fbpx

Nee is nee! Toch?

Een klein woordje, met 3 letters. Een heel simpel maar krachtig woord, nee! Is het je wel eens opgevallen hoe sommige mensen maar heel moeilijk om kunnen gaan met de 'nee' van een ander, of de 'nee' van een hond?

Respecteren van de 'nee'

Het respecteren van een Nee staat bij mij heel hoog in het vaandel. Het besef hierover begon toen mijn zoontje was geboren en een eigen willetje begon te krijgen. Oei, wat moest ik gaan opletten op de formuleringen van mijn zinnen. Ga je mee? Zullen we even gaan aankleden? Zullen we even gaan plassen. 'NEE'... En dan? Moet ik mijn zoontje vanaf deze jonge leeftijd al gaan meegeven dat zijn 'nee' niets waard is? Dat dit niets betekent? Wat als een onbekende of vreemde iets aan hem vraagt wat hij niet wilt? Heeft hij dan al geleerd dat 'Nee' niets betekent, dat je maar naar volwassenen moet luisteren?

Voor mij heeft luisteren naar 'Nee' met respect te maken. Niet alleen bij een kind; er wordt niet gekust of geknuffeld als het kind dat niet wil, maar ook voor een ouder of voor een hondenbegeleider. Toen ik nog niet getrouwd was, sprak mijn vriend eens de voor mij zeer respectvolle woorden: '1 nee is nee'. Als we samen ergens zouden zijn en één van ons zou langer willen blijven en de ander niet? Dan weegt een nee altijd zwaarder dan een ja. Om 02.00 uur 's nachts op een feestje het niet meer naar je zin hebben en graag naar huis willen, terwijl de ander nog plezier heeft, betekent dan ook dat we samen naar huis zouden gaan. 

Het betekende voor mij ook wel altijd dat ik goed nadacht over of ik echt heel moe was, of hem niet nog even iets langer plezier zou gunnen als hij het nog wel naar zijn zin had. Elkaar respecteren en dingen voor elkaar over hebben werkt twee kanten op. Inmiddels behoren dit soort feestjes ver tot het verleden hihi en vragen we ons nog wel eens af.. 'uitgaan' in welke era deden we dat ook alweer?

Maar nu terug naar de honden

Maar nu de vertaling naar de honden. Heeft onze hond niet net zoveel recht om 'nee' te mogen zeggen? Om niet geaaid te moeten worden door bezoek of onbekenden alleen maar 'omdat dat toch moet kunnen'? Moet dat kunnen? Of mag een hond om wat voor een reden dan ook 'nee' zeggen? De mens is spannend, of misschien ruikt deze persoon niet zo prettig, of misschien voelt de aanraking niet fijn. Nee is nee.

En hoe vertaalt dit zich dan naar het speelveld? Is daar de 'nee' van jouw hond ook nee? Soms is het voor jou als eigenaar wel 'nee' en wil je jouw hond beschermen of niet in contact laten komen met een andere hond, maar wordt jullie 'nee' niet gerespecteerd door andere honden / begeleiders.

Daarom wil ik dan ook aan iedere hondenbegeleider oproepen: leer de taal van jouw hond. Zorg dat je leert herkennen wanneer het voor jouw hond 'nee' is, maar ook voor een andere hond. Laat jouw hond niet op een andere hond afdenderen in het kader van 'hij doet niets hoor'. Want niet sociaal benaderen, en toch aan de andere hond gaan snuffelen terwijl deze met alles aangeeft dit niet te willen, is voor mij hetzelfde als toch een kusje geven als een kind 'nee' zegt. 

Want ik bedoel het goed hoor!

Grenzen respecteren

Probeer respect voor elkaar op te brengen. Als iemand vraagt of je jouw hond wilt aanlijnen, is dit om te voorkomen dat er over de grenzen van zijn of haar hond wordt heengegaan. Dan zou jij natuurlijk ook 'nee' kunnen zeggen, maar wiens 'nee' weegt in dit geval zwaarder? Jouw nee, zodat jíj́ jouw hond lekker los kan houden en dan laten doen wat hij wilt, of de nee van een ander die mogelijk pijn heeft, ziek is, bang is, in training is en misschien wel door nare ervaringen reactief gedrag is gaan vertonen?

En omdat ik dit artikel graag met iets meer positiviteit wil eindigen, in plaats van alleen maar te zeggen wat niet kan en het over nee te hebben, eindig ik met een heleboel ja's. 

 • Ja, vraag eerst of de hond contact wil of wil spelen! 
 • Ja, roep je hond terug als je ziet dat de andere hond het spannend vindt!
 • Ja! vraagt eerst of je de hond mag aaien én vraag het ook aan de hond. Nodig de hond met een open houding en hand uit waarmee de hond zelf de keuze krijgt om te komen of niet;
 • Ja, lijn je hond aan als je ziet dat er een aangelijnde hond loopt
 • Ja, lijn je hond altijd aan als je dit volgens de regels moet!
 • Ja, laat je hond los in een losloopgebied wanneer hij goed onder appèl staat en luistert naar jouw 'hier'.
 • Ja! Laten we meer respect voor elkaar opbrengen, ook dit doen we samen! 
 •  


  Wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallenden/reactieve hond? 

  Download dan mijn gratis E-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen

  Valt jouw hond blaffend of grommend uit naar andere honden? Download het gratis e-book en krijg 5 gratis tips hoe je dit gedrag kan veranderen.


  Over Henriëtte Jordens

  Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

  Volg mij op:
  >

  Hi, ik ben henriëtte

  Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

  Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!