fbpx

Je hond en de eikenprocessierups, waar moet je rekening mee houden?

Er is heel veel over te doen, de eikenprocessie-rups! Veel mensen hebben last van jeuk en bultjes en ook honden kunnen er last van hebben. Je hond en de eikenprocessierups: hoe voorkom je overlast nu zoveel mogelijk? En wat kun je doen wanneer jouw hond toch in contact is geweest met de haartjes van de rupsen?

Wat is de eikenprocessierups?

Een eikenprocessierups is een behaarde rups. Hij ontstaat uit de eitjes van de eikenprocessievlinder. Ze komen van april/mei tot augustus voor in de eikenbomen. Tegen juli-augustus vervelt deze rups tot een onopvallend bruinachtig nachtvlindertje.

De rups dankt zijn naam aan de 'optocht' waarin ze op 's nachts op zoek gaan naar de eikenbladeren. De volwassen rupsen zijn grijs, en zo'n 3,5 cm lang. Ze hebben brandharen van 0,2 tot 0,3 mm lang. 

Je hond en de eikenprocessierups

Deze haren laten ze los wanneer ze in bedreiging zijn, maar ze worden ook door de wind meegevoerd. Die brandhaartjes kunnen de huid, ogen en luchtwegen binnendringen en veroorzaken verschillende klachten zoals jeuk, huid-uitslag, rode ogen en irritatie.

Wat kan de eikenprocessierups veroorzaken bij de hond?

Wanneer je hond en de eikenprocessierups met elkaar in contact zijn geweest kunnen er symptomen ontstaan. De symptomen bij de hond kunnen uiteenlopend zijn van zwelling en roodheid van de slijmvliezen in de bek tot jeuk, speekselen en misselijkheid wanneer de haren of rupsen zijn ingeslikt. Braken, duizeligheid, diarree en koorts kunnen dan ook ontstaan. Daarnaast kunnen de ogen rood en geïrriteerd raken en kan er zelfs schade ontstaan aan het gezichtsvermogen. In de haartjes zit een eiwit wat zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. De huid van de hond is over het algemeen aardig goed beschermd door de vacht, ze krijgen dan ook weinig last van bultjes of jeuk zoals de mensen het krijgen.

Hoe kun je problemen met je hond en de eikenprocessierups voorkomen?

Je hond binnenhouden is natuurlijk bijna niet te doen. Maar voorkomen dat je hond en de eikenprocessierups met elkaar in contact komen is natuurlijk het allerbest.

  • Zoek van te voren de meeste geschikte routes uit; vermijd plekken met veel eikenbomen en nesten. Heb je een goede route gevonden? Loop deze dan wat vaker, zodat de kans op een ongewilde ontmoeting met de rupsen zo klein mogelijk is.
  • Houd je hond aangelijnd; meestal komen ze tijdens los spelen in contact met nesten onderaan een boom. Hierdoor komen de haartjes meteen op de neus, ogen en in de slijmvliezen.
  • Heeft jouw hond toch last van irritatie gekregen? De vacht kun je met een kledingroller afnemen zodat de ergste haartjes worden verwijderd. Spoel daarna de hond grondig af met lauw water zodat er nog meer haartjes verdwijnen. Met een natte doek kun je de slijmvliezen of de binnenkant van de mond proberen schoon te maken. 
  • Bel de dierenarts voor overleg wanneer je symptomen ziet verschijnen en laat jouw hond nakijken. Eventueel kan er in sommige gevallen een injectie worden gegeven tegen een allergische reactie.
Nakijken van hond bij eikenprocessierups


Het bestrijden van de eikenprocessierups

De aantallen van de eikenprocessierups zijn enorm toegenomen. Het is een heuse plaag geworden. Veel gemeenten en bestrijders kunnen het bijna niet meer aan. Handmatige bestrijding is erg tijdrovend. Om de rups goed te kunnen bestrijden, is het van belang om te kijken naar wie zijn natuurlijke vijanden zijn. Welke dieren eten de rupsen, en waarom zijn die dieren er niet genoeg om die rupsen in toom te houden?

De natuurlijke vijanden van de rups zijn onder andere de sluipwesp en -vlieg roofvliegen en roofwantsen, mezen, mussen en grootoorvleermuizen. Veel van de insecten komen minder voor doordat er minder bloemen en planten in de weides staan. Hectares vol met alleen maar gras, zorgen voor minder biodiversiteit en jagen de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups weg.

Daarnaast is de afgelopen jaren een enorme sterfte geweest onder mezen en mussen, doordat de buxus-mot met gif is bestreden. De vogeltjes aten deze met gif bespoten motten, of gaven ze aan de jongen, waardoor hele nesten afstierven. 

Om te zorgen dat de processie-rups weer teruggedrongen wordt, kunnen we dus een aantal dingen doen:


  • Zorg voor meer bloemen; bloemenweiden; plantenbakken etc.
  • Insectenhotels plaatsen, om de insectenaantallen te laten groeien; en om als voedsel te dienen voor vogels en vleermuizen
  • Geen gif gebruiken ter 'bescherming' van het gewas of om andere rupsen (voedsel) voor vogels te doden
  • Nestkastjes plaatsen rondom eikenbomen zodat mezen en mussen zich makkelijker kunnen gaan huisvesten.

De ergste overlast van de eikenprocessierups houdt nog ongeveer tot begin augustus aan. Tot die tijd; hou een oogje open en let goed op je hond! En overweeg eens een of een aantal van bovenstaande tips om de eikenprocessierups terug te dringen. Door allemaal een beetje mee te helpen kunnen we een verschil maken 🙂


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2019

Ik schreef ook een e-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen

Valt jouw hond blaffend of grommend uit naar andere honden? Download het gratis e-book en krijg 5 gratis tips hoe je dit gedrag kan veranderen.

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Download mijn e-book en zet de eerste stap op weg naar een ontspannen leven met je hond. Kopiëren over overname van dit bericht is niet toegestaan. Delen van dit bericht met sociale media via onderstaande link wordt op prijs gesteld.

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Wil je mijn Gratis E-Book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende Hond' downloaden? Schrijf je dan in voor mijn mailinglijst, en je kunt hem direct (gratis) downloaden. Afmelden gaat eenvoudig met 1 druk op de knop.