fbpx

Waarom ‘kijk eens’ of aandacht voor de baas geen training op zichzelf is.

Misschien heb je het al wel eens gehoord of geleerd. Dat wanneer jouw hond blaffend naar andere honden uitvalt, je de hond kan aanleren, om naar jou te kijken. Dit heet 'onverenigbaar gedrag'. Je kunt namelijk niet kijken naar een eigenaar kijken én uitvallen tegelijk. Alleen zie je dan in de praktijk, dat de hond eventjes naar de eigenaar kijkt, direct weer terugkijkt naar de andere hond en een eigenaar bijna continu 'kijk eens', 'kijk eens' aan het roepen is.

Waarom lukt het niet zo goed met 'kijk eens'? 

Omdat het voor geen enkele hond mogelijk is, om continu naar de eigenaar te kijken en ook 'normaal' met de omgeving om te gaan. Met een omgedraaid hoofd, vooruit lopen bijvoorbeeld is al heel lastig. Plus, het is voor de nek van de hond niet prettig om zo te lopen. Er komt geen ontspanning, de hond leert niet hoe hij/zij dan wel rustig en ontspannen kan reageren op de omgeving. Daarnaast is het voor een hond best spannend, om helemaal niet te mogen kijken naar datgene wat hij spannend vindt. En jou aan moeten kijken, terwijl je ook nog eens doorloopt. Meestal resulteert dit erin dat jouw hond dan na de beloning even snel naar de andere hond kijkt en ineens hard blaffend uitvalt. 

Nu ben ik niet tegen het gebruik van 'kijk eens'. Zeker niet. Want ik gebruik het veel in mijn trainingen. Alleen wordt het een 'noodrem', dus wanneer het 'normale hondse' gedrag niet meer lukt, dan gebruik je 'kijk eens', om spanningsopbouw of escalatie te voorkomen. En zet je vaak direct daarna een andere handeling in, zoals bijvoorbeeld het vergroten van de afstand.

Het is dus nooit de bedoeling, om een hond alleen maar naar jou te laten kijken!

Normaal honds gedrag

Probeer in plaats van je te focussen op het 'aankijken' van jou, je eens te focussen op het 'weer wegkijken' van de prikkel. Om dit goed aan te kunnen geven heb ik de term LAFT bedacht.

LAFT; Look away from that'.

Hiervoor ga je eerst op grote afstand oefenen; de afstand waarbij jouw hond dit goed zelf kan. Dus wanneer jouw hond kijkt naar de prikkel en hij verbreekt zelf het oogcontact door gewoon even vooruit te kijken; 'click' of 'yes' en je beloont jouw hond.

Wat is hier het mooie van? Het wegkijken is een sociaal signaal. Jouw hond mag dus wél gewoon even kijken, maar je stimuleert jouw hond hiermee om zelf actief gebruik te maken van dit kalmerende signaal. Doordat jouw hond nu niet gespannen, alleen maar naar jou kijkt, bouwt de spanning nu niet zoveel op.

'Maar mijn hond kijkt helemaal niet weg van de andere hond'


Dan ben je veel te dichtbij! En geloof mij, dit hebben eigenaren al vaker tegen mij gezegd. Dat de hond alleen maar gefocust is op de andere hond en niet meer kan wegkijken. Alleen wanneer we dan op een prettige afstand (voor de hond) gaan oefenen, zien ze tot hun verbazing dat de hond best vaak even wegkijkt. Het is alleen zo'n ontzettend subtiel signaal, dat je het heel gemakkelijk kan missen. Laat je bijvoorbeeld filmen en kijk vertraagd terug. Zo ga je de signalen leren zien.

Hieronder in de video kun je het signaal zien. Door dit signaal te markeren (met clicker of yes), kun je de hond aanleren en helpen het vaker in te zetten. Op dit moment schudt ze zelf de spanning uit en maken we de afstand groter (gevoel van opluchting). Dit werkt als extra bekrachtiging voor het gedrag, omdat ze het spannend vindt en uitvalt om de ander op afstand te houden.

Kijk eens kun je dan als 'redding' gebruiken, wanneer jouw hond toch te lang fixeert. Dan vraag je 'kijk eens' en vergroot je de afstand bijvoorbeeld weer.

In de online cursus voor de uitvallende hond (de EHBU cursus), vind je meerdere van dit soort video's, waarin ik je stap voor stap uitleg hoe je dit soort dingen kan aanleren. Uiteindelijk leert de hond hiermee een andere strategie dan uitvallen, maar ervaart de hond ook dat ze ontspant en kalmeert doordat ze ander gedrag uitoefent. Hiermee werk je dus op emotioneel niveau door, in plaats van enkel een stukje onverenigbaar gedrag 'kijk eens' aan te leren. 


Online cursus voor de Uitvallende Hond!

Wil jij ook aan de slag met jouw hond, net zoals de hond uit de video? Kijk dan hier voor meer informatie.


Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>