snuffelen of in boogjes loopt. De hond kan zelf bepalen of hij/zij iets dichterbij wil en is daardoor grotendeels in controle.

Tenzij de hond te lang fixeert op de prikkel, dan loop je niet dichterbij en oefen je zelf minimale controle uit. Dit doe je door de hond via de riem zachtjes tegen te houden. Blijft de hond stilstaan, dan haal je de spanning van de riem en wacht je weer op welke keuzes de hond maakt.

LAT - Look At That

Look At That, is een manier van trainen waarbij je het kijken naar een prikkel beloont. Stel je een situatie voor op het trainingsveld bijvoorbeeld, het pupje ziet iets wat hij spannend vindt. Wanneer het pupje ernaar kijkt, click je of markeer je met een 'yes' en geef je lekkers. Na de tweede of derde keer begint de hond waarschijnlijk de link te leggen. Dan kijkt hij naar de prikkel en wanneer je daarvoor clickt neemt de hond het lekkers vrolijk aan. 'Ha! Daar wordt ik dus voor beloond'. De prikkel die eerst spanning opriep, roept nu een leuker gevoel op en langzaam is het niet meer zo interessant om zich er mee bezig te houden.

Maar waarom gebruik ik dan toch nog iets anders?

Heel simpel gezegd merk ik in de praktijk dat wanneer je in een stad of woonwijk loopt met een hond die uitvalt naar andere honden, dat het opzetten van een goede BAT-sessie of LAT oefening een grote uitdaging vormt. Vaak ben je al veel te dichtbij, waardoor de hond eigenlijk niet meer goed met de controle om kan gaan.

Kijkt jouw hond namelijk langer dan 2 seconden naar de prikkel? Dan is de hond al in de spannings-zone en zul je niet dichterbij de prikkel moeten komen. 
Spanningsopbouw is funest

Maar daar zit nu het euvel. In de wijk komt de prikkel op je af, of kun je simpelweg niet voldoende afstand nemen om weer onder die spanningsdrempel te komen. Laat je jouw hond op dit moment dus gewoon kijken naar de prikkel? In het kader van; 'ik moet hem naar de prikkel laten kijken want dan voelt hij zich veilig en kan hij zelf een keuze maken', dan fixeert hij eigenlijk. De spanning bouwt alleen maar meer op.

En hoe denk je dat het voor die andere hond overkomt? 

Dat jouw hond fixeert naar hem? Er ontstaat ongewenste communicatie. Sommige sociale andere honden zullen zelf wegkijken, waardoor jouw hond misschien niet uitvalt. Maar een andere hond raakt geprovoceerd door dit fixeren en zal misschien zijn oren of staart verhogen. En bam 'ineens' valt jouw hond uit naar de andere hond.

Ook voor LAT heb je voldoende afstand nodig

Zo zie ik ook met LAT, dat het een super leuke en handige oefening is, maar dat er wel meer dan voldoende afstand gehouden moet worden. Meer dan een straatlengte. Zodat jouw hond na die click of 'yes' ook nog in staat is om weg te kijken. Dat hij nog een prettig gevoel kan ervaren. Dat hij niet ondertussen al van 'verontrust kijken' overgegaan is op fixeren.

Leuke oefening

LAT is dan ook een leuke oefening die ik inzet wanneer je bijvoorbeeld wel op een grasveldje of weitje afstand kan nemen tot de prikkel en de prikkel niet steeds dichter naar je toe komt, of jij niet steeds dichter naar de prikkel toeloopt. Hier kun je dan het kijken naar de prikkel markeren, omdat het door de grotere afstand nog kijken is en niet fixeren. Het zal dan ook geen vervelende reactie oproepen bij de andere hond. Ben je dichtbij, dan gaat de hond al snel fixeren en zal de andere hond daar ook weer op gaan reageren. 

LAFT - Look Away From That

Nu heb ik maar even de term 'LAFT' bedacht om het verschil aan te geven. In het mooiste geval zou je altijd op ontzettend grote afstand gaan werken van de prikkel, bijvoorbeeld die akker of een voetbalveld. Alleen in de praktijk is dit lang niet altijd haalbaar.

Woon je midden in de stad of in de wijk, probeer je waar je kunt al zoveel rust op te zoeken maar kun je simpelweg daar niet altijd mee uit de voeten? Dan kan het helpen om zelf meer controle te nemen over de situatie. Om jouw hond actiever te begeleiden door het leerproces.

Aanleren om een kalmerend signaal in te zetten

1 van de oefeningen die ik dan ook gebruik bij een hond die uitvalt naar andere honden is 'LAFT'. In plaats van dat je de hond laat kijken naar de prikkel, leer je jouw hond juist weg te kijken van de prikkel. Een kalmerend signaal, een sociaal signaal wat een hond zelf ook kan inzetten, eentje die je nu juist gaat trainen. Kennis van de hondentaal is hierbij dus essentieel!

Look Away From That is dus een 'oefening' waarbij je dus het 'wegkijken' van de andere hond actief markeert met je clicker en beloont met lekkers. 
Wegkijken levert wat op

Door dit vaker achter elkaar te doen zal jouw hond steeds beter de link leggen dat het wegkijken hem wat lekkers oplevert. Voer je deze oefening onder goede omstandigheden uit (nog steeds voldoende afstand onder de uitvaldrempel) dan zal jouw hond ook ervaren dat 'de wereld niet vergaat' als hij de controle loslaat en durft weg te kijken van de prikkel. Dat hij niet hoeft uit te vallen om zich veilig te voelen. Hij kan en hij mag dus naar de prikkel kijken, maar het wegkijken levert het een beloning op.

De hond zal het vlugger inzetten

Hierdoor zal hij dus vaker geneigd zijn om het wegkijken in te gaan zetten. Een andere hond zal veel minder heftig reageren op jouw hond omdat jouw hond dus een 'kalmerend signaal' inzet. Ben je veel te dicht op de prikkel, dan zul je ook met deze oefening zien dat jouw hond niet meer kan wegkijken. Ook hier blijft de afstand dus belangrijk, er is geen quick fix waarbij je ineens wel heel dicht op een andere hond kan passeren. 

Niet de enige oefening

Look Away From That is niet de enige oefening die je kunt inzetten voor jouw uitvallende hond. Vaak werkt het het beste wanneer je spelenderwijs in je omgeving meerdere oefening gebruikt. Om zo uiteindelijk aan de emotie van jouw hond te kunnen gaan werken en jouw hond te leren om in de nabijheid van andere honden normaal met je mee te lopen.

Maar met deze oefening kun je vaak ongewenste communicatie en fixeren voorkomen en zul je je dus gemakkelijker door de wijk kunnen bewegen dan wanneer je jouw hond juist laat fixeren!

Warme groet, Henriëtte

Wil jij ook kalmerende signalen gaan leren herkennen? 

Volg dan mijn cursus Hondentaal, tijdelijk met 30,- euro korting!! 

De online cursus 'leer de taal van je hond' is een krachtige cursus. Aan de hand van duidelijke video's en helder lesmateriaal leer je de taal van jouw hond. 

  • Je krijgt duidelijke full-color hand-outs in.pdf die je kan afdrukken of digitaal kan inzien.
  • Je leert video's analyseren en bekijken welke taal je ziet. Door de opgaven en vragen in te vullen word je uitgedaagd om je echt goed te verdiepen.
  • Je houd 1 jaar toegang tot de cursus.
  • Je krijgt toegang tot de facebook-groep waarin je zelf video's mag gaan delen en waarin we extra verdieping-video's delen om nog meer te leren van de fascinerende taal van de hond.

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!