fbpx

Wanneer een hond blaffend en/of grommend uitvalt richting een prikkel reageert noemen we dat reactief gedrag.

Net zoals ‘dominant’ is het geen persoonskenmerk maar een gedraging. Een hond kan reactief zijn naar bijvoorbeeld andere honden, mensen, dieren en verkeer.

Wanneer een hond uitvalt naar andere honden wordt dit vaak reactief gedrag genoemd. Dit gedrag kan meerdere oorzaken hebben, zoals angst, onzekerheid, opwinding of frustratie. Het doel is niet altijd hetzelfde.

Blaffend uitvallen naar honden kan als doel hebben om de andere hond weg te jagen, of om verder bij de andere hond vandaan te komen. Dit kan de hond doen doordat hij weet dat zijn eigenaar hem dan verder bij de andere hond vandaan neemt.

Reactief gedrag naar bijvoorbeeld auto’s kan ook als doel hebben om de auto weg te jagen, maar bij veel herders of collies heeft het eigenlijk als doel de auto stil te zetten. Dit type honden wil graag de beweging controleren. Om probleemgedrag succesvol te kunnen verminderen is het belangrijk om de onderliggende motivatie te achterhalen.

Heb jij een hond die reactief gedrag vertoont? Wanneer een hond dit gedrag veel vertoont is er vaak sprake van flinke stress. Lees dan mijn blogs over stress-reductie en leer hoe je jouw hond kan helpen om dit gedrag te verminderen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Wil je meer weten? Check dan deze artikelen.

>