Perfecte hier aanleren aan je hond?

1.) Straf de hond nooit! En zeker niet wanneer hij bij je komt!
Voor sommigen zal deze informatie 'gesneden koek' zijn, maar het valt me op hoe vaak ik het nog zie gebeuren dat een hond toch gestraft wordt wanneer hij bij een eigenaar terug komt nadat hij is ontsnapt of weggerend is en niet wilde komen. En wil je een perfecte hier aanleren aan je hond, dan is het niet handig om een hond te straffen die bij je komt.
Een hond zal hierdoor denken 'bij mijn begeleider komen betekent op mijn donder krijgen'.
Niet heel gek om dan te begrijpen dat de hond een volgende keer nog minder graag wil komen!
Wat zie je vaak bij deze honden?
Ze komen in een soort van intern conflict; ze willen uit angst voor de straf wel luisteren, maar willen natuurlijk niet de (fysieke) straf krijgen. En komen dan bijvoorbeeld op 1 of 2 meter afstand en laten zich niet pakken. Ze kijken wel uit! Dit maakt de situatie dan nog frustrerender, met een alsnog weer boze baas ten gevolgd. Of je ziet dat een hond met een hele lage en gedrukte houding de laatste meters terug naar de eigenaar kruipt zowat.. Dan levert het hierkom-woord bij de hond in ieder geval geen leuk gevoel op!
En wanneer je een betrouwbare hier wil trainen, is het erg belangrijk dat de hond het juist leuk vindt om bij je te komen!
Hoe doorbreek je dit nu? Heel simpel, door nooit meer te straffen!
De hond zal weer moeten leren en vertrouwen dat bij jou komen echt leuk is! Dat hij erop kan vertrouwen dat er niets vervelend gebeurt. Maak het weer leuk en oefen het, zonder dat de de hond kans heeft om 'de fout' in te gaan. En baal je nu zo ontzettend of ben je gewoon kwaad omdat jouw hond er misschien toch ervandoor ging? Voelt het 'tegennatuurlijk' om jouw hond dan alsnog heel enthousiast te belonen?
Je hoeft van mij echt niet te faken hoor! Haal wel even rustig adem 😉 En op dat moment is het gewoon prima om te zeggen, 'goed' of 'ok, je bent er weer' en je weg met je hond te vervolgen. Je hoeft niet overdreven 'nep' enthousiast te doen. Zolang je hem maar niet straft, zal hij leren dat hij gewoon weer bij je kan komen!
2.) Roep niet 3x hetzelfde woord.
Heb jij wel eens bij jezelf geteld hoevaak je een 'cue' aan jouw hond geeft? Eigenlijk weten heel veel mensen het wel, het is niet goed om heel vaak hetzelfde woord te herhalen. Maar in de praktijk gebeurd het nog zo ontzettend vaak. Niet alleen bij het hierkomen, maar ook bij andere dingen. Het roepen van de naam: 'bello, bello, bello..' of 'nee nee nee' of 3x 'kijk eens'.. Of 'kom kom kom kom kooooom, met de laatste steeds bozer....
Feitelijk leert de hond dan dat jouw vragen of opdrachten niet veel betekenen. Dat het prima is om je het een aantal keer te laten vragen.
- Soms komt het voort uit ons eigen ongeduld. Dan gaat de hond niet snel genoeg zitten en roepen we het nog 1 of 2 keer erachteraan. Maar wanneer je heel goed kijkt, zie je dat de hond na de eerste keer al aan het verwerken was en aanstalten gaat maken. Vaak is het hebben van geduld, een pauze nemen na je woord dan al voldoende. Dan blijf je gewoon rustig staan en zie je dat de hond vanzelf gaat zitten. Dán beloon je je hond!
- Ook kan het zijn dat de hond het woord eigenlijk helemaal niet zo goed kent. Dat het niet voldoende is geoefend. Of hij weet niet wat je bedoelt. Want soms bedoel je met 'Bello', dat hij moet kijken. Soms moet hij komen wanneer je zijn naam roept. Soms roep je 'Bello' wanneer hij iets niet mag.. heel verwarrend!
- En soms zie je dat een hond denkt 'ik wacht wel even tot ze het echt meent'.. Dus dan luistert de hond pas wanneer je het heel serieus en boos zegt. Dan voor de hond ook niet goed genoeg getraind onder de juiste omstandigheden. Hij kan bijvoorbeeld in de achtertuin heel goed komen, maar dat is iets heel anders dan op straat.
Let maar eens op bij jezelf, hoe vaak vraag jij iets voordat de hond luistert?
Kun je hierin zelf geduld uitoefenen? Volgt hij je verzoek dan wel op? Of is het iets waar jullie nog aan moeten gaan werken en oefenen?






3.) Oefen op veel verschillende plekken.
Wist jij dat de 'hier' eigenlijk 1 van de meest ongetrainde oefeningen is? Het is heel gek, maar we laten de hond vaak wel 10.000x zitten voor een koekje. Daarom doen veel honden dit zo gemakkelijk. Maar het hierkomen wordt vaak lang niet zoveel geoefend. Of alleen tijdens de les en een paar keer in de tuin of op een veldje. En de perfecte hier aanleren aan je hond, doe je dus in alle mogelijke situaties.
Want juist met deze oefening is het zo belangrijk om in álle situaties te oefenen!
- Hierkomen kun je in eerste instantie het beste oefenen in een omgeving zonder afleidingen -> want weet je nog; de kans op succes is dan het grootst. Oefen dit met een hond die (nog) niet los kan dan ook altijd aangelijnd of op een omheind veld.
- Oefen dit vervolgens heel regelmatig en varieer in de plekken waar je het oefent.
- Kan jouw hond het in verschillende omgevingen? Bouw dan de moeilijkheidsgraad op en oefen het wanneer er wel afleidingen zijn.
Zo oefen je het consequent in allerlei situaties.



Luistert jouw hond ook niet altijd even goed wanneer je hem/haar roept? Wil je je hond graag los laten rondlopen, maar vertrouw je het niet? Een goede en krachtige ‘kom hier’ is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw hond direct terugkomt wanneer je hem/haar roept. Ook al is hij/zij iets op het spoor of heeft hij/zij een andere hond ontmoet op het speelveld; je wilt dat je hond goed op jou reageert.
Aan de hand van video’s en oefeningen leer je waarom het zo’n uitdaging is om een betrouwbare ‘kom hier’ aan te leren. Elke hond is anders en reageert anders. Daarom krijg je 5 verschillende oefeningen waarmee je spelenderwijs aan de slag kan gaan met jouw hond.
Bij deze online hondencursus ‘Kom hier’ krijg je een weekplanner, zodat je kunt bijhouden welke oefeningen je hebt gedaan. Daarnaast krijg je toegang tot de besloten Facebook-groep om vragen te stellen en video’s te delen van de oefeningen met jouw hond.
Ik hoop je binnenkort te zien!
Groetjes, Henriëtte