fbpx

De hond die alleen maar blaft naar andere honden

Vaak wordt het toch als vervelend ervaren, maar is het niet helemaal goed te duiden waarom dat de hond het doet. Is hij enthousiast, wil hij spelen? Of zit er toch iets anders achter? In dit artikel ga ik dieper in op waarom jouw hond kan blaffen naar andere honden.

Uitvallen naar honden

Honden die blaffen naar andere honden worden soms ook wel honden genoemd die 'uitvallen' naar honden. Voor de meeste mensen is het dan wel duidelijk dat de hond niet wil spelen. Een uitval gaat namelijk vaak ook gepaard met grommen en flink trekken aan de lijn. De meeste honden doen dit uit onzekerheid. Ik schreef er eerder al een artikel over (mijn hond valt uit, wat nu?). Maar er is ook een flinke groep die blaft, zonder te grommen. Deze honden lijken juist niet angstig of agressief te zijn. Maar toch roept het gedrag vragen op.

hond blaft naar andere hond

De hond blaft uit enthousiasme naar andere honden

Het kan zijn dat jouw hond uit enthousiasme blaft naar andere honden. Meestal kan de hond dan, los van de riem met andere honden spelen. Het zien van de andere hond, zorgt meteen voor een flinke dosis adrenaline: 'ooo daar loopt een mogelijk speelkameraadje'. De hond wordt super enthousiast en gaat blaffen. Wanneer de hond niet goed geleerd heeft om met deze emoties om te gaan, kan hij hier een beetje in doorslaan. Hij focust enorm op de andere hond, kan gaan springen aan de riem, blaft opgewonden en kan er bij piepen.

Bij de hond die blaft naar andere honden uit enthousiasme kun je ook stress-signalen zien. Deze stress-signalen komen dan door het feit dat de hond iets wil, wat hij niet kan. Hij zit aan de riem, waardoor hij niet naar de andere hond toe kan gaan. Dat levert hem stress op. Wat je vaak (in eerste instantie) niet ziet, is dat deze hond borstelt. Zijn haren staan niet overeind. Hij is niet bang of onzeker; hij wil spelen. Je ziet ook geen tanden bij het blaffen en de hond gromt niet. Ook zie je geen angstige of gedrukte houding bij de hond. Zie je dat wel, dan blaft hij waarschijnlijk niet uit enthousiasme!

Ook komt het voor dat een hond in eerste instantie niet gespannen was, maar dat gaandeweg wel geworden is. Bijvoorbeeld door onhandige ontmoetingen, doordat de hond zo overweldigend op andere honden afrende. Heeft een andere hond daar eens vervelend op gereageerd, dan kan het zijn dat de hond die eerst alleen maar enthousiast is, nu juist 'mixed feelings' ervaart. Hij wil er graag heen, maar raakt ook gespannen omdat de ontmoeting niet altijd even gezellig verloopt. 

Enthousiasme kan omslaan in frustratie

Soms kan het enthousiasme omslaan in frustratie. Dat komt vaak omdat de hond geen duidelijke regels kent. Hij mag de ene keer wél spelen aan de riem, de andere keer niet. En wanneer hij moet doorlopen, staat daar niets anders leuks tegenover. De hond wordt letterlijk tegengehouden door zijn eigenaar met de riem, om hem te beletten naar de andere hond toe te gaan. Dit kan voor veel frustratie zorgen. Hoe vaker dat dit gebeurd, hoe meer frustratie er kan ontstaan. Mogelijk word je als eigenaar boos, of ga je aan de riem trekken. Wat voor nog meer frustratie kan zorgen. Uiteindelijk kan jouw hond uit boosheid gaan uitvallen, andere honden aan de riem worden het signaal voor een heleboel narigheid!

Frustratie voorkomen

Maar hoe kun je nu deze frustratie voorkomen? Hierboven beschreef ik het al eventjes. Deze honden hebben veel behoefte aan duidelijkheid en structuur. Stel je maar eens voor, hoe het zou voelen, als je van de helft van de voorbijgangers met wie je praat, 5 euro zou krijgen (of een reep chocolade hihi). Net wat voor jou interessant is; geef mij maar die chocolonely 😉 . Dan wil je toch naar álle voorbijgangers toe! Om te kijken of je weer iets leuks krijgt? Dan baal je toch als jouw partner jou zou tegenhouden. Zonder dat je zelf enig idee hebt waarom nu dan niet? Gewoon meegetrokken worden, terwijl je een grote kans hebt om zomaar iets leuks te krijgen!

Duidelijk en structuur

Door duidelijkheid en structuur te bieden, hoeft jouw hond niet verwachtingsvol te raken bij het zien van een hond aan de riem. Wanneer je 1 duidelijke regel hanteert: namelijk aangelijnd geen contact met andere honden, kan jouw hond leren dat hij zich aan de riem niet bezig hoeft te houden met andere honden. Op die momenten gebeuren er geen leuke dingen met andere honden. Alleen los van de riem (wanneer de hond dit kan), of op een losloopveldje gebeurt het wel. Zo weet jouw hond waar hij aan toe is. (p.s. kan jouw hond nog niet veilig loslopen? Lees dan hier even verder).

Het klinkt afgezaagd.. maar zorg dat de hond met jou ook lol beleeft!

In het begin zal het niet gemakkelijk zijn om de gewoonte van blaffen naar andere honden eruit te trainen. Jouw hond weet dat het heel leuk kon zijn met een andere hond. Hij heeft een bepaalde verwachting. Simpelweg alleen duidelijkheid en structuur bieden zal er niet voor zorgen dat jouw hond niet meer blaft naar andere honden. Het is belangrijk om een nieuwe gewoonte in te trainen. Namelijk, gewoon ontspannen met jou meelopen. Dit beloon je met veel lekkers of met een leuk spelletje. Let op: houd voldoende afstand tot de andere honden, hoe dichterbij je bent, hoe moeilijker jouw hond het zal vinden om zichzelf te kunnen beheersen. Oefen eerst op grote afstand en ga langzaam dichterbij.

Daarnaast ga je zelf veel leuke dingen doen met je hond. Zorg dat de hond voldaan is in zijn behoeften! Heb je een hond die dol is op trek-spelletjes? Neem dan een flostouw mee bijvoorbeeld en ga naar een veldje waar je met de hond kan gaan spelen, of speel het thuis een half uur voordat je gaat wandelen. Is jouw hond een echte speurneus? Neem een knuffeltje, of bijvoorbeeld een bal mee die jouw hond kan zoeken. Of je maakt er een leuke snuffelwandeling van, zodat de hond tegemoet wordt gekomen aan zijn natuurlijke snuffelbehoefte. Zo leert de hond dat het met jou aan de riem ook heel leuk en gezellig kan zijn, dat het niet alleen maar een rondje om de kerk is!


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>