fbpx

Waarom snuffelen honden? Omdat het stress vermindert!  

In dit artikel lees je alles over het belang van therapeutisch snuffelen en hoe je hiermee stress bij honden kunt verminderen.

Sommige hondeneigenaren kunnen er gek van worden, hun hond wil overal snuffelen en ruiken. Ieder bosje, struikje of paaltje moet hevig besnuffeld worden. Het rondje lijkt eindeloos te duren, soms wordt de eigenaar zelfs gefrustreerd. 

Daarnaast bestaan er ook honden die weinig snuffelen, ze lopen gewoon maar mee met hun eigenaar, of zijn zo op de omgeving gefocust dat ze bijna vergeten te snuffelen!

Natuurlijk instinct

Snuffelen is voor honden heel natuurlijk gedrag. Een hondenneus kan wel 100.000 keer beter ruiken dan onze neus. 

Waar wij misschien een parfum van een voorbijganger kunnen ruiken, is de hond in staat (sommige beter dan anderen uiteraard) te ruiken uit welke ingrediënten het parfum bestaat.

Maar niet alleen dat kunnen ze ruiken, ze kunnen zelfs ruiken wat deze voorbijganger zojuist gegeten heeft, en ruiken of de voorbijganger bijvoorbeeld gestresst is, of zelfs of zij zwanger is! 

Gelukkig zijn de meeste honden niet zo duidelijk gefocust op de voorbijgangers, anders werd iedere wildvreemde 'besnuffelt', maar zijn ze meer geïnteresseerd in de luchtjes van andere honden en andere dieren.

hier zie je een hondenneus

Informatie over de omgeving

De urine van andere honden kan ze vertellen of het van een reu of teef is, en ook hoe deze hond zich voelt. Loops, gestresst, ziek? Het is allemaal te ruiken.

Door goed te kunnen snuffelen, leert jouw hond de honden om zich heen zo een beetje kennen. Dit kan hem helpen zijn omgeving in kaart te brengen, en geeft hem meer zelfvertrouwen over de wereld om hem heen. 

Heb jij een onzekere hond of een bange hond? Valt jouw hond uit naar andere honden? Je kunt stress bij honden verminderen door ze meer te laten snuffelen.

Snuffelen zorgt voor mentale uitdaging voor honden

stress bij honden verminderen door te laten snuffelen

Snuffelen stimuleert de hersenen, het laat de hond nadenken en bedenken over wat hij ruikt, en onderzoeken waar de geur vandaan komt.

Daarmee is het een geweldige mentale uitdaging. Dit is minstens net zo belangrijk als fysieke uitdaging.

Valt jouw hond uit naar andere honden, is hij gestresst of reactief?

Door voldoende voor mentale uitdagingen te zorgen, kunnen probleem-gedrag en depressies voorkomen worden. 

Soms kan het snuffelen onderweg tijdens de wandeling averechts werken, dan reageert een hond erg opgewonden of angstig op andere honden en wanneer ze dan de geur van andere honden ruiken, beangstigd dit ze of worden ze er erg opgewonden van. De hond wordt een beetje overweldigd. Wanneer je dit ziet gebeuren (je zal dan merken dat de hond juist minder tevreden is na een snuffel-wandeling of hij is veel meer opgewonden dan normaal), geef deze honden dan juist de mogelijkheid tot snuffelspelletjes op eigen terrein, of bekend terrein. Zo voldoe je wel aan de natuurlijke behoefte, maar dan op een manier die de hond helpt.

Snuffelen ontspant een hond

Door de hond te laten snuffelen, en vooral ook 'uit te laten snuffelen' kan hij ontspannen.

Het centrum in de hersenen waar emoties gereguleerd worden (het limbisch systeem), staat rechtstreeks in verbinding met de olfactorische receptoren (de geurreceptoren) in de neus. 

Door de hond te laten snuffelen, zorgen we er dus voor dat het stress-niveau laag blijft, of gereduceerd kan worden. De hond kan zijn emoties beter reguleren. Voor honden die uitvallen naar andere honden is het dus erg belangrijk om tussendoor genoeg te kunnen ontspannen.

stress bij honden verminderen door ze te laten snuffelen
De hond de gelegenheid geven om helemaal uit te kunnen snuffelen is erg belangrijk!

Wanneer je continu de hond weg trekt terwijl hij nog aan het snuffelen is, gaat hij steeds 'sneller' ergens snuffelen, en kan hij juist weer meer opgewonden raken. Hij probeert toch snel nog even de geur mee te krijgen, voordat hij weer weggetrokken wordt. Geef je de hond vanaf nu heel regelmatig de gelegenheid om uit te snuffelen, dan zal hij steeds rustiger gaan staan ruiken, om alles op zich in te laten werken. De geur heeft dan dus veel meer tijd om via de receptoren in de hersenen te komen. 

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!

Voor wie is de wandeling?

Dan rijst nog de vraag, voor wie wandelen we eigenlijk? Wij mensen, hebben vaak een plan in gedachten. We willen een bepaald rondje lopen, of een bepaalde tijd over een wandeling doen. Maar voor wie gaan we in eerste instantie naar buiten? 

Beeld je maar eens in; je gaat lekker een dagje naar de sauna om te ontspannen en vervolgens neemt je partner je mee bij je hand naar binnen en dan direct weer door naar buiten! Of je wilt lekker even een boekje lezen, en nadat je het boekje open hebt gemaakt, doet je partner hem dicht en zegt;
kom genoeg gelezen :-p. Ik zou daar persoonlijk toch niet zo heel vrolijk van worden..

De hond heeft vaak hele andere interesses. Hij wil graag de wereld om hem heen ontdekken, en geuren op zich in kunnen laten werken. Je kunt prima aan deze behoefte voldoen zonder langer onderweg te zijn. 15 minuten kunnen snuffelen is misschien wel veel interessanter dan 30 minuten wandelen. 

Stimuleer het snuffelen bij de hond

een hond is aan het snuffelen, snuffelen kan stress bij honden verminderen

Geef jouw hond bewust een stukje meer riem wanneer hij ergens staat te ruiken, en zeg bijvoorbeeld 'toe maar'.

Zo geef je hem het signaal dat hij rustig kan uitsnuffelen. Sommige honden moeten het echt weer opnieuw leren om rustig te kunnen snuffelen omdat ze altijd zijn meegetrokken.

Honden die erg reageren op prikkels, reactieve honden, kun je meenemen naar bosjes of struikjes een eind bij de prikkels vandaan, zo krijgen ze meer de gelegenheid zich op het snuffelen te focussen in plaats van alle prikkels.

Moet ik de hond dan altijd en overal laten snuffelen?

Wanneer je wat minder tijd hebt, dan geef je de hond geen extra riemlengte, maar vraag je hem gewoon met je mee te komen 'kom, we lopen door'. Zo kun je gewoon met hem communiceren over wanneer wel, en wanneer soms even niet. 

Ga eens mee in de wereld van de hond! Laat hem doen wat zijn natuur hem ingeeft en zorg voor meer ontspanning bij jouw hond!

Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2021

Nog meer manieren om stress bij honden te verminderen

Er bestaan nog veel meer manieren om stress bij honden te verminderen. Ik heb er verschillende blogs over geschreven.

 • Leuk artikel. En ik geef mijn hond (ze is 1 jaar) nu meer snuffeltijd en ze reageert minder op de omgeving.
  Ik heb nog wel een vraag: Soms duikt ze tijdens het snuffelen de bosjes in en neemt een hapje poep.. als ik dit zie, trek ik haar gelijk weg en zeg los. Maar op het woordje los reageert ze dan niet .. hoe kan ik het poep eten haar afleren?
  Ik zou graag een handige tip krijgen.

  • Hi Astrid, dank je wel, fijn dat je de voordelen er van ervaart. Helaas is er niet 1 gouden tip voor het poep eten. Soms is er een onderliggende oorzaak (het begint dus met onderzoeken waarom de hond het doet, bijvoorbeeld m.b.t. van holistisch dierenarts) en soms is het ‘gewoon honds’ om het te doen (leer er meer over in dit artikel op doggo:https://www.doggo.nl/artikelen/hondengedrag/waarom-eten-honden-poep/). Je kunt het gaan trainen, door ‘leave it’ bijvoorbeeld in te gaan trainen. Eerst train je dat bijvoorbeeld met iets eetbaars wat je op de grond legt. Je blijft op afstand met jouw aangelijnde hond, zodra jouw hond het eten negeert, beloon je met iets lekkerders. Dit oefen je een paar keer. Heel kort is dit een beetje een samenvatting van een stappenplan, kijk gerust op youtube om de ‘leave it’ echt goed te leren of schakel een trainer in om je hiermee te helpen. Zodra de hond het verzoek kent en meerdere keren succesvol heeft uitgevoerd, kun je buiten gaan trainen. Wanneer je ergens poep ziet liggen, waar jouw hond normaal gezien op reageert, dan kun je daarmee weer dezelfde stappen gaan herhalen. ‘Leave it’ krijgt gaandeweg dan de betekenis ‘laat dat met rust en kom iets nóg lekkerders halen’. Veel succes!

 • Ik had vandaag ook zo’n lekker door de hond gekozen snuffelwandeling laten maken. Onze puber is denk niet gestresst, maar het snuffelen deed hem wel goed want juist hierdoor was de omgeving juist minder belangrijk. Zoals fietsers/scooters en wandelaars waar hij graag naartoe trekt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

  >