Henriëtte Jordens
Updated: mei 1, 2019

Een fixerende hond is een hond die ononderbroken starend oogcontact heeft naar een prikkel. Je ziet hierbij dat de hond een gespannen lichaamshouding heeft.

Wanneer een hond fixeert kan dit door de prikkel (bijvoorbeeld een persoon of een andere hond) als zeer onprettig worden ervaren. Een hond kan zich op veel verschillende prikkels fixeren.

Bijvoorbeeld op een andere hond, een mens, een ander dier en bewegende prikkels zoals een fietser, auto of scooter.

Het fixeren is een heel duidelijk signaal dat er spanningsopbouw plaatsvindt. Een fixerende hond onderscheidt zich van ‘gewoon kijken’ doordat de hond vaak harde rond ogen heeft. Daarnaast blijft hij ononderbroken kijken zonder eventjes weg te kijken.

Wil je meer weten over lichaamstaal bij honden? Hoe je kunt herkennen dat de spanning aan het opbouwen is? Lees dan mijn blog over het herkennen van spanningsopbouw bij honden.

    • Hi! Daar kun je op gaan trainen. Zodat jouw hond leert om de andere hond ‘los te kunnen laten’. In mijn blog en e-book schrijf ik hier nog veel meer over, maar je mag natuurlijk ook altijd een afspraak met me inplannen, dan kunnen we er samen mee aan de slag! Hartelijke groetjes, Henriëtte

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

    >