Heb je ooit meegemaakt dat je hond ineens gromt? Dit gedrag kan onverwacht en verontrustend zijn, daarom is belangrijk om te begrijpen waarom je hond dit doet.
In dit artikel gaan we dieper in op de oorzaken van grommen, wat het betekent, en hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Indien je nog meer wilt leren over de lichaamstaal van honden, bekijk dan mijn online cursus hondentaal waarin dit onderwerp uitgebreid aan bod komt.
Gromt jouw hond naar jou of jouw gezinsleden en escaleert dit zelfs al soms? Schakel dan direct een professional in die met jullie meekijkt.
Als hondengedragtherapeut ben ik zelf gespecialiseerd in honden met uitval-gedrag, blafgedrag of agressie naar andere honden. Ik help je daar graag mee verder! Hondengedrag Specialist Henriëtte Jordens
In dit artikel lees je;
- waarom gromt een hond en wat zijn de oorzaken
- zie je verschillende video's van grommende honden
- leer je wat je moet doen wanneer een hond gromt
- leg ik je uit hoe je grommen kunt 'afleren' zonder de hond te corrigeren
Wil je liever direct 1-op-1 hulp bij probleemgevend gedrag? Kijk dan bij mijn 1-op-1 hondencoaching
Waarom gromt een Hond?
Honden kunnen om verschillende redenen en in verschillende situaties grommen, misschien herken je een van de volgende situatie wel:
- hond gromt bij aanhalen
- hond gromt naar baas
- hond gromt naar kinderen
- hond gromt naar gezinslid
- hond gromt bij pootjes afvegen, nagels knippen, borstelen
- de hond gromt bij het vastpakken
- de hond gromt bij het aanlijnen
- de hond gromt wanneer je langs zijn plaats loopt
- de hond gromt wanneer hij een botje of een speeltje heeft, of waneer je in de buurt van zijn voerbak komt
- hond gromt naar bezoek
- hond gromt naar andere honden
- hond gromt wanneer een andere hond aan hem wil snuffelen.
Oorzaken waarom een hond gromt
We hebben nu gezien in welke verschillende situaties een hond kan grommen. Wat zijn nu de meest voorkomende oorzaken waarom een hond gromt?
- Pijn
- Angst
- Argwaan
Een hond die zich bedreigd voelt of pijn heeft, kan grommen om afstand te creëren tussen zichzelf en de bron van zijn ongemak. Grommen is een manier van communiceren en vaak bedoeld om een situatie onder controle te houden, behoeften en grenzen te communiceren zonder te verder escaleren naar aanvallende agressie. Een hond die ergens bang voor is, kan met grommen laten weten dat hij iets niet wil of iets niet leuk vind.
Wat Betekent het Grommen van een Hond?
Honden kunnen niet praten zoals wij, maar ze communiceren wel heel duidelijk via hun lichaamstaal en geluiden, zoals dus grommen. Stel je voor dat je hond bang is voor vreemde mensen en je maakt een praatje met iemand en die persoon hurkt ineens en begint jouw hond te aaien. Als je hond begint te grommen, probeert hij die persoon duidelijk te maken dat hij zich ongemakkelijk voelt en wil dat de persoon stopt met toenadering.
Het is belangrijk om deze waarschuwing serieus te nemen en ervoor te zorgen dat die persoon afstand houdt. Als de waarschuwing genegeerd wordt, kan je hond zich gedwongen voelen om over te gaan op agressiever gedrag, zoals bijten, omdat zijn eerdere signalen niet werden gerespecteerd.
Een soortgelijke situatie kan zich voordoen wanneer een andere hond plotseling op jouw hond afkomt om aan bijvoorbeeld aan zijn kont te ruiken. Als jouw hond dit niet wil en begint te grommen, geeft hij aan dat hij deze toenadering niet prettig vindt. Het is belangrijk om in te grijpen en de situatie te de-escaleren voordat deze uit de hand loopt, bijvoorbeeld door je hond uit de situatie te halen en de andere hond op afstand te houden.
In onderstaande video zie je de straathonden veelal door middel van hun houding en grommen, communiceren waar de grenzen liggen. Super interessant, hoe de honden juist heel duidelijk communiceren, gebruikmakend van het grommen, zonder de vechten.
Een hond gromt niet zomaar
Wanneer we naar de agressieladder kijken zie je dat grommen het laatste signaal is onder uitvallen/bijten. Grommen is een signaal dat de hond zich ongemakkelijk voelt en dat hij graag wil dat de situatie stopt.
Vaak gaan er veel subtielere stress-signalen aan vooraf, zoals kalmerende signalen wegkijken, oren naar achteren leggen, beklik, borstelen, pootje heffen of verstijven.
Het respecteren van deze grommen en de grenzen die je hond aangeeft, helpt om de communicatie tussen mens en hond te verbeteren en voorkomt escalatie naar agressiever gedrag.
"Een hond straffen voor het grommen kan dus gaandeweg een 'treetje' uit de ladder halen, waardoor een hond ineens 'uit het niets' kan uitvallen/bijten."
Soorten Grommen:
Honden kunnen op verschillende manieren grommen en er zijn dan ook verschillende soorten grommen te onderscheiden. Sommige honden grommen 'binnensmonds', waarbij je alleen het geluid hoort. Andere honden grommen, waarbij ze de lip optrekken en waarbij je de tanden ontbloot ziet. Hierbij zijn ook nog verschillende gradaties in hoeveel tanden je ziet.
Wanneer een hond gromt, en je ziet een kenmerkende C-vorm verschijnen bij de lippen, dan duidt dit op meer zelfzekerheid. Zie de Foto, je kan (omgekeerd) van de lippen een hoofdletter C maken. Als de hond gromt, waarbij je ook de kiezen ziet, dan duidt dit vaak op meer onzekerheid. Let op, grommen moet altijd in de context van de bredere lichaamstaal van de hond worden geïnterpreteerd. Verstijven, in elkaar duiken, of juist een zelfverzekerde houding aannemen kan belangrijke informatie geven over de gemoedstoestand van de hond.
Spel Grommen
Dan is er ook nog, spel-grommen. Tijdens een speelsessie met de eigenaar of met een andere hond, dit is anders dan grommen wanneer de hond zich bedreigd voelt. Honden zetten dan op een speelse wijze het communicatie signaal in. Rottweilers staan erom bekend dat ze heel vocaal kunnen zijn tijdens het spelen en knuffelen meer "brommen," wat vaak niet gemeen bedoeld is.
Hier zie je een voorbeeld van youtube, waarin een Rottweiler gromt tijdens het aaien. Je ziet dat de man netjes even stopt met aaien, om te kijken of de hond juist wil dat hij doorgaat of niet.
Hier hoor je twee teckels grommen, terwijl ze spelen. In dit geval is het volkomen normaal en speels grommen. De honden nemen 'spelpauzes', laten kalmerende signalen zien. Dit is vriendelijk spelgedrag.
Hond gromt en kwispelt.
Soms zal je bij spel-grommen zien dat een hond gromt en kwispelt. Maar let op! Denk niet dat iedere hond die kwispelt geen kwaad in de zin heeft. Kwispelen is een dubbelzinnig signaal en betekent niet altijd dat een hond enthousiast is, het betekent dat de hond opgewonden is. En soms is een hond opgewonden omdat hij boos is. Let dus altijd op de andere signalen. Twijfel je of weet je de signalen niet goed te interpreteren? Dan is het volgen van een cursus hondentaal altijd aan te raden, zodat je je beter kan verdiepen in de signalen van je hond. Hieronder zie je een video van een hond die kwispelt en gromt, maar deze hond zou ik niet zomaar benaderen!!
Waarom Gromt een Hond als Je Hem Aait?
Het kan verontrustend zijn wanneer een hond gromt terwijl je hem aait, vooral als dit gedrag onverwacht lijkt. Studies laten zien dat honden met chronische pijn vaker grommen wanneer ze worden aangeraakt, omdat de aanraking ongemak veroorzaakt. Het is belangrijk om te letten op de lichaamstaal van je hond en eventuele tekenen van pijn of stress serieus te nemen.
Sommige honden hebben negatieve ervaringen met aanraking, ze zijn bijvoorbeeld in het verleden pijn gedaan of ze zijn fysiek gecorrigeerd, waardoor ze wantrouwend zijn geworden. Wanneer een hond bijvoorbeeld in het verleden oorontsteking heeft gehad, heeft hij mogelijk gegromd wanneer je de hond bij de kop wilde aaien. Ook als de oorontsteking voorbij is, kan de hond hier blijvend op reageren, doordat de hond angstig is geworden voor aanrakingen aan het hoofd.
Hond Gromt naar Baas
Zelf gebruik ik altijd liever de term 'begeleider' of 'eigenaar' omdat ik mij niet als een 'baas' zie. De hond woont samen met ons in een huis, waarbij we een relatie hebben opgebouwd. Wanneer een hond naar zijn eigenaar gromt, kan dit wijzen op verschillende onderliggende oorzaken en een verstoring in die relatie.
Waarom Gromt een Hond naar Baas of begeleider?
- Pijn; de hond heeft ergens pijn en wilt niet aangeraakt worden. Wil je pijn leren herkennen, link artikel pijn herkennen bij honden
- Angst; angst om aangeraakt te worden bijvoorbeeld omdat de hond een herinnering heeft aan pijn. Dit zie je tijdens kammen of nagelsknippen, het doet nog geen zeer maar de hond is er wel bang voor dat het zeer gaat doen of vervelend is.
- Argwaan / Bezitsagressie; de argwaan dat zijn speeltje of botje wordt afgepakt. Of een hond die zijn plek verdedigt en dat je daar niet in de buurt mag komen.
- Bedreiging; Dit gedrag kan ook optreden na een correctie of wanneer de hond zich onder druk gezet voelt. Hoe een hond zijn begeleider ziet, speelt een grote rol in dit gedrag. Als de hond zijn eigenaar als een bedreiging ziet, kan hij reageren met grommen om zijn grenzen aan te geven. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de hond (voor zijn gevoel) buiten proportioneel wordt aangesproken of gecorrigeerd wordt voor ongewenst gedrag.
Er zijn dus vele redenen te noemen waarom een hond gromt naar baas. Het is van belang goed de triggers helder te krijgen, zodat je weet hoe je hier mee om kan gaan.
Argwaan / Bezitsagressie
Dat is eigenlijk de angst dat iets van de hond afgepakt wordt. Hier zie je een voorbeeld van youtube. Deze hond gromt om een bot. Hij valt uiteindelijk ook uit.
Hier zie je een ander voorbeeld van youtube. Deze hond gromt omdat hij benaderd wordt in zijn ligplek. Hij valt uiteindelijk ook uit.
Wat Moet Je Doen als een Hond Gromt?
Het is belangrijk om op de juiste manier te reageren als je hond gromt, om verdere escalatie te voorkomen. Niemand vind het prettig wanneer een hond gromt en een eerste reactie kan zijn dat je boos wilt worden op de hond of de hond wil straffen. Voor ons komt het over als heel 'lelijk' en gevaarlijk gedrag, voor een hond is het hele normale communicatie.
En zoals je in het begin van dit artikel hebt gelezen, wanneer je een hond straft voor het grommen, kan het zijn dat de hond het grommen in het vervolg achterwege laat. Alleen dan zie je in de praktijk dat honden gaan bijten 'uit het niets'.
Ian Dunbar, een gerespecteerde dierenarts, gedragsexpert, en hondentrainer vertelde in zijn lezingen dat hij liever 'Thank You' zegt, wanneer een hond gromde. Bedankt, voor het communiceren in plaats van me te bijten.
Hond Grommen Afleren
Het is mogelijk om een hond te helpen stoppen met grommen, maar dit moet met zorg en geduld gebeuren. Eigenlijk spreek ik niet graag over Hond Grommen Afleren, liever help ik de hond en eigenaar om elkaar te begrijpen, zodat de noodzaak om te grommen af gaat nemen.
Hierbij houd ik altijd voor ogen, dat een hond gemakkelijker leert wat wél te doen, dan wat niet te doen. Gromt een hond bijvoorbeeld wanneer het bezoek binnenkomt, dan is een 'Nee' niet heel duidelijk. Een 'ga op je plaats' bijvoorbeeld wel, want dan weet de hond wat er van hem verwacht wordt in plaats van dat hij het zelf gaat 'regelen'. Overigens leer ik lang niet alle honden met argwaan naar bezoek om naar de plaats te gaan, voor sommige honden werken andere methoden beter.
- Training en Gedragstherapie: Grommen kan worden afgeleerd door begrip van de onderliggende oorzaak en door de emotie om te buigen naar een positieve emotie. Dit kan onder andere door middel van Positieve Bekrachtiging en Systematische Desensitisatie. Dit betekent dat je moet werken aan het wegnemen van de oorzaak van het ongemak, en de hond leren dat hij op een andere manier kan reageren.
- Hulp Inschakelen: Het is vaak nuttig om de hulp in te roepen van een professionele hondentrainer of gedragstherapeut, vooral als het grommen een terugkerend probleem is. Kijk bij mijn 1-op-1 hondencoaching* voor meer informatie over hoe je mijn hulp kan inschakelen.
Is grommen altijd agressief?
Grommen is een communicatiesignaal, een agressie-signaal. Het staat hoog op de agressieladder. Maar een hond die gromt hoeft niet altijd verder te escaleren naar bijten. Zeker niet wanneer er beter naar de onderliggende oorzaak en de vroegere signalen geluisterd gaat worden.
Er zijn wel een aantal rode vlaggen, wanneer hulp inschakelen zeker van belang is. Herken je een van de volgende situaties?
- hond gromt en bijt naar baas
- hond hapt naar de baas; hond snapt naar de baas
- hond hapt naar mensen
- hond valt mij aan tijdens wandelen
Dit zijn situaties waarin de hond weer een treetje verder gaat op de agressieladder. Wanneer je gebeteren wordt of anderen gebeten wordt, of de hond hapt, dan is het altijd verstandig om een professionele gedragstherapeut met je mee te laten kijken.
'Leer de Taal van je Hond'
Lees hier meer over deze unieke online cursus hondentaal.
Dit leer je o.a.
- Aan de hand van foto's en video leer je Wat de verschillende houdingen van een Hond Betekenen;
- Welke Stress-signalen er zijn en hoe ze er uitzien;
- Wat Kalmerende signalen zijn en hoe ze eruit zien;
- Wat het betekent als een Hond Gromt, waar je op moet letten;
- Spelende Honden; wat is spel, hoe zie je wanneer er Stress in het spel komt?
- Je ontvang ook Hand-outs, zodat je alles gemakkelijk kan doorlezen.
Waarom je grommen niet hoeft te straffen
Samenvattend, grommen is een belangrijk communicatiemiddel voor honden en moet gezien worden als een waardevolle waarschuwing, niet als een vorm van ongehoorzaamheid. Het is cruciaal om deze signalen te respecteren en te begrijpen wat de onderliggende oorzaken zijn. Zoals Ian Dunbar aangeeft, is het beter om een hond te bedanken voor het grommen (ipv uitvallen/bijten) dan om hem te straffen. Dit helpt om een vertrouwensband te behouden en verdere escalatie te voorkomen. Door de juiste training en begrip kunnen we de noodzaak voor grommen verminderen en een harmonieuze relatie opbouwen met onze honden.
Gromt jouw hond naar andere honden? Heeft hij moeite met andere honden? Lees dan mijn artikel Tips Uitvallende Hond
Wil je gericht werken aan emotie- en gedragsverandering, dan is het raadzaam hier een cursus voor te volgen. Voel je altijd vrij een mailtje te sturen naar contact@henriettejordens.nl Mijn team en ik zitten klaar om je vragen te beantwoorden en helpen je graag verder.
Warme groet,
Henriëtte
Dit artikel is geschreven door Hondengedrag Specialist Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!
Copyright Henriëtte Jordens - 2024