fbpx

Voel jij ook die spanning aan de lijn?

honden fixeren elkaar en maken contact aan een strakke riem

Spanning aan de lijn doorgeven aan de hond

Wanneer je het gedrag van jouw hond wil veranderen is het niet alleen belangrijk om naar zíjn of haar gedrag te kijken, maar vooral ook om naar je eigen gedrag te kijken. Onbewust kun je namelijk door jouw eigen gedrag of jouw eigen handelen, het gedrag van je hond negatief beïnvloeden en spanning doorgeven aan de hond. Dus, voel jij ook die spanning aan de lijn? Wees je dan bewust dat je dit kan doorgeven aan de hond. 

Angst voor een uitval

Vaak trekken mensen de riem al strak omdat ze zelf bang zijn dat hun hond gaat uitvallen. Ze willen de hond kort bij zich houden zodat ze er niet achteraan vliegen als hij toch uitvalt. Daardoor komt er direct spanning aan de lijn. Heel logisch, alleen door deze handeling breng je zelf al jouw eigen spanning over op je hond. Leer dus met een slappe riem te lopen zodat de hond geen spanning aan de riem ervaart. 

Geschikte riem

Wanneer jouw hond uitvalt naar andere honden is het zeker aan te raden om een flex-lijn in de kast te laten hangen! Deze zorgt er namelijk voor dat er altijd spanning op de lijn staat. De hond loopt nooit met een slappe lijn. Zorg daarom voor een ‘gewone’ trainingslijn, van bijvoorbeeld 1,80m (of langer). Zo kun je jouw hond genoeg gelegenheid geven om te snuffelen en ontspannen tussen het oefenen door.

Straktrekken van de riem wordt een signaal!

Zie jij een hond aankomen in de verte, let er dan dus goed op dat je de riem niet zelf strak trekt. Doe je dit regelmatig, dan wordt de spanning aan de lijn; het straktrekken van de riem voor de hond namelijk direct een signaal dat er een andere hond aankomt!  Ongeacht of jij zelf wel of geen spanning voelt, de hond gaat al kijken 'waar is de andere hond'? Hij gaat hierdoor meteen al spanning opbouwen. Hij voelt de spanning aan de lijn.

Op de foto hiernaast zie je dat de begeleider met een slappe riem loopt. Zou ze de riem straktrekken omdat er aan de overkant een andere hond loopt, dan ervaart de bruine hond meteen spanning. Hij zal hierop alert gaan worden en kan mogelijk gaan reageren.

spanning doorgeven aan hond
Laat je eens filmen terwijl je loopt en bekijk eens hoe je de riem vasthoudt wanneer er een andere hond aankomt.
Beperkt door de riem

Ook wanneer je zelf niet gespannen bent, kan een strakke riem er toch voor zorgen dat de hond sneller geneigd is om uit te vallen. De meest voor de hand liggende reden hiervoor is dat de hond zich beperkt voelt door de riem om zijn eigen natuurlijke gedrag te vertonen. Hij kan niet vluchten, hij kan niet in een boogje lopen, de strakke riem zorgt ervoor dat hij alleen dáár kan lopen waar jij loopt. Deze beperking zorgt er voor dat hij sneller geneigd zal zijn om uit te vallen, zodat hij de andere hond op afstand kan houden.

Dat is dan meteen ook de reden waarom het geen goed idee is om honden aangelijnd te laten snuffelen aan elkaar! De honden kunnen niet op een natuurlijk manier op elkaar aflopen, en door de riem worden ze beperkt om natuurlijk gedrag te vertonen. De hond kan niet gemakkelijk de andere kant op lopen, of wegkomen van de andere hond als hij of zij het spannend vind. Voor een hond geeft dit dan meteen een onveilig gevoel. Ze zullen eerder gaan snappen, grommen, of bijten wanneer ze zich beperkt voelen door de riem. Dat is dan ook de enige manier om de andere hond bij ze vandaan te houden!

Kortom

Lopen aan een strakke lijn is nooit een goed idee. Uitval gedrag kan hierdoor ontstaan, in stand worden gehouden of verergeren. Vertoont jouw hond probleemgedrag aan de riem? Neem dan niet alleen zijn gedrag onder de loep, maar ook het jouwe 😉

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden? En wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallende/reactieve hond? 

Download dan mijn gratis E-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande link stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2019

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!