fbpx

Wat doe je als er een loslopende hond op jouw hond afkomt?

drie honden spelen erg ruw

Een loslopende hond komt op jouw aangelijnde hond af

Een tijd geleden vertelde een klant dat er een loslopende hond op haar en haar aangelijnde hond afgerend kwam. Haar hond valt uit naar andere honden, ze is al een tijd bezig om door middel van training dit gedrag te veranderen. Samen maakten ze al mooie stappen en haar hond valt al stukken minder uit. Om haar hond te beschermen riep ze 'wil je je hond even terugroepen'? En misschien kun he het al raden, het antwoord luidde: 'Hij doet niks hoor'! 

Je wordt als snel boos en voelt de frustratie opborrelen. Heel lastig wanneer mensen niet de hondenetiquette respecteren en jouw Nee niet respecteren!

Redenen waarom je het niet wilt

Een loslopende hond komt op jouw aangelijnde hond afkomt, er kunnen zoveel redenen zijn waarom dit niet prettig is voor jouw en jouw hond. Misschien: 

  • Valt jouw hond uit naar andere honden en ben je net als de mevrouw uit het bovenstaande stukje aan het trainen, je wilt niet dat hij zich weer genoodzaakt voelt om uit te vallen;
  • Is jouw hond heel angstig, en vindt hij het echt niet leuk als er andere honden op hem af komen;
  • Heeft jouw hond pijn, of is hij geblesseerd en wil liever geen contact met andere honden;
  • Heeft jouw hond een traumatische ervaring meegemaakt, is hij eens gegrepen door een loslopende hond;
  • Is jouw hond ziek, en wil je hem niet in contact met andere honden laten komen;

Een aantal tips voor als jij dit ook wel eens meemaakt. 

Wanneer je dit regelmatig meemaakt en een loslopende hond komt op jouw aangelijnde hond af, dan kun je het volgende doen:

  1. Vraag eerst: wil je je hond terugroepen?
  2. Komt er geen of een negatieve reactie? Roep: Mijn hond bijt!!
  3. Of roep: 'Mijn hond is besmettelijk ziek' 😉

Wanneer je deze persoon regelmatig tegenkomt is het verstandig om eens het gesprek aan te gaan. Probeer hierin niet te vooringenomen te zijn of te gefrustreerd, veel eigenaren beseffen zich echt niet hoe vervelend dit is. Ze zien hun hond als een super lief dier die niemand kwaad doet. Val je ze meteen heel erg aan, dan is de kans op succes erg klein. Probeer uit te leggen waarom het voor jouw hond vervelend is. Dat hij bang is, dat hij én jij dit niet fijn vinden. Zo heb je de meeste kans dat de eigenaar het begrijpt en er vervolgens actie op onderneemt.

Als er geen eigenaar in de buurt is, of de eigenaar luistert niet dan kun je zelf proberen op te treden.

In sommige gevallen luistert de eigenaar echt niet. Of er is een loslopende hond en de eigenaar is ver uit de buurt. Probeer ten alle tijde zelf rustig te blijven. Door zelf heel opgewonden of gespannen te raken kun je dit aan je hond overbrengen. Houd de riem kort en ga zelf voor jouw eigen hond staan. Let op je houding, rug recht; borst vooruit en adem!

  1. Maak je breed, kijk de naderende hond aan en zeg met strenge stem 'Nee'.
  2. Luistert de hond niet? Gooi dan een hand voer richting de hond, en zorg dat je zo snel mogelijk de afstand vergroot tussen jou en de andere hond.

Van een van mijn mail-lezer kreeg ik ook nog de volgende tip. Zij neemt een paraplu mee. Ze gebruikt deze niet om de andere hond iets aan te doen hoor! Maar ze klapt hem open en houd hem als een soort fysieke blokkade tussen haar en de andere hond. Zo deinst de andere hond terug en kan ze haar eigen hond beschermen.

Valt jouw hond normaal gesproken niet uit naar andere honden? En kun je niet voorkomen dat de andere hond bij jouw hond komt?

Zorg dan dat je jouw hond zoveel mogelijk vrijheid geeft. Geef jouw hond voldoende riemlengte, zodat hij of zij niet met een strakke riem in contact hoeft te komen met de andere hond. Vaak staat de hond met een strakke gespannen riem naast je, waardoor hij niet zelf gemakkelijk zich kan afwenden of een rondje kan draaien. Door voldoende riem te geven kan de hond op een iets meer ontspannen manier in contact zijn. Loop dan na het snuffel-contact weer verder. 

Het blijft de grootste ergernis en frustratie, loslopende honden die op jouw aangelijnde hond afgelopen komen. Met deze tips kun je de overlast misschien een beetje beperken. Gebeurt het vaak in een bepaald gebeid? Dan is het aan te raden om frustratie en stress voor jezelf en je hond te besparen en ergens anders te gaan lopen.

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden? En wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallende/reactieve hond? 

Download dan mijn gratis E-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!