Henriëtte Jordens
Updated: september 6, 2024
Jouw hond valt uit aan de lijn naar andere honden; misschien is jouw hond agressief naar andere honden, of is jouw hond niet sociaal naar andere honden. Of jouw hond valt uit doordat hij bang is voor andere honden, onzeker of uit opwinding & enthousiasme. Tips uitvallende hond? In dit artikel lees je;
  • wat wordt er met de verschillende termen bedoeld?
  • wat is uitvallen eigenlijk, hoe ziet het eruit?
  • wanneer moet je echt hulp inschakelen?
  • oorzaken waarom een hond uitvalt;
  • een hond die aan de lijn uithaalt, blaft, of agressief is naar andere honden ervaart veel stress
  • tips uitvallend hond
  • veelgestelde vragen

Wil je liever direct 1-op-1 hulp bij dit gedrag? Kijk dan bij mijn 1-op-1 hondencoaching

Reactief gedrag / uitvallende hond of hond-hond agressie, wat worst hier eigenlijk mee bedoeld?

Er zijn veel verschillende benamingen. Sommige mensen gebruiken de term 'reactief', en zeggen hiermee dat hun hond reactief is naar andere honden. Anderen gebruiken noemen het 'mijn hond valt uit' of gebruiken de term 'uitvallende hond'. Weer een andere benaming die je regelmatig hoort is 'hond-hond agressie'. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe je het noemt, het zijn beschrijvende termen voor een veel voorkomende probleem; je hond haalt uit naar andere honden aan de lijn; vaak heftig fixeren, blaffend reageren op andere honden.

Uitvallen bij honden, hoe ziet dat eruit?

De term ‘uitvallen’ zoals ik die gebruik, gaat over honden die aan de riem heftig reageren op andere honden. 

Ze reageren bijvoorbeeld door heel hard te gaan trekken aan de lijn richting de andere hond en hierbij te blaffen. Flink te focussen/fixeren op de andere hond, waarbij de hond soms kan bevriezen of gaan liggen. Het blijft niet altijd alleen maar bij blaffen, de hond kan ook aan het grom-blaffen zijn, de hond valt dan uit, waarbij de tanden zichtbaar zijn.

Als eigenaar voel je je op dat moment soms machteloos, vind je het vervelend dat andere mensen naar je kijken, of voel je je soms onzeker omdat je moeite hebt om je hond te kunnen houden. Denk je nu, mijn hond blaft naar andere honden maar het voelt niet echt als uitvallen? Lees dan ook mijn andere artikel. 

Het is absoluut noodzakelijk om een gedragstherapeut in te schakelen wanneer je een van de volgende signalen herkent:

  • je hond valt aan zonder waarschuwing
  • wanneer je hond agressief naar andere honden is
  • mijn hond bijt andere honden
  • de hond valt uit naar baas

Kijk dan bij mijn 1-op-1 hondencoaching voor live begeleiding met jouw hond.

uitvallende agressieve hond

Je hond valt uit; wat kunnen daar de redenen voor zijn?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond uitvalt naar andere honden. Hieronder beschrijf ik een aantal veel voorkomende oorzaken.

  • Onzekerheid 
  • Angst
  • Enthousiasme
  • Frustratie

Onzekerheid en angst

Jouw hond haalt uit naar andere honden, of valt uit uit onzekerheid, omdat hij de andere hond op afstand wil houden. Hij wil liever niet dat de andere hond dichterbij komt en denkt door uit te vallen zichzelf te kunnen beschermen. Ook wanneer je hond agressief naar andere honden is, is uitvallen een vorm van afstand-vergrotende agressie. Helaas werkt dit vaak alleen maar averechts; de andere hond gaat óók reageren. Nog meer bevestiging voor jouw hond om uit te gaan vallen.

Angst of onzekerheid kunnen door verschillende dingen ontstaan. Een angstige aanleg, een slechte socialisatie, een traumatische ervaring of pijnklachten kunnen er allemaal voor hebben gezorgd dat er angst ontstaat.

Je hond kan daarnaast ook geleerd hebben dat wanneer hij uithaalt naar een andere honden, dat jij de andere kant oploopt wanneer híj blaft naar een andere hond. Dat geeft hem een gevoel van opluchting; nog meer redenen om dus weer uit te vallen! Tips uitvallende hond? Verderop in dit artikel leg ik uit of het wel/geen goed idee is om de andere kant op te lopen.

Jouw reu valt uit naar andere reuen? Dit is soms hormonaal, maar vaak ook uit onzekerheid, omdat een reu geleerd kan hebben, dat het met een andere reu bijvoorbeeld al eerder tot conflict heeft geleid. Hierdoor wordt een reu soms alleen al getriggerd door de geur van een andere reu en haalt hij hierdoor uit.

Enthousiasme en Frustratie

Het klinkt misschien heel gek... een hond die uit enthousiasme gaat uitvallen. Nu is het ook meestal zo dat een hond uit enthousiasme vaak eerst alleen begint te blaffen. Soms trekt de hond hierbij aan de riem. Vaak zie je alleen dat dit gedrag gaat escaleren, zeker wanneer je als eigenaar de ene keer wel en de andere keer niet naar een andere hond (aangelijnd) toeloopt, ontstaat er frustratie. De hond kan zelfs geïrriteerd raken omdat hij door de riem wordt tegengehouden. Hierdoor gaat het blaffen steeds feller worden en lijkt het meer op uitvallen. 

Herken je het dat je denkt: 'mijn hond blaft naar andere honden'? En heb je het gevoel dat het uit enthousiasme is? Lees dan mijn andere artikel hierover.

Het typerende verschil bij blaffen uit enthousiasme met uitvalgedrag uit angst is, dat de hond die blaft uit enthousiasme eigenlijk niet borstelt. De haren gaan niet overeind omdat de hond niet gespannen is.


Een uitvallende hond ervaart veel Stress

Een hond die uitvalt naar andere honden, reactief gedrag vertoont, heeft vaak last van een flinke portie stress. De opwinding of angst die gepaard gaat met het uitvallen zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol. Wanneer de hond dus dagelijks uitvalt kan het lijf zelfs last hebben van chronische stress. Het is dus goed om te gaan werken aan het verminderen van de stress.

Hoe je dit doet leer ik je onder andere in  mijn veelomvattende online cursus Passeren kan je Leren, waarin je werkt aan de basis zoals stress verminderen, de hond voldoen in zijn/haar behoeften én waarin je leert hoe je het uitvallen aan de lijn kan afleren, door de hond te leren om normaal en ontspannen te kunnen passeren. Hieronder geef ik je alvast enkele tips voor uitvallende hond.

Tips uitvallende hond, het uitvalgedrag te 'corrigeren'; om te buigen naar normaal kunnen wandelen.

Eigenlijk spreek ik niet zo graag van 'corrigeren' van het uitvalgedrag of uitvallen aan de lijn afleren. In plaats van te proberen om jouw hond het uitvallen af te leren, wil ik je eens uitnodigen om je eens te focussen op wat je wél wilt zien. Wat mag jouw hond wel doen wanneer jullie een andere hond gaan passeren op een afstandje? Welke dingen wil je zien? Dan ga je dat vervolgens trainen, met oog voor de emoties van je hond. Zo is het niet nodig om een hond te corrigeren voor het uitvallen, want wanneer je ook aan de emoties werkt, zal de noodzaak om uit te vallen verdwijnen.

Tips uitvallende hond:
  • Tijdelijk prikkels vermijden, bijvoorbeeld 1-2 maanden;
  • Daarna beginnen met op grote afstand van andere honden gaan oefenen;
  • Werken aan 'survival skills'. Dit zijn vaardigheden die je met je hond kan inzetten en gebruiken, om momenten dat je niet de ideale afstand kan houden tot een andere hond. Zodat je óók in de wijk samen met jouw hond het 'hoofd boven water kan houden'; ervoor kan zorgen dat jouw hond zo min mogelijk de noodzaak voelt om uit te vallen.
  • Werken aan een andere emotionele respons, bij het zien van een andere hond. Help je hond zich veilig te voelen, zich te ontspannen bij het zien van een andere hond;
  • Met behulp van aanleren van het gewenste gedrag (dus niet corrigeren) jouw hond leren om normaal te kunnen passeren

Veelgestelde vragen over uitval-gedrag

We bespraken hierboven al dat honden die uitvallen, vaak een 'beloning' hiervan ervaren. Ofwel de andere hond wordt op afstand gehouden, ofwel jij als eigenaar loopt weg van de hond. Dit geeft de hond een gevoel van controle, veiligheid en opluchting. Veelgestelde vragen zijn dan ook:

Is het nodig om alle prikkels/andere honden te vermijden? 

In plaats van het alleen nog maar uit de weg te gaan, kun je een trainingsplan maken. Een plan waarbij je gedurende een korte periode prikkels probeert te vermijden, zodat de stress daalt. Vervolgens honden weer opzoekt, waarbij je meer afstand neemt zodat jouw hond niet uitvalt, maar waarbij je ondertussen werkt aan zijn gedrag. Het dus niet alleen maar uit de weg gaat, maar het wel opzoekt op een afstand die jouw hond aankan. Zo kun je hem leren op een andere manier te reageren.

Wat te doen wanneer je de afstand niet kan vergroten en de hond uitvalt toch uitvalt?

Jouw hond blokkeert, of raakt bijvoorbeeld in een hyperfocus en begint uit te vallen, dan zit er niets anders op dan het 'uit te zingen'. Pak de riem dan iets korter zodat je zeker weet dat je de hond niet verliest en ga tussen hem en de prikkel instaan, zodat je het zicht blokkeert en hij mogelijk iets minder heftig uitvalt. Zodra je de mogelijkheid hebt probeer je de riem weer te ontspannen en de afstand tussen jou en de andere hond te vergroten. 

Hoe leer je een hond dan wel aan om normaal te passeren?

Zelf leer ik de honden aan, om andere honden aan de riem gewoon waar te nemen en dan gewoon weer voor zich te kijken. Gewoon ontspannen met je meelopen. Honds gedrag te laten zien. Dit kun je in stapjes opbouwen, bijvoorbeeld door de hond eerst op een afstandje te leren niet meer te fixeren naar andere honden, de fixatie los te kunnen laten en de spanning te laten zakken.

Je kan de hond ook leren iets anders doen, zoals contact maken met jou, of bijvoorbeeld een zoek-snuffel oefening doen.

Daarnaast beloon je ál het gedrag dat je wel wilt zien rondom andere hond. Wat vaak fout gaat is dat de eigenaar 'wacht' totdat de hond al enorm aan het focussen is. Probeer voor die tijd je hond al te ondersteunen en zijn goede gedrag te bekrachtigen. 

Uitvallen afleren zonder de hond te corrigeren?!?

Lees hieronder verder wat de nadelen zijn van het corrigeren van het uitvalgedrag en of dat negeren van het gedrag een goede optie is.

mijn hond valt uit, nu wandel ik ontspannen

'Passeren kan je Leren'

Lees hier meer over deze unieke vernieuwde cursus.

Dit leer je o.a.

  1. Hondentaal, om de subtiele signalen goed te leren leren.
  2. Spel-oefeningen, om jouw hond te leren normaal te kunnen passeren.
  3. Je leert meer over de hond zelf, waarom doen ze dit en hoe kan je ervoor zorgen dat jouw hond in al zijn behoeften is voldaan?
  4. Last but not least... er zijn ook nog lessen geweid aan 'de eigenaar'. Hoe voel jij je? Welke spanningen neem jij mee? Hoe kun jij hier bij jouzelf verandering in gaan aanbrengen, zodat jij de rots in de branding kan gaan worden voor jouw hond!

Uitvallen aan de lijn afleren en blaffen zonder correcties afleren?!?

bange hond

Ik begrijp de gedachtegang heel goed, het uitvallen of blaffen is ongewenst gedrag (voor jou), dus dat wil je je hond laten weten toch? Misschien denk je wel 'mijn hond is agressief naar andere honden' en als ik het niet corrigeer met een 'uh' of 'nee' of misschien wel met een lijncorrectie, dan wordt het alleen maar erger. 

Inmiddels heb je kunnen lezen dat veel honden dit gedrag vertonen uit angst of onzekerheid. Een angstige hond mag je nooit corrigeren! Hierdoor kan de hond zich nog angstiger gaan voelen. Je wilt juist gaan werken aan ontspanning, het leuker maken van de andere hond. Dit doe je door te gaan werken aan de emoties van je hond (met de tips uitvallende hond kun je al een begin maken) en/of verdere begeleiding in te schakelen.

Ook bij honden die blaffen uit opwinding, frustratie kan het negatieve effecten hebben wanneer je het gedrag gaat corrigeren. Eerst wil je natuurlijk kijken, waar komt de frustratie vandaan? Waar ben je zelf als eigenaar onduidelijk geweest en heb je onduidelijke verwachtingen geschept naar je hond? Of is de hond wel voldoende uitgedaagd, mentaal voldaan? 

Daarnaast, dit geldt voor elke hond die blaft of uitvalt; er komen veel stress-hormonen vrij. Boos worden of de hond corrigeren zorgt alleen maar voor nóg meer opwinding, hoe kan de hond nu rustiger worden wanneer zijn baasje dit niet is en de stress-hormonen in zijn bloed maar toenemen? Ook kan het corrigeren zeer negatieve gevolgen hebben voor de band die je met je hond hebt. Het vertrouwen kan hierdoor diep schaden.

Moet je uitvalgedrag of blaffen aan de lijn negeren?

Het heeft geen zin om dit gedrag te negeren. Je hond is agressief naar andere honden omdat hij/zij vaak onzeker of angstig is. Negeren doet niets aan de onderliggende emotie. Daarnaast werkt het uitvallen zelfbelonend. De hond voelt zich in controle over de situatie, verschaft zichzelf er veiligheid mee, zeker wanneer de andere hond wegloopt. Door het blijven uitvallen zullen zijn emoties vaak alleen maar nog hoger oplopen en soms kan de andere hond kan ook mee gaan doen. Dan wordt jouw hond bevestigd in zijn gevoel dat de andere hond een bedreiging is. 

Het is belangrijk om ermee aan de slag te gaan, op een positieve en hondvriendelijke manier, jouw hond te helpen zichzelf beter te voelen, maar hem/haar ook te leren dat je iets anders kan doen (rustig passeren) in plaats van uit te halen aan de lijn of te blaffen.

Kijk maar eens op HondengedragSpecialiste Henriette Jordens hoeveel tevreden eigenaren op een hondvriendelijke manier al heel veel hebben kunnen bereiken!! 

De hond afleiden met lekkers??

Een hond die aan het uitvallen is, is vaak niet meer af te leiden met lekkers. Door de grote hoeveelheid stresshormoon zal hij in veel gevallen geen lekkers mee aannemen. Soms kan het werken, maar besef wel dat het een trucje is!! Je kunt het toch even proberen -> hand met de lekkere beloning naar zijn neus en hem mee de andere kant opnemen. Alleen heb je hiermee die ene uitval omgebogen, maar dit is niet voldoende om daadwerkelijk andere gedrag en andere emoties te krijgen!

Tot slot, honden vertonen agressief gedrag naar andere honden of reageren meestal met uithalen aan de lijn, omdat ze de andere hond op afstand willen houden of 'onschadelijk' willen maken. In sommige gevallen blaft een hond naar andere honden uit frustratie en opwinding. Een hond die uitvalt heeft vaak veel last van stress. 

Samengevat zijn de tips voor de uitvallende hond dan ook allereerst triggers vermijden om de stress te laten zakken. Vervolgens op grote afstand, werken aan een positieve emotie. De hond helpen ontspannen. Door middel van training de hond leren welk ander gedrag hij kan inzetten in plaats van uitvallen. Hierbij kan corrigeren van het gedrag de band schaden en doet het niets aan de oorzaak. Negeren is geen goed idee omdat het gedrag zelfbelonend werkt en afleiden met lekkers kun je proberen, maar het is een truckje.

Lees nog meer tips in mijn andere artikel uitvallen hond afleren

Wil je gericht werken aan emotie- en gedragsverandering, dan is het raadzaam hier een cursus voor te volgen. Voel je altijd vrij een mailtje te sturen naar contact@henriettejordens.nl 

Mijn team en ik zitten klaar om je vragen te beantwoorden en helpen je graag verder.

Warme groet,

Henriëtte


Dit artikel is geschreven door Hondengedrag Specialist Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>