Over mij

Nooit had ik gedacht dat ik van het werken met honden mijn beroep had kunnen maken.  

Het begon met mijn eigen hond

Al mijn hele leven ben ik erg gek geweest op dieren, maar eigenlijk was ik er totaal niet mee bezig om er mijn werk van te maken. Tot ik iets vond wat mij mateloos fascineerde en waar ik alles over wilde weten.

Ongeveer 12 jaar geleden kreeg ik mijn tweede Anatolische herder en zij heeft echt mijn passie gewekt voor hondengedrag. Elfie was namelijk een bijzondere dame. Ontzettend zelfstandig en daardoor moeilijker te trainen. Ze nam geen lekkers aan, zelfs niet wanneer er helemaal geen prikkels waren. Ik trainde en bleef zoeken naar de beste methode, maar niets leek volledig te werken. Toen Elfie wat ouder werd ontstonden er los van de riem telkens schermutselingen met andere honden. Ik merkte dat ik twijfelde aan mijzelf. Wat deed ik nu toch verkeerd? Ik schaamde me voor de blikken van de mensen als het weer gebeurde.

Proberen & leren

De wandelingen werden steeds meer een opgave, telkens moest ik de omgeving maar afspeuren om te zien of er ergens een andere hond aankwam. Ik hield haar op een gegeven moment alleen nog aan de riem en vermeed andere honden.

Overal zocht ik advies, ik heb werkelijk allerlei methoden en hulpmiddelen uitgeprobeerd; belonen, negeren, halsbanden, tuigen, Cesar Millan, hoofdhalster, muilkorf, corrigeren. Met alles wat ik las, werd mijn interesse voor hondengedrag steeds meer gewekt. Ik kon me er echt in vastbijten en probeerde alles te lezen en te leren. Alleen langzaam werd ik er ook moedeloos van, er waren zoveel richtingen hoe wist ik nu wat het juiste was?

Ik besloot het heft in eigen handen te nemen en zelf meer te leren over hondengedrag. Ik had het gevoel dat ik met meer kennis Elfie beter kon begrijpen en begeleiden en zo begon ik aan mijn opleiding tot kynologisch gedragstherapeut.

In de periode dat ik zo'n beetje alle methoden uit had geprobeerd, had ik Elfie door middel van correcties een perfecte 'hier' geleerd. Daardoor kon ik haar heel goed terugroepen van andere honden, maar haar onderliggende emotie naar andere honden toe was daarmee niet verandert. Ze wist nog steeds niet hoe ze dan wel met andere honden om moest gaan. Dat is meteen ook de reden waarom ik corrigeren geen goede manier van trainen vind. Het veranderd niets aan de oorzaak.

Door de kennis die ik opdeed tijdens mijn opleiding kon ik haar taal heel goed lezen en leerde ik veel meer over leerprocessen. Om haar emoties te kunnen veranderen ging ik op sociaal vlak met haar aan het werk. Ik begeleidde haar in contacten met andere honden en zorgde ervoor dat ze alleen leuke ervaringen opdeed. Haar grenzen respecteren, steun bieden wanneer nodig, situaties zo opzetten dat de kans op een succesvolle ontmoeting zo groot mogelijk was en haar niets laten 'ondergaan' wat ze niet wilde. Ze leerde hoe ze contact kon maken en zelfs kon spelen met onbekende honden. Ze kreeg steeds meer hondenvrienden.  

De eerste stappen richting mijn droombaan

Na het behalen van mijn diploma wilde ik zeker geen gedragstherapeut worden die advies gaf uit een boekje. Alleen door alles echt goed zelf te kunnen, te weten waar je tegenaan loopt met diverse rassen, zou ik mensen goed kunnen begeleiden.  

Zo ben ik naast het geven van consulten en privé-lessen begonnen met het intern trainen van honden, waarbij de honden bij mij in huis verbleven. Op deze manier kon ik verschillende rassen van dichtbij begeleiden en ervaren hoe ze reageerden. Het was niet alleen erg leuk maar ook super leerzaam. Elfie ontpopte zich langzaam tot de ‘big mama’ in huis. Menig hond die niet heel gemakkelijk was met andere honden, kon uiteindelijk wél met haar. Ze was echt een aanvulling geworden op het verblijf voor de honden in huis.  

Door mijn opgedane ervaring en zeker ook door Elfie heb ik geleerd om niet op te geven en door te blijven zoeken en leren. Dat niet alle honden op exact dezelfde manier getraind kunnen worden en dat het nodig is om te kijken naar het complete plaatje. Wat voor oorzaak zit er onder bepaald gedrag, wat zijn de behoeften van de hond, welke emoties spelen er mee en hoe kan er nieuw gedrag aangeleerd worden? Zo kon ik doorgroeien naar de gedragstherapeut die ik nu ben. 

Het eindresultaat

Tijdens de consulten en de privé-lessen merkte ik dat ik het onwijs leuk vind om honden mét hun eigenaren te begeleiden; deel uit te mogen maken van hun leerproces en hun successen samen. Te mogen zien wat een verandering er in hun leven komt en hoe blij en opgelucht ze zijn wanneer ze gewoon weer ontspannen over straat kunnen. Dat is de reden dat ik nu speciale trajecten heb ontwikkeld waarmee we voor een volledige verandering kunnen zorgen.  

Ik gun het iedere hondeneigenaar van harte om weer met plezier buiten te kunnen wandelen. Het is mijn missie om te zorgen dat iedere eigenaar zijn hond leert begrijpen en dat ze samen weer ontspannen kunnen wandelen en weer volledig kunnen genieten van elkaar. 

Ik schreef ook een e-book, speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen

Valt jouw hond blaffend of grommend uit naar andere honden? Download het gratis e-book en leer hoe je dit zelf kunt oplossen.

Contact

info@henriettejordens.nl
Didam, net voorbij Arnhem

>