fbpx

Wat is dominantie bij honden

Op de foto zie je een wolf

Het label ‘dominant’ wordt vaak gebruikt bij een hond die uitvalt naar andere honden. Dit is een onjuiste interpretatie, het wordt namelijk verward met agressie.

Dit zijn twee hele verschillende dingen. Agressie kan ontstaan vanuit angst of vanuit frustratie/boosheid. Door het verkeerde label ergens aan te hangen, ga je niet op zoek naar de oorzaak van het gedrag. Dat resulteert in een verkeerde behandeling van de hond.

Veel mensen zijn er bang voor dat hun hond ‘dominant’ is, en dan wordt het uitvallen al snel met harde hand aangepakt. Dit kan nadelige effecten voor de hond hebben én voor de relatie tussen de hond en eigenaar.

Bestaat dominantie dan niet?

Dominantie bestaat wel, maar het zegt iets over de relatie tussen honden. Over de sociale structuur. En die relatie is er niet met voorbijgangers. Wil je meer weten over dominantie? Lees dan mijn blog: Dominantie bestaat wel.

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>