fbpx

Over mij

Nooit had ik gedacht dat ik van het werken met honden mijn beroep had kunnen maken.  

(Im memorium)

Het begon met mijn eigen hond

Met veel plezier lekkere wandelingen kunnen maken met mijn hond. In de mooie bossen hier in de omgeving wandelen en mijn hond Elfie lekker rond zien huppelen. Dat was iets waar ik van droomde, maar het leek een tijdlang heel ver weg.

Al mijn hele leven ben ik erg gek geweest op dieren. Mijn passie en interesse voor gedrag van honden werd ongeveer 12 jaar geleden gewekt. Toen kreeg ik mijn, inmiddels overleden tweede Anatolische herder, Elfie.

Zij was een bijzondere dame. Ontzettend zelfstandig, moeilijk te trainen. Ze nam geen lekkers aan, zelfs niet wanneer er helemaal geen prikkels waren. Toen Elfie wat ouder werd ontstonden er los van de riem telkens schermutselingen met andere honden. Ik merkte dat ik twijfelde aan mijzelf, wat deed ik nou toch verkeerd? Ik schaamde me voor de blikken van de mensen als het weer gebeurde. 

Proberen & leren

De wandelingen werden steeds meer een opgave, telkens moest ik de omgeving maar afspeuren om te zien of er nergens een andere hond aankwam. Ik hield haar op een gegeven alleen nog aan de riem en vermeed andere honden.

Omdat ik ontzettend leergierig en vasthoudend ben kon ik me er niet zomaar bij neerleggen. Overal zocht ik advies, bij de hondenschool en bij trainers, gedragstherapeuten. Ik heb werkelijk allerlei methoden wel geprobeerd, van corrigeren tot belonen en van andere voeding tot allerlei supplementen.

Er waren zoveel richtingen en niemand kon me echt helemaal helpen met Elfie. Mijn passie voor hondengedrag was door al dat lezen en leren inmiddels wel echt gewekt. Ik leerde dat hondengedrag begrijpen, ombuigen en trainen echt een serieus vak is, niet iets wat je alleen maar uit een cursusje leert. Uiteindelijk besloot ik het heft in eigen handen te nemen en zo begon ik aan mijn opleiding tot kynologisch gedragstherapeut.

Door Elfie leerde ik ook dat corrigeren niet heiligmakend is. Dat het haar gedrag tijdelijk kan stoppen, maar haar onderliggende emotie niet veranderd. Door de kennis die ik heb opgedaan in mijn opleiding kon ik haar taal inmiddels heel goed lezen. Ik begeleide haar in contacten met andere honden en zorgde ervoor dat ze alleen leuke ervaringen opdeed. Haar grenzen respecteren, steun bieden wanneer nodig, situaties zo opzetten dat er zo min mogelijk kans was op problemen en haar niets laten 'ondergaan'. Ze leerde hoe ze contact kon maken en kon spelen met onbekende honden en ze kreeg steeds meer hondenvrienden. Eindelijk kon ik die ontspannen wandelingen maken waar ik altijd van droomde.

De eerste stappen richting mijn droombaan

Na het behalen van mijn diploma wilde ik zeker geen gedragstherapeut worden die advies gaf uit een boekje. Ik had zelf ervaren hoe frustrerend het is om allerlei adviezen te krijgen die niet toepasbaar waren voor mijn hond. Alleen door alles echt goed zelf te kunnen, te weten waar je tegenaan loopt met diverse rassen, zou ik mensen goed kunnen begeleiden.  

Zo ben ik naast het geven van consulten en privé-lessen, begonnen met het intern trainen van honden, waarbij de honden bij mij in huis verbleven. Op deze manier kon ik verschillende rassen van dichtbij begeleiden en ervaren hoe ze reageerden. Het was niet alleen erg leuk maar ook super leerzaam. Iedere hond is anders en niet bij alle honden werkt alles op dezelfde manier. 

Elfie ontpopte zich langzaam tot de ‘big mama’ in huis. Menig hond die niet heel gemakkelijk was met andere honden, kon uiteindelijk wél met haar. Ze was echt een aanvulling geworden op het verblijf voor de honden in huis. Het gemis toen ze er niet meer was is dan ook enorm.

De fascinatie voor hondengedrag is gebleven. Waar ik maar kan lees en leer ik nieuwe dingen bij. Door Elfie heb ik geleerd niet op te geven en door te blijven zoeken en leren. Zo kon ik doorgroeien naar de gedragstherapeut die ik nu ben.

Mijn grootste passie

De hond als individu bekijken, hoe zit hij in zijn vel, hoe voelt hij zich? Mijn trainingen zijn hondvriendelijk, goed toepasbaar voor een eigenaar, hebben respect voor de emoties van de hond. We gebruiken geen correcties. Gebruik maken van management en vooral áánleren van nieuw gedrag in plaats van iets afleren staan voor mij voorop.

Inmiddels coach ik al jaren andere hondeneigenaren in de begeleiding van hun hond. Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten (NVGH).

Dit betekent dat ik een goede opleiding heb gevolgd en me jaarlijks verplicht bijschool. Iets wat ik zeer belangrijk vind om het kennisniveau in het vak hoog te houden. 

Waar ik ontzettend van geniet is deel uit te maken van het leerproces van de cliënt en hond en hun successen samen. Te mogen zien wat een verandering er in hun leven komt en hoe blij en opgelucht ze zijn wanneer ze gewoon weer normaal over straat kunnen.

Dat is dan ook de reden dat ik met veel  toewijding en plezier eigenaren en hun honden begeleid in coachings-trajecten. Zodat we voor volledige veranderingen kunnen zorgen.

Ik gun het iedere hondeneigenaar om weer met plezier buiten te kunnen wandelen. Het is dan ook mijn missie om te zorgen dat iedere eigenaar zijn hond leert begrijpen en dat ze allebei weer kunnen genieten van de wandeling.

Dit GRATIS e-book schreef ik, 'hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen.

Valt jouw hond blaffend of grommend uit naar andere honden? Download het gratis e-book en leer waarom jouw hond dit doet en ontvang 5 tips hoe je hieraan kunt gaan werken.

Contact

info@henriettejordens.nl
Didam, net voorbij Arnhem

P.s. Post in mijn inbox vind ik leuk ☺️ 
Op maandag en donderdag werk ik op kantoor en beantwoord ik mijn mail.

© Henriëtte Jordens |   Algemene voorwaarden   |   Privacyverklaring

>