fbpx

Wat heeft management met hondentraining te maken?

Leiding geven aan je hond op een positieve manier

Management is een woord dat regelmatig gebruikt wordt als het over hondentraining gaat. Wanneer je in mijn optiek een goede manager bent, geef je op een warme doch zelfverzekerde manier aansturing of leiding aan werknemers, of euh.. juist ja, aan je hond. Leiderschap bieden betekent niet hetzelfde als domineren, laten we dat vooral meteen maar even duidelijk uitspreken.

Goede (bege)leiding geven aan jouw hond is essentieel, wij hebben de keuze gemaakt om een hond te willen en te nemen. Dan moeten wij voor ze zorgen en ze op een positieve manier leren om zich staande te kunnen houden in onze maatschappij én onze verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe nemen.

Wat doet een goede leidinggevende dan?

Voor mij is een goede leidinggevende of manager iemand waar je op kan vertrouwen. Je kan met issues bij diegene terecht, zonder dat je er op afgebrand word. Wanneer je je taak moet leren, dan geeft de manager daar de gelegenheid voor en maakt de situatie zodanig dat je dit ook kan leren. De manager zal je niet zonder een leerproces, zomaar ineens de winkel laten runnen bijvoorbeeld. 

Verantwoordelijkheid nemen

Een goede leidinggevende neemt zijn verantwoording. Daar hoort dus ook bij dat je jouw hond kan aansturen en niet zomaar alles laat gebeuren. Leiding geven aan je hond betekent dus ook dat je de leiding neemt over een situatie. Dat andere mensen, kinderen en dieren veilig zijn. Wanneer je daarover twijfelt, is een eerste stap hulp inschakelen en/of zorgen dat jouw hond een ander geen kwaad aan doet. Hiervoor zijn meerdere opties, bijvoorbeeld: muilkorven, aanlijnen, niet in drukke gebieden lopen en de juiste materialen gebruiken zodat je jouw hond ook fysiek kan houden.  

Wees een goede begeleider voor je hond

Om een goede (bege)leider te kunnen worden voor onze hond, is het van belang dat wij onze 'taak' kennen en serieus nemen. Leiding geven aan je hond kan op een positieve manier, zonder dat je daarvoor fysiek hoeft te corrigeren. Door je te verdiepen in hondengedrag, leerprocessen en de hondentaal te leren lezen kun je ervoor zorgen dat je zekerder in je schoenen staat. 

Loop je tegen problemen aan met de hond, bekijk dan op welke manier jijzelf de omgeving zo in kan richten, dat je jouw hond het beste kan begeleiden. Neem zoveel mogelijk situaties vast in je hoofd door, en bedenk hoe je daar op kan reageren. Voorkomen is altijd beter dan iets proberen op te lossen. Zet oefensituaties zo op dat jouw hond succesvol wordt in wat je voor hem voor ogen hebt. Dat kan bijvoorbeeld zijn: op een normale manier een andere hond passeren. Maak een plan van te voren en bekijk hoe je jouw hond zoveel mogelijk ondersteuning kan geven zodat hij hier goed in wordt!

Reflecteer, stel je eigen verwachtingen desnoods bij, wanneer je ziet dat iets té moeilijk is voor jouw hond. Misschien lukt het nooit om op dezelfde stoep te passeren, maar is de andere kant van de straat wel een haalbaar doel. Misschien is een dijk gewoon te smal, zoek dan een andere route. Zorg dat je hond zich veilig en gezien voelt door jou. 

Bedenk wat je je hond wilt áánleren

Om een plan te kunnen maken is het belangrijk om te bedenken wat je jouw hond precies wilt áánleren. Wat wil je graag zien? Wat kan hij al wel goed? Zelf vind ik het belangrijk om een hond die uitvalt te leren om 'normaal' mee te lopen en de andere hond te negeren, of er neutraal naar te kijken. Om dan nu een plan te kunnen maken om de hond dit te kunnen leren, ga je jezelf een aantal vragen stellen.

Op welke afstand kan mijn hond dit wel? Welke beloning heb ik nodig zodat ik hem kan ondersteunen in zijn gedrag? Welk gedrag ga ik precies belonen en hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn hond dit gedrag vertoont? Hoe kan ik ervoor zorgen dat hij niet de fout in gaat? In welke omgeving kan ik gaan lopen zodat ik genoeg afstand kan creëren en kan uitwijken? Hoe kan ik zorgen dat we niet in de problemen komen? Kan ik de taal van mijn hond genoeg lezen om in te kunnen schatten wanneer hij spanning opbouwt, wanneer hij iets wel/niet leuk vind? Wat kan ìk leren, of veranderen zodat ik mijn hond kan helpen?

Je leest het al wel, het is niet makkelijk om een goede (bege)leider te zijn, het vergt een hoop inzicht!

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden? En wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallende/reactieve hond? 

Download dan mijn gratis E-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen


Dit artikel is geschreven door Henriëtte Jordens. Kopiëren of overname van dit bericht zonder toestemming is niet toegestaan. Delen van dit bericht op sociale media via onderstaande links stel ik erg op prijs!

Copyright Henriëtte Jordens - 2020

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!