Henriëtte Jordens
Updated: april 11, 2024
 • Home
 • /
 • Blog
 • /
 • Mijn hond blaft naar andere honden

De hond die 'alleen maar' uit enthousiasme blaft naar andere honden

Sommige honden, die bijvoorbeeld los van de riem vaak spelen met andere honden, kunnen aan de riem ineens heel hard gaan blaffen als ze een andere hond zien. 

Vaak wordt het blaffen als vervelend ervaren, er is op zo'n moment weinig contact te maken met je hond. Hij kan flink aan de riem trekken, blijven focussen op de ander en niet gemakkelijk mee te krijgen zonder dat hij in contact is geweest met de andere hond aan de riem.  

In dit artikel ga ik dieper in op waarom jouw hond kan blaffen naar andere honden en wat je er aan kan doen.

Uitvallen naar honden

Honden die blaffen naar andere honden worden soms wel honden genoemd die 'uitvallen' naar honden. Voor de meeste mensen is het bij uitval-gedrag dan wel duidelijk dat de hond niet wil spelen. Een uitval gaat namelijk vaak ook gepaard met grommen en flink trekken aan de lijn. De meeste honden doen dit uit onzekerheid. Ik schreef er eerder al een artikel over (mijn hond valt uit, wat nu?). Maar er is ook een flinke groep die blaft, zonder te grommen. Deze honden lijken juist niet angstig of agressief te zijn. Maar toch wordt het gedrag vaak als ongewenst ervaren.

hond blaft naar andere hond

De hond blaft uit enthousiasme naar andere honden

Het kan zijn dat jouw hond uit enthousiasme blaft naar andere honden. Meestal kan de hond dan, los van de riem met andere honden spelen. Het zien van de andere hond, zorgt meteen voor een flinke dosis adrenaline, de hond raakt meteen opgewonden omdat er een mogelijk speelkameraadje loopt.

De hond zit aan de riem, kan gefrustreerd raken en gaan blaffen omdat hij er naartoe wilt. Wanneer de hond niet goed geleerd heeft om met deze emoties om te gaan, kan hij hier een beetje in doorslaan. Hij focust enorm op de andere hond, kan gaan springen aan de riem, blaft opgewonden en kan er bij piepen.

Bij de hond die blaft naar andere honden uit enthousiasme kun je ook stress-signalen zien. Deze stress-signalen komen dan door het feit dat de hond iets wil, wat hij niet kan. Hij zit aan de riem, waardoor hij niet naar de andere hond toe kan gaan. Dat levert hem stress op.

Wat je vaak (in eerste instantie) niet ziet, is dat deze hond borstelt. Zijn haren staan niet overeind. Hij is niet bang of onzeker; hij wil spelen. 

Je ziet ook geen tanden bij het blaffen en de hond gromt niet. Ook zie je geen angstige of gedrukte houding bij de hond. Zie je dat wel, dan blaft hij waarschijnlijk niet uit enthousiasme!

Let op: het komt ook voor dat een hond in eerste instantie niet gespannen was, maar dat gaandeweg wel geworden is. Juist door de over-enthousiaste begroetingen, kan er soms ook wel eens een hond niet van gediend zijn geweest. Die reageert dan met een grom, snauw of uitval. Hierdoor kan het zijn dat de hond die eerst alleen maar enthousiast is, nu juist 'mixed feelings' ervaart. Hij wil er graag heen, maar raakt ook gespannen omdat de ontmoeting niet altijd even gezellig verloopt.

Enthousiasme kan omslaan in frustratie

Soms kan het enthousiasme omslaan in frustratie. Dat komt vaak omdat de hond geen duidelijke regels kent. Hij mag de ene keer wél spelen aan de riem bijvoorbeeld, de andere keer niet. Wanneer hij moet doorlopen, zonder contact te mogen maken, is dat erg moeilijk voor de hond. De hond wordt letterlijk tegengehouden door zijn eigenaar met de riem, om hem te beletten naar de andere hond toe te gaan. Dit kan voor veel frustratie zorgen. Hoe vaker dat dit gebeurd, hoe meer frustratie er kan ontstaan. Soms wordt je als eigenaar dan gefrustreerd, boos, ga je mopperen omdat de hond niet mee wil komen. Uiteindelijk kan jouw hond uit opgekropte frustratie en irritatie zelfs gaan uitvallen, andere honden aan de riem worden dan het signaal voor een heleboel frustrerende gevoelens.

Dit betekent overigens niet dat je jouw hond maar klakkeloos naar iedere andere hond toe moet laten lopen!!  Het is dan juist belangrijk om erg duidelijk en consequent te zijn naar je hond.


'Passeren kan je Leren'

Lees hier meer over deze unieke vernieuwde cursus.

Dit leer je o.a.

 1. Hondentaal, om de subtiele signalen goed te leren leren.
 2. Spel-oefeningen, om jouw hond te leren normaal te kunnen passeren.
 3. Je leert meer over de hond zelf, waarom doen ze dit en hoe kan je ervoor zorgen dat jouw hond in al zijn behoeften is voldaan?
 4. Last but not least... er zijn ook nog lessen geweid aan 'de eigenaar'. Hoe voel jij je? Welke spanningen neem jij mee? Hoe kun jij hier bij jouzelf verandering in gaan aanbrengen, zodat jij de rots in de branding kan gaan worden voor jouw hond!

Frustratie voorkomen

 1. Allereerst, ga je onderzoeken of jouw hond aan zijn behoeftes voldaan is? Haalt jouw hond ál zijn lol en plezier alleen maar uit andere honden? Probeer dan eens een plannetje te maken, zodat hij óók veel lol en plezier kan gaan maken met jou!! Leer elkaar daarin kennen, volg een fun-cursus of ga meer dingen samen ondernemen.
 2. Deze honden hebben veel behoefte aan duidelijkheid en structuur. Wanneer je 1 duidelijke regel hanteert: namelijk aangelijnd geen contact met andere honden, kan jouw hond leren dat hij zich aan de riem niet bezig hoeft te houden met andere honden. Op die momenten gebeuren er geen leuke dingen met andere honden.
  Stel je maar eens het volgende voor: je loopt naar een willekeurige voorbijganger en die geeft je iets waar je blij van wordt (chocolade, een compliment, geld etc. wat voor jou werkt). Bij iedere onbekende voorbijganger waar je heenloopt, kun je kans hebben om datgene wat jij graag wilt te krijgen. Vervolgens loop je met iemand samen, die je hand vastheeft. Deze persoon, staat het de ene keer wel toe dat je ergens heenloopt en de ander keer niet. Net nu je iemand ziet lopen waarvan je denkt dat je daar iets heel tofs kan krijgen!! Hoe zou jij je dan voelen? Kun je je voorstellen dat dit frustratie oproept?  Zonder dat je zelf enig idee hebt waarom nu dan niet en een andere keer wel? Gewoon meegetrokken worden, terwijl je een grote kans hebt om zomaar iets leuks te krijgen! Nu is het niet helemaal te vergelijken natuurlijk, maar het kan je wel duidelijk maken hoe frustrerend iets kan voelen. Laat hem bijvoorbeeld niet aan onbekende honden aan de riem snuffelen. Wanneer hij dit duidelijk weet, hoeft hij na een tijdje ook niet meer in de verwachting te zijn, dat het de ene keer wel, de andere keer niet mag. 
 3. Je kan een uitzondering maken voor bijvoorbeeld 3 hondenvrienden, honden die jouw hond kent en waarmee hij een goede relatie heeft. Als die hondenvriend en zijn eigenaar dit ook ok vinden, dan noem je die bijvoorbeeld bij naam:, 'kom maar, we gaan even naar Basje'. Daarmee geef je een duidelijke 'toe maar', zodat jouw hond het onderscheid weet.
 4. Voldoen wel in de behoefte aan contact, door het spelen bijvoorbeeld alleen los van de riem (wanneer de hond dit kan), of op een losloopveldje toe te staan. Zo weet jouw hond waar hij aan toe is.
  (P.s. kan jouw hond nog niet veilig loslopen? Lees dan hier even verder).

Oefen op het normaal meelopen!

In het begin zal het niet gemakkelijk zijn om de gewoonte van blaffen naar andere honden eruit te trainen. Jouw hond weet dat het heel leuk kon zijn met een andere hond. Hij heeft een bepaalde verwachting. Simpelweg alleen duidelijkheid en structuur bieden zal er niet voor zorgen dat jouw hond niet meer blaft naar andere honden. Het is belangrijk om een ook een nieuwe gewoonte in te trainen. Namelijk, gewoon ontspannen met jou meelopen. Dit beloon je met veel lekkers of met een leuk spelletje.

Let op: houd tijdens de aanleerfase voldoende afstand tot de andere honden, hoe dichterbij je bent, hoe moeilijker jouw hond het zal vinden om zichzelf te kunnen beheersen. Oefen eerst op grote afstand en ga langzaam dichterbij.

Kun je er wat hulp bij gebruiken? Ik help je er graag bij!

Groetjes Henriëtte

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>