Henriëtte Jordens  - Honden Gedragstherapeut 

Met mijn cursussen en honden-coach trajecten wil ik de band tussen jou en je hond versterken en ervoor zorgen dat jullie weer onbezorgd kunnen genieten van jullie wandeling. 

(Im memoriam)

Het begon met mijn eigen hond

Lange wandelingen maken en rondstruinen in de bossen met mijn hond Elfie… dat is wat ik voor me zag, maar een tijdlang was dit niet mogelijk.

Ongeveer 12 jaar geleden kwam Elfie, een Anatolische herder, in mijn leven. Ik ben altijd al gek geweest op dieren en ik heb eerder huisdieren gehad, maar door Elfie ben ik mij meer gaan verdiepen in het gedrag van honden. Want zij was een bijzondere dame: ontzettend zelfstandig, moeilijk te trainen en ze nam geen lekkers aan… ook als er geen prikkels waren. Toen Elfie wat ouder werd en los rondliep, ontstonden er kleine gevechten met andere honden. Ik snapte niet waarom, wat deed ik verkeerd?! Ik schaamde me en ik kreeg allerlei blikken toegeworpen van andere hondeneigenaren. 

Mijn ervaring

Onze wandelingen werden steeds minder ontspannen. Telkens was ik aan het opletten of er geen andere honden in de buurt waren en ik liet Elfie niet meer los rondlopen. ‘Maar dit moet toch anders kunnen?’, dacht ik. Ik besloot advies te vragen en ging langs bij hondenscholen, trainers en gedragstherapeuten.

Van corrigeren tot belonen en van andere voeding tot allerlei supplementen; ik heb van alles geprobeerd, maar niets leek te helpen. 

Alle adviezen, informatie en onderzoeken wekte mijn interesse voor het gedrag van honden. Ik leerde dat het begrijpen, ombuigen en trainen van hondengedrag echt een serieus vak is. Een vak dat ik heel graag wilde leren en daarom besloot ik de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut te doen.

Dit hielp mij om het gedrag van Elfie te begrijpen, waardoor ik haar beter kon begeleiden. Bijvoorbeeld in het contact met andere honden; ik zorgde ervoor dat ze alleen leuke ervaringen opdeed. 

Verder leerde ik haar grenzen te respecteren, haar te steunen wanneer dit nodig was en hoe ik bepaalde situaties kon creëren, zodat ze zich veilig voelde. Elfie leerde steeds meer hoe ze contact kon maken met andere honden en ze kreeg steeds meer hondenvrienden. En ik kon weer zelfverzekerd en ontspannen met haar wandelen.

Mijn aanpak

Door mijn zoektocht ben ik te weten gekomen dat standaardadvies uit een boekje voor mij niet werkt. Elke hond is anders en vraagt om een persoonlijke aanpak. Doordat ik mijn hond beter leerde kennen, wist ik wat zij nodig had en kon ik hierop inspelen.

Om ervaring op te doen, ben ik begonnen met het intern trainen van honden en zij verbleven dan bij mij thuis. Op deze manier kon ik verschillende rassen van dichtbij begeleiden en ervaren hoe ze reageerden. Inmiddels hebben er meer dan 200 verschillende honden bij mij in huis gelogeerd. En hoewel Elfie eerst niet kon opschieten met andere honden werd zij de ‘big mama’ in huis. 

Dit was heel mooi om te zien en Elfie leerde mij dan ook om te blijven leren en onderzoeken. Door haar ben ik de gedragstherapeut geworden die ik nu ben. Toen zij overleed was het gemis dan ook heel groot. Voor mij, maar ook zeker voor de andere honden.

In de afbeelding hiernaast kun je zien waar ik tijdens mijn trajecten de focus op leg. Dat is heel veel, omdat er ook ontzettend veel kan meespelen. Het gedrag is vaak maar het toplaagje, waaronder een heleboel schuil kan gaan.

Wat ik (nog meer) belangrijk vind

  • Ik wil geen gebruikmaken van correcties; dit helpt soms eventjes, maar niet op lange termijn. Daarom richt ik mij op het aanleren van nieuw gedrag in plaats van iets afleren. Elke hond bekijk ik als individu en ik respecteer zijn/haar behoeften en emoties. Dit maakt mijn cursussen en trainingen hondvriendelijk en goed te volgen voor eigenaren.
  • Ik ben aangesloten bij de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten (NVGH). Dit houdt in dat ik een goede opleiding heb gevolgd en mijzelf jaarlijks bijschool, zodat ik mijn kennisniveau hoog en actueel houd.
  • Daarnaast ben ik aangesloten bij het Martin Gaus Keurmerk (dierenwelzijnskeurmerk). Mijn gedragstherapie komt in aanmerking voor vergoeding van huisdier verzekeringen OHRA en Petplan. Vraag naar de voorwaarden bij je eigen verzekeraar.
  • Het persoonlijke aspect vind ik heel belangrijk bij mijn cursussen en honden-coach trajecten. Daarom bied ik ook combinaties aan van online leren én 1-op-1 sessies; ik vind het zo mooi om de verandering te mogen zien én ervaren, zowel bij de hondeneigenaar als bij de hond. 
  • Mijn missie is om een hondeneigenaar te horen en te zien, zodat ik de mens achter de hond kan helpen groeien. Ik zoek altijd naar dingen die wél goed gaan en wil jou helpen weer vertrouwen te krijgen. Het is dan ook mijn grote passie om mensen hiermee te begeleiden, zodat een hondeneigenaar zijn/haar hond beter leert begrijpen, zodat ze een sterkere band krijgen en weer kunnen genieten van hun wandeling samen. 

Henriëtte is aangesloten bij het Dierenwelzijn keurmerk (voorheen Martin Gaus Keurmerk)

Henriëtte is aangesloten bij de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten

Vergoeding voor gedragstherapie mogelijk, bekijk de voorwaarden van je eigen huisdierverzekering.

Vergoeding voor gedragstherapie mogelijk, bekijk de voorwaarden van je eigen huisdierverzekering.

Benieuwd naar mijn aanpak?

Download dan gratis mijn e-book. Hierin geef ik je praktische tips hoe je jouw uitvallende hond kunt begeleiden. Wil je direct aan de slag? Dan is één van mijn online hondencursussen wat voor jou. Of boek een honden-coach traject om het gedrag van jouw hond aan te pakken onder mijn begeleiding.

Nog meer over mij lezen? Lees hier het interview Henriëtte

>