fbpx

Er is heel veel over te doen, de eikenprocessie-rups! Veel mensen hebben last van jeuk en bultjes en ook honden kunnen er last van hebben. Je hond en de eikenprocessierups: hoe voorkom je overlast nu zoveel mogelijk? En wat kun je doen wanneer jouw hond toch in contact is geweest met de haartjes van de rupsen?

Wat is de eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is een behaarde rups. Hij ontstaat uit de eitjes van de eikenprocessievlinder. Ze komen van april/mei tot augustus voor in de eikenbomen. Tegen juli-augustus vervelt deze rups tot een onopvallend bruinachtig nachtvlindertje.

De rups dankt zijn naam aan de 'optocht' waarin ze op 's nachts op zoek gaan naar de eikenbladeren. De volwassen rupsen zijn grijs, en zo'n 3,5 cm lang. Ze hebben brandharen van 0,2 tot 0,3 mm lang. 

Je hond en de eikenprocessierups

Deze haren laten ze los wanneer ze in bedreiging zijn, maar ze worden ook door de wind meegevoerd. Die brandhaartjes kunnen de huid, ogen en luchtwegen binnendringen en veroorzaken verschillende klachten zoals jeuk, huid-uitslag, rode ogen en irritatie.

Wat kan de eikenprocessierups veroorzaken bij de hond?

Wanneer je hond en de eikenprocessierups met elkaar in contact zijn geweest kunnen er symptomen ontstaan. De symptomen bij de hond kunnen uiteenlopend zijn van zwelling en roodheid van de slijmvliezen in de bek tot jeuk, speekselen en misselijkheid wanneer de haren of rupsen zijn ingeslikt. Ernstige verschijnselen zoals braken, duizeligheid, diarree en koorts kunnen dan ook ontstaan. Daarnaast kunnen de ogen rood en geïrriteerd raken en kan er zelfs schade ontstaan aan het gezichtsvermogen. In de haartjes zit een eiwit wat zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Het kan dus flinke schade veroorzaken! De huid van de hond is over het algemeen aardig goed beschermd door de vacht, ze krijgen dan ook weinig last van bultjes of jeuk zoals de mensen het krijgen.

Hoe kun je problemen met je hond en de eikenprocessierups voorkomen?

Je hond binnenhouden is natuurlijk niet te doen. Maar voorkomen dat je hond en de eikenprocessierups met elkaar in contact komen is het allerbest.

  • Zoek van te voren de meeste geschikte routes uit; vermijd plekken met veel eikenbomen en nesten. Heb je een goede route gevonden? Loop deze dan wat vaker de komende tijd, zodat de kans op een ongewilde ontmoeting met de rupsen zo klein mogelijk is.
  • Houd je hond aangelijnd; meestal komen ze tijdens los spelen in contact met nesten onderaan een boom. Hierdoor komen de haartjes meteen op de neus, ogen en in de slijmvliezen.
  • Heeft jouw hond toch last van irritatie gekregen? De vacht kun je met een kledingroller afnemen zodat de ergste haartjes worden verwijderd. Spoel daarna de hond grondig af met lauw water zodat er nog meer haartjes verdwijnen. Met een natte doek kun je de slijmvliezen of de binnenkant van de mond proberen schoon te maken. 
  • Bel altijd de dierenarts voor overleg wanneer je symptomen ziet verschijnen of wanneer je weet dat jouw hond in contact is geweest met de rupsen en laat jouw hond nakijken. Eventueel kan er in sommige gevallen een injectie worden gegeven tegen een allergische reactie.
Nakijken van hond bij eikenprocessierups


Het bestrijden van de eikenprocessierups

De aantallen van de eikenprocessierups zijn enorm toegenomen. Het is een heuse plaag geworden. Veel gemeenten en bestrijders hadden grote moeite om de rupsen te kunnen bestrijden. Handmatige bestrijding is erg tijdrovend. Om de rups goed te kunnen bestrijden, is het van belang om te kijken naar wie zijn natuurlijke vijanden zijn. Welke dieren eten de rupsen, en waarom zijn die dieren er niet genoeg om die rupsen in toom te houden?

De natuurlijke vijanden van de rups zijn onder andere de sluipwesp en -vlieg roofvliegen en roofwantsen, mezen, mussen en grootoorvleermuizen. Veel van de insecten komen minder voor doordat er minder bloemen en planten in de weides staan. Hectares vol met alleen maar gras, zorgen voor minder biodiversiteit en jagen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups weg.

Afgelopen jaar zijn veel gemeenten hard bezig geweest om nestkasten te hangen en de rupsen op een natuurlijke wijze te lijf te gaan. Helaas zijn er ook nog altijd plekken waar dit niet gebeurt of niet goed lukt. Het blijft dus van belang om goed op te passen en na te denken over goede bestrijding.

Om te zorgen dat de processie-rups weer teruggedrongen wordt, kunnen we een aantal dingen doen:


  • Zorg voor meer bloemen; bloemenweiden; plantenbakken etc. Koop hiervoor vooral 'inheemse' zaden. Dit zorgt voor inheemse bloemensoorten, waar de nederlandse insecten naar toe getrokken worden.
  • Insectenhotels plaatsen, om de insectenaantallen te laten groeien; en om als voedsel te dienen voor vogels en vleermuizen
  • Geen gif gebruiken ter 'bescherming' van het gewas of om andere rupsen te doden. Deze rupsen dienen als voedsel voor vogels en daardoor sterven de vogels ook af. Doordat insecten in contact komen met het gewas kunnen zij ook afsterven.
  • Nestkastjes plaatsen rondom eikenbomen zodat mezen en mussen zich makkelijker kunnen gaan huisvesten.
  • Plakband om bomen wordt ook op plekken gezien, om de 'mars' van de eikenprocessierups te stoppen. Alleen hier plakken ook vogeltjes en nuttige insecten aan vast! Gebruik liever dus bovenstaande tips om de balans van de natuur te verbeteren. 

De ergste overlast van de eikenprocessierups houdt nog ongeveer tot begin augustus aan. Tot die tijd; houd een oogje open en let goed op je hond! En overweeg eens een of een aantal van bovenstaande tips om de eikenprocessierups terug te dringen. Door allemaal een beetje mee te helpen kunnen we een verschil maken!


Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden?

Download dan mijn gratis E-book 'Meer begrip voor je hond' met reactief of uitval-gedrag naar honden. 

* Leer meer over de mogelijke oorzaken; is het altijd angst? Of speelt opwinding en genetische aanleg ook een rol?
* Wat heeft dominantie er mee te maken?
* En ontvang 3 waardevolle adviezen, om alvast een paar stappen te kunnen gaan zetten!


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2020

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>