Conflictvermijdend gedrag
Honden kunnen verschillend soorten conflict-vermijdend gedrag inzetten. Dit gedrag is letterlijk bedoeld om, zoals de term het zegt, conflict te vermijden. Er zijn verschillende soorten van conflict-vermijdend gedrag. Ik zal er hieronder een aantal noemen.
- In een boogje lopen. Dus niet recht op de ander aflopen, is conflict-vermijdend gedrag. Hiermee geeft de hond aan om op een sociale manier contact te zoeken en niet frontaal de hond te benaderen.
- Wegkijken, dus de ander niet rechtstreek aankijken tijdens een contact heet ook wel conflictvermijdend gedrag. Het is bedoeld om te zorgen dat de ander zich niet bedreigd voelt, dat de ander weet dat je geen conflict aangaat.
- Ook wenden sommige honden de kop af, als er een andere hond aan komt of op ze af komen lopen. Hierdoor laten ze aan de andere hond merken dat ze geen bedreiging vormen. Wist je dat je dit signaal ook kunt gebruiken om een hond die uitvalt naar andere honden, te leren oma het fixeren te doorbreken? Om zijn natuurlijke conflict-vermijdende gedrag weer in te gaan zetten? Hoe je dat doet? Dat leer je in mijn Eerst Hulp bij Uitvallen (EHBU) cursus. (nu tijdelijk nog met 100,- euro korting).
- Sommige honden laten het zien door te gaan liggen op hun rug, dit kan soms 'overdreven' overkomen. Wanneer honden dit vaak doen, op zo'n overdreven manier, kan het zijn dat de hond eigenlijk heel erg onzeker is. En maar heel overduidelijk aan de ander wil laten weten 'ik doe niet, doe mij ook niets..'. Voor jou als eigenaar een teken, dat het voor jouw hond prettiger kan zijn om vooral met bekende honden in contact te komen. Zodat de onbekende honden niet zoveel spanning oproepen.
- Ook het aflikken van de bek, van de andere hond, kan bedoeld zijn als kalmerend signaal. Hiermee wil de hond de ander kalmeren. Heb je zelf wel eens gemerkt dat wanneer een hond dit 'overdreven' doet, de andere hond het eigenlijk maar vervelend vindt? Ook weer een teken aan de wand wanneer jou hond zoveel noodzaak voelt om dit uit te oefenen. Veel wisselende contacten kunnen bijvoorbeeld spanning oproepen. Het is heel mooi om dan eens te onderzoeken wat er gebeurt wanneer jouw hond een paar weken alleen maar met 'vrienden' speelt. Of dit gedrag minder heftig naar voren komt. Dan weet je dat jouw hond minder spanning ervaart in bepaalde contacten.
- Een spelboog kan soms ook een conflict-vermijdend signaal zijn. Vaak zie je dit gebeuren tijdens spel, wanneer het even 'te fel' of te hard ging. De hond die dan iets te ruw speelde, kan dan de andere hond met een spelboog een soort van nieuwe uitnodiging geven. 'Ik bedoelde het niet agressief, zullen we verder spelen?'. Soms zul je zien dat het daarna klaar is, dan was het te ruw en heeft de andere hond er genoeg van. Soms zal het spel zich hervatten. Super mooie communicatie!
Wist je dat honden soms ook een klein beetje 'schijnheilig' kunnen zijn. In deze situatie ging de bruine hond namelijk erg dichtbij de lichte hond, telkens wegkijkend om daarmee aan te geven dat hij geen conflict wilde. Maar stiekem wachtende tot hij zijn kans schoon zag om toch de stok te pakken...!
Zie jij de conflictvermijdende signalen ook wel eens bij jouw hond? Welke herken je (nog meer)?
Groetjes Henriëtte


Heeft jouw hond moeite met andere honden? Wil jij nu echt graag stappen gaan maken met het gedrag van jouw hond?
Meld je dan nu nog aan voor de online cursus. Je ontvang maar liefst 6 groep-coach sessie met mij persoonlijk!! Zo ben ik jouw 'stok achter de deur' en help ik je met vragen en de implementatie van alles wat je leert in de online cursus. Je staat er dus niet alleen voor!!