fbpx

Waarom ‘kijk eens’ of aandacht voor de baas geen training op zichzelf is.

Misschien heb je het al wel eens gehoord of geleerd. Dat wanneer jouw hond blaffend naar andere honden uitvalt, je de hond kan aanleren om naar jou te kijken. Dit heet 'onverenigbaar gedrag'. Je kunt namelijk niet kijken naar een eigenaar kijken én uitvallen tegelijk. Nu is 'kijk eens' ook een oefening die ik wel gebruik in mijn trainingen. 

Maar het is nooit de bedoeling om een hond alleen maar naar jou te laten kijken!

Je zult misschien ook wel gemerkt hebben wanneer je dit oefent, dat dit erg moeilijk is. Het is niet heel prettig voor het lijf van de hond, rechtuit lopen en ondertussen jou aankijken. Dus de uitvoering is niet per se heel prettig. Daarnaast is het voor een hond best spannend, om helemaal niet te mogen kijken naar datgene wat hij spannend vindt. En jou aan moeten kijken, terwijl je ook nog eens doorloopt. Meestal resulteert dit erin dat jouw hond dan na de beloning even snel naar de andere hond kijkt en ineens hard blaffend uitvalt. 


Normaal honds gedrag

Probeer in plaats van je te focussen op het 'aankijken' van jou, je eens te focussen op het 'weer wegkijken' van de prikkel. Om dit goed aan te kunnen geven heb ik de term LAFT bedacht.

LAFT; Look away from that'.

Hiervoor ga je eerst op grote afstand oefenen; de afstand waarbij jouw hond dit goed zelf kan. Dus wanneer jouw hond kijkt naar de prikkel en hij kijkt zelf even voor zich; 'click' of 'yes' en je beloont jouw hond. Wat is hier het mooie van? Het wegkijken is een sociaal signaal. Jouw hond mag dus wél gewoon even kijken, maar je stimuleert jouw hond hiermee om zelf actief gebruik te maken van dit kalmerende signaal. Doordat jouw hond nu niet gespannen naar jou kijkt, bouwt de spanning nu niet zoveel op.

'Maar mijn hond kijkt helemaal niet weg van de andere hond'


Dan ben je veel te dichtbij! En geloof mij, dit hebben eigenaren al vaker tegen mij gezegd. Dat de hond alleen maar gefocust is op de andere hond en niet meer kan wegkijken. Alleen wanneer we dan op een prettige afstand (voor de hond) gaan oefenen, zien ze tot hun verbazing dat de hond best vaak even wegkijkt. Het is alleen zo'n ontzettend subtiel signaal, dat je het heel gemakkelijk kan missen. Laat je bijvoorbeeld filmen en kijk vertraagd terug. Zo ga je de signalen leren zien.

Kijk eens kun je dan als 'redding' gebruiken, wanneer jouw hond toch te lang fixeert. Dan vraag je 'kijk eens' en vergroot je de afstand bijvoorbeeld weer.

Wil jij meer leren over de subtiele signalen die een hond geeft? Volg dan een cursus hondentaal. Nu tijdelijk met 30,- euro korting!!

De online basiscursus 'leer de taal van je hond' is een krachtige cursus. Aan de hand van duidelijke video's en helder lesmateriaal leer je de taal van jouw hond. 

  • Je krijgt duidelijke full-color hand-outs in.pdf die je kan afdrukken of digitaal kan inzien.
  • Je leert video's analyseren en bekijken welke taal je ziet. Door de opgaven en vragen in te vullen word je uitgedaagd om je echt goed te verdiepen.
  • Je houd 1 jaar toegang tot de cursus.
  • Je krijgt toegang tot de facebook-groep waarin je zelf video's mag gaan delen en waarin we extra verdieping-video's delen om nog meer te leren van de fascinerende taal van de hond.

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!