Spanning aan de lijn doorgeven aan de hond
Wanneer je het gedrag van jouw hond wil veranderen is het niet alleen belangrijk om naar zíjn of haar gedrag te kijken, maar óók om naar je eigen gedrag te kijken. Onbewust kun je namelijk door jouw eigen gedrag of jouw eigen handelen, het gedrag van je hond negatief beïnvloeden en spanning doorgeven aan de hond. Dus, voel jij zelf ook die spanning aan de lijn? Wees je dan bewust dat je dit kan doorgeven aan de hond.
Angst voor een uitval
Soms trekken mensen de riem al strak, omdat ze zelf bang zijn dat hun hond gaat uitvallen. Ze willen de hond kort bij zich houden, zodat ze er niet achteraan vliegen als hij toch uitvalt. Daardoor komt er direct spanning aan de lijn. Heel logisch, alleen door deze handeling, breng je zelf al jouw eigen spanning over op je hond. Leer dus met een slappe riem te lopen, zodat de hond geen spanning aan de riem ervaart.
Geschikte riem
Wanneer jouw hond uitvalt naar andere honden is het zeker aan te raden om een flex-lijn in de kast te laten hangen! Deze zorgt er namelijk voor dat er altijd spanning op de lijn staat. De hond loopt nooit met een slappe lijn. Zorg daarom voor een ‘gewone’ trainingslijn, van bijvoorbeeld 1,80m (of langer) voor wandelingen in drukker gebied en voor 3-5 meter voor wandelingen in rustiger gebied. Zo kun je jouw hond genoeg gelegenheid geven om te snuffelen en ontspannen tussen het oefenen door.
Straktrekken van de riem wordt een signaal!
Zie jij een hond aankomen in de verte, let er dan dus goed op dat je de riem niet zelf strak trekt. Doe je dit regelmatig, dan wordt de spanning aan de lijn; het straktrekken van de riem, voor de hond namelijk direct een signaal dat er een andere hond aankomt! Ongeacht of jij zelf wel of geen spanning voelt, de hond gaat al kijken 'waar is de andere hond'? Hij gaat hierdoor meteen al spanning opbouwen. Hij voelt de spanning aan de lijn.
Op de foto hiernaast zie je dat de begeleider met een slappe riem loopt. Zou ze de riem op dat moment straktrekken omdat er aan de overkant een andere hond loopt, dan ervaart de bruine hond meteen spanning. Hij zal hierop alert gaan worden en kan mogelijk gaan reageren.

Laat je eens filmen terwijl je loopt en bekijk eens hoe je de riem vasthoudt wanneer er een andere hond aankomt.
Beperkt door de riem
Ook wanneer je zelf niet gespannen bent, kan lopen aan een strakke riem er toch voor zorgen dat de hond sneller geneigd is om uit te vallen. De meest voor de hand liggende reden hiervoor is dat de hond zich beperkt voelt door de riem om zijn eigen natuurlijke gedrag te vertonen. Hij kan niet vluchten, hij kan niet in een boogje lopen, de strakke riem zorgt ervoor dat hij alleen dáár kan lopen waar jij loopt. Deze beperking zorgt er voor dat hij sneller geneigd zal zijn om uit te vallen, zodat hij de andere hond op afstand kan houden.
Dat is dan meteen ook de reden waarom het geen goed idee is om honden aangelijnd, te laten snuffelen aan elkaar! De honden kunnen niet op een natuurlijk manier op elkaar aflopen, en door de riem worden ze beperkt om natuurlijk gedrag te vertonen. De hond kan niet gemakkelijk de andere kant op lopen, of wegkomen van de andere hond als hij of zij het spannend vind. Voor een hond geeft dit dan meteen een onveilig gevoel. Ze zullen eerder gaan snappen, grommen, of bijten wanneer ze zich beperkt voelen door de riem. Dat is dan ook de enige manier om de andere hond bij ze vandaan te houden!
Mijn hond trekt altijd aan de riem, hierdoor staat de riem altijd strak..
Trekt jouw hond altijd aan de riem en staat de riem dus altijd strak? Ga dan op zoek naar de oorzaak van het trekken en ga eraan werken. Misschien is de riem te kort? Of kan jouw hond te weinig snuffelen? Misschien roept de omgeving teveel spanning op? Of heeft de hond simpelweg geleerd dat trekken helpt om vooruit te komen. Om daar te komen waar de hond wil? Ga dan met jouw hond trainen met behulp van een ervaren trainen om je hiermee te helpen!
Kortom
Lopen aan een strakke lijn is nooit een goed idee. Uitval gedrag kan hierdoor ontstaan, in stand worden gehouden of verergeren. Vertoont jouw hond probleemgedrag aan de riem? Neem dan niet alleen zijn gedrag onder de loep, maar ook het jouwe 😉 En wil je graag jouw hond gaan begeleiden zodat de hond minder gaat uitvallen? Zet dan de eerste stap en meld je hieronder aan voor mijn gratis training!

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?
Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden.
* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!
Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande link stel ik erg op prijs!
Copyright Henriëtte Jordens - 2021