fbpx

Reactief / uitvallende hond of hond-hond agressie?

Er zijn veel verschillende benamingen. Sommige mensen gebruiken de term 'reactief', en zeggen hiermee dat hun hond reactief is naar andere honden. Anderen gebruiken noemen het 'mijn hond valt uit' of gebruiken de term 'uitvallende hond'. Weer een andere benaming die je regelmatig hoort is 'hond-hond agressie'. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe je het noemt, het gaat erom dat de hond reageert op andere honden, op een vaak heftige manier.

De term 'uitvallen'

De term ‘uitvallen’ zoals ik die gebruik, gaat over honden die aan de riem heftig reageren op andere honden.

Ze reageren bijvoorbeeld door heel hard te gaan trekken richting de andere hond en hierbij te blaffen. Of te ‘bijten’ in de lucht. Het blijft niet altijd alleen maar bij blaffen, de hond kan ook grom-blaffen.

De hond valt uit en de tanden kunnen hierbij zichtbaar zijn. De hond maakt vaak veel kabaal. Als eigenaar voel je vaak dat het niet prettig overkomt.

uitvallende agressieve hond

Je hond valt uit, wat is dan toch de reden?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een hond uitvalt naar andere honden. Veelal de meeste honden die uitvallen naar andere honden doen dit uit onzekerheid. Dit kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door een nare ervaring, slechte socialisatie of pijnklachten. Maar honden kunnen ook blaffend en opgewonden uitvallen uit enthousiasme die omslaat in frustratie. 

Stress

Een hond die uitvalt naar andere honden heeft vaak last van een flinke portie stress. De opwinding of angst die gepaard gaat met het uitvallen zorgt voor aanmaak van verschillende hormonen zoals adrenaline en cortisol. Wanneer de hond dus dagelijks uitvalt kan het lijf zelfs last hebben van chronische stress. Ik heb meerdere blogs geschreven over stress en wat je kan doen om dit te verminderen. Lees deze vooral eens door, want door het verminderen van de stress, vermindert ook het uitval-gedrag.

Andere hond op afstand houden

De hond die uitvalt uit onzekerheid, valt uit omdat hij de andere hond op afstand wil houden. Hij wil liever niet dat de andere hond dichterbij komt en denkt door uit te vallen zichzelf te kunnen beschermen. Helaas wekt dit vaak alleen nog maar meer opwinding in de hand; de andere hond gaat óók reageren. Nog meer bevestiging voor jouw hond om uit te gaan vallen. 

Je hond kan ook geleerd hebben dat jij de andere kant oploopt wanneer híj blaft naar een andere hond. Dat geeft hem een gevoel van opluchting; nog meer redenen om dus weer uit te vallen!

Moet ik dan niet de andere kant oplopen?

Jawel dat is wel een goed idee. Alleen in plaats van het alleen nog maar uit de weg te gaan, kun je beter een plan maken. Een plan waarbij je wel meer afstand neemt zodat jouw hond niet uitvalt, maar waarbij je ondertussen werkt aan zijn gedrag. Zo kun je hem leren op een andere manier te reageren.

Wat te doen wanneer je écht niet de andere kant kan oplopen?

Dan zit er niets anders op dan het 'uit te zingen'. Pak de riem dan iets korter zodat je zeker weet dat je de hond niet verliest en ga tussen hem en de prikkel instaan, zodat je het zicht blokkeert en hij mogelijk iets minder heftig uitvalt. Zodra je de mogelijkheid hebt probeer je de riem weer te ontspannen en de afstand tussen jou en de andere hond te vergroten. 

Boos worden en corrigeren?

bange hond

Het heeft geen zin om boos te worden of om jouw hond te corrigeren. De hond valt uit en daardoor komt er nog meer adrenaline vrij. Boos worden of de hond corrigeren zorgt alleen maar voor nóg meer opwinding, hoe kan de hond nu rustiger worden wanneer zijn baasje dit niet is en de hormonen in zijn bloed maar toenemen? 

Daarnaast kan het geven van correcties negatief uitpakken. De hond vindt de andere hond al spannend, nu krijgt hij ook nog eens iedere keer op z'n donder… De hond kan nóg onzekerder of angstiger worden. De andere hond wordt er zeker niet leuker op!

Negeren heeft geen zin

Het heeft geen zin om dit gedrag te negeren. Hierdoor zal het niet gaan verminderen. Door het blijven uitvallen zullen zijn emoties alleen maar nog hoger oplopen en de andere hond kan mee gaan doen. Óf hij schrikt er van en deinst terug.. en dat is net genoeg bevestiging voor jouw hond om te blijven uitvallen.

Afleiden met lekkers

Een hond die aan het uitvallen is, is vaak niet meer af te leiden met lekkers. Door de grote hoeveelheid stresshormoon zal hij in veel gevallen geen lekkers mee aannemen. Maar.. niet geschoten is altijd mis. Je kunt het toch even proberen -> hand met de lekkere beloning naar zijn neus en hem mee de andere kant opnemen.

Beloon ik hem dan niet voor het uitvallen?

Kijk hiervoor goed naar jouw hond, als het lukt als afleiding dan is het simpelweg gewoon afleiden. Het wordt pas door de hond als beloning ervaren, wanneer hij ook daadwerkelijk denkt dat hij het krijgt vanwege het uitvallen. Dan zou je gaan zien dat hij uitvalt, zelf stopt en naar jou opkijkt 'hé waar blijft mijn beloning?' Wanneer je dit regelmatig toepast is het zaak om hier goed op te letten. Door het alleen in geval van nood te gebruiken, zal het waarschijnlijk niets anders zijn dan hoe je het bedoeld: afleiden. 


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!


Niets afleren, maar iets áánleren!

In plaats van te proberen om jouw hond het uitvallen af te leren, probeer je eens te focussen op wat je wél wilt. Wat mag jouw hond wel doen wanneer jullie een andere hond gaan passeren op een afstandje? Welke dingen wil je zien? Dan ga je dat vervolgen trainen.

Zelf leer ik de honden aan, om andere honden aan de riem te negeren. Gewoon ontspannen met je meelopen. Dit kun je in stapjes opbouwen, bijvoorbeeld door de hond eerst op een afstandje te leren niet meer te fixeren naar andere honden.

Je kan de hond ook leren iets anders doen, zoals contact maken met jou, of bijvoorbeeld een zoek-snuffel oefening doen.

Daarnaast beloon je ál het gedrag dat je wel wilt zien rondom andere hond. Wat vaak fout gaat is dat de eigenaar 'wacht' totdat de hond al enorm aan het focussen is. Probeer voor die tijd je hond al te ondersteunen en zijn goede gedrag te bekrachtigen. 

mijn hond valt uit, nu wandel ik ontspannen

Conclusie: wat doe je als je hond uitvalt?

Wanneer jouw hond aan het uitvallen is, kun je hem proberen af te leiden met lekkers en je loopt gewoon de andere kant op. Lukt het afleiden niet? Je neemt hem gewoon mee, net zo lang totdat hij stop met uitvallen. Je maakt de afstand tussen jou en de andere hond dus groter. Of je gaat achter een auto staan, een boom of wat er ook maar voorhanden is om even te zorgen dat de andere hond uit zicht is. Communiceer wel met hem, 'kom, we gaan'. Zo weet hij wat de bedoeling is. Op grotere afstand wacht je tot je hond gekalmeerd is. Wacht tot de opwinding gezakt is, doe bijvoorbeeld een zoek-snuffel spelletje of masseer jouw hond een beetje wanneer hij dit fijn vindt. Zo zorg je dat de adrenaline een beetje zakt voor je weer verder gat. 


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2021

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>