fbpx

Een hormoon met veel invloed op het gedrag van de hond

Serotonine, ook wel bekend als het gelukshormoon, kan veel invloed uitoefenen op het gedrag van de hond (hetzelfde als bij mensen). Een tekort aan serotonine geeft verschillende uitwerkingen op het gedrag. Honden kunnen angstiger zijn, het heeft invloed op het geheugen, de stemming, het zelfvertrouwen, slaap, seksuele gevoelens en de eetlust en pijnprikkels.

Wanneer serotonine in balans is, geeft een gevoel van innerlijke rust en tevredenheid. Het onderdrukt verschillende emoties zoals angst, agressie, verdriet. Het stimuleert bepaalde gebieden in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor emotionele regulatie, wat leidt tot een remming van impulsiviteit en agressief gedrag. In het lichaam onderdrukt het bijvoorbeeld het gevoel van honger. Omgekeerd leiden lage serotoninespiegels tot verhoogde impulsiviteit en agressiviteit.

Serotonine maakt het lichaam zelf

Serotonine wordt in het lichaam zelf gemaakt uit voedingsstoffen.  Het aminozuur tryptofaan, wat van nature voorkomt in vlees, aardappelen, bananen, eieren en vis, kan worden omgezet in 5htp, en daarna in serotonine. 

De darmen spelen een belangrijke rol in de omzetting van tryptofaan naar serotonine. In de darmen is het dan ook een hormoon (boodschapperstof) die de eetlust reguleert. In de hersenen, functioneert serotonine als een neurotransmitter (ook een boodschapperstof), waar het emoties reguleert. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>