fbpx

Mijn hond is aangevallen door een andere hond, wat nu?

reactieve honden

Afgelopen week werd ik gebeld door een mevrouw, 'mijn hond is aangevallen door een andere hond, wat nu?'. Haar Hovawart was aangevallen door een grote zware hond (+/- 60 kg). Ze moest deze hond wel 5x opnieuw van haar eigen hond aftrekken.

Haar eigen hond had gelukkig geen ernstige bijtwonden, maar bij de dierenarts werd vastgesteld dat ze meerdere kneuzingen had aan haar rug. Ze liep daarbij ook nog onregelmatig, dus haar poot deed ook zeer. 

In de dagen erna, bemerkte haar eigenaresse dat haar hond weer reactief reageerde. In het verleden reageerde haar hond reactief op andere honden, ze had dit door middel van goede training er helemaal uitgekregen. Ze was bang dat haar hond nu een terugval zou krijgen, dus ze belde mij om te bespreken wat ze kon doen om haar hond te ondersteunen. 

reactieve honden

Troosten?

Wanneer je hond aangevallen is maakt dit veel impact. Zowel op de eigenaar als op de hond. Je mag je hond gewoon steunen op het moment dat hij of zij bang is. Het is een misvatting dat je daardoor angst in de hand werkt. Angst is een emotie, en een emotie kun je niet belonen. Dus komt jouw hond bij jou steun zoeken door bijvoorbeeld tegen je aan te gaan staan, geef hem of haar dan die steun! Je 'beloont' er dan alleen het gedrag mee dat je hond naar jou toe komt! Daarnaast kan fysiek contact, op het moment dat de hond aangeeft dit graag te willen, helpen om de bloeddruk te doen dalen.

Let er wel op dat je je hond niet gaat 'sussen' op het moment dat hij of zij gaat blaffen naar een andere hond. Daarmee bedoel ik bijvoorbeeld dus zeggen dat het 'goed' is op het moment dat hij tekeer gaat. Dan ben je namelijk uitval-gedrag aan het belonen. 

Herstel!

Vlak nadat de aanval is gebeurd is trainen en het opzoeken van prikkels nog helemaal niet zinvol. De hond moet eerst herstellen van wat ze heeft meegemaakt. Door alle kneuzingen is het lopen überhaupt nog niet prettig en waarschijnlijk pijnlijk. De hond zal nu sowieso prikkelbaarder zijn en meer vooringenomen. Het lichaam goed laten herstellen is nu het allerbelangrijkste. 

Stress-hormoon nog lang niet uit het bloed

Zo'n twee dagen na de aanval, is de enorme dosis stress-hormoon wat vrij kwam nog lang niet helemaal verdwenen uit het bloed. Dit kan zeker 6 dagen duren, tot wel 6 weken (volgens wetenschappelijk onderzoek, zie de literatuurlijst)! Zou je nu al weer prikkels gaan opzoeken, dan zal er alleen maar triggerstacking plaatsvinden. 

De stress stapelt zich dan. Doordat het basis-stress niveau nog erg hoog, zowel door de pijn als door het niveau stress-hormoon, zal haar emmertje snel over kunnen lopen. Trainen heeft op dit moment dus nog weinig kans van slagen en is niet zo zinvol. 

Prikkels vermijden

Het geven van extra rust is op dit moment het allerbelangrijkste. Rust om het lijf te laten herstellen, en ook rust om het stress-hormoon weer te kunnen laten zakken. Het mooiste ga je op dit moment alle prikkels uit de weg. Zolang de hond nog pijn heeft met lopen, is het zien van andere honden waarschijnlijk al meteen spannings-verhogend. Neem de hond lekker mee naar prikkel arme omgevingen en bouw de wandeling rustig op. 

De hond van de mevrouw wordt als de zwellingen verminderd zijn, eerst nog behandeld door en osteopaat. Wanneer deze behandeling en de herstel-periode hiervan voorbij zijn, is het waarschijnlijk weer een beter moment om gedoseerd prikkels op te gaan zoeken.

Op deze foto zie je een kleinere hond blaffend uitvallend

Trainen van het reactieve gedrag

Wanneer de hond fysiek weer voldoende hersteld is, kan de training opgebouwd gaan worden. De impact van zo'n nare ervaring kan wel heel groot zijn, straf de hond niet als hij of zij toch weer reactief gedrag vertoont.

Nadat het stress-hormoon beter gezakt is, wordt ook duidelijk hoeveel van het reactieve gedrag er echt over is gebleven. Misschien heeft de hond niet meteen meer zo'n heel kort lontje.  

Zorg voor veiligheid, en wandel alleen in gebieden waar je aangelijnde honden tegenkomt. Zodat je kan zorgen dat je voldoende afstand kan creëren.  Leer dan de hond stap voor stap weer aan om ontspannen mee te lopen. Door op veilige afstand de vervelende prikkel te gaan koppelen aan iets leuks, bijvoorbeeld lekkers, of het doen van een spelletje, kan de emotie van de hond veranderen. Hij kan de andere hond weer als neutraal gaan zien, en afhankelijk van de ernst van het trauma, kan hij misschien zelfs weer een positieve emotie krijgen bij andere honden. Misschien kunnen de stappen uit mijn Gratis E-Book je vast een stukje op weg helpen. Je kunt hem hier downloaden.

Let ook op je eigen gedrag

Een vechtpartij of een aanval kan flinke impact hebben, ook op de eigenaar. Wanneer je met je hond weer naar buiten gaat, en je andere honden tegenkomt, let dan ook op je eigen gedrag. Zorg dat je ontspannen loopt, haal adem! En trek de riem niet strak. Zo kun je voorkomen dat jouw hond gespannen raakt door jouw gedrag. 

Ondersteunende middelen

Wanneer jouw hond net is aangevallen door een andere hond, en hij heeft nog niet geslapen tussendoor, dan kan het zinvol zijn om jouw hond met kortdurende medicatie te ondersteunen. Deze medicatie blokkeert het geheugen deels, waardoor de traumatische ervaring zich niet zo goed opslaat in de hersenen. Ondersteuning met deze medicatie kan alleen wanneer dit de behandeling van de verwondingen niet in de weg staat. Overleg hiervoor altijd met jouw eigen dierenarts! Ook kun je overleggen om je hond pijnstilling te geven. Hoe minder heftig de pijn is, hoe beter de hond weer kan ontspannen tijdens de wandeling. 

Daarnaast kun je je hond ook helpen met de stress om te gaan door het geven van natuurlijke ondersteunende middelen. Er zijn vele verschillende middelen beschikbaar, zoals bijvoorbeeld Zylkène, Telizen, CBD-olie, Bachbloesems, Adaptil, Homeopathie en middelen op kruidenbasis. Overleg met je dierenarts en/of natuurgeneeskundig therapeut of laat je goed voorlichten in de winkel.

Samenvattend: 'mijn hond is aangevallen door een andere hond, wat nu?'

Wanneer je hond is aangevallen door een andere hond ga je het beste meteen langs de dierenarts. Laat je hond behandelen indien nodig en bespreek de eventuele mogelijkheden tot pijnbestrijding en medicatie of natuurlijk ondersteunende middelen. Geef je hond rust! Vermijd prikkels voor een tijdje en laat je hond eerst herstellen van wat er gebeurd is.

Wanneer je hond voldoende hersteld is, ga je trainen om te zorgen dat het (eventueel) ontstane reactieve gedrag of de ontstane angst kan verminderen.

Valt jouw hond blaffend en/of grommend uit naar andere honden? En wil jij op een leuke manier gaan werken aan het gedrag van jouw uitvallende/reactieve hond? 

Download dan mijn gratis E-book 'Hoe begeleid ik mijn uitvallende hond', speciaal om thuis alvast wat stappen te ondernemen

Meer lezen over het verminderen van stress?

Er bestaan nog veel meer manieren om stress bij honden te verminderen. Ik heb er verschillende blogs over geschreven.

  • De verslaafde hond; over hoe balgooien verslavend kan zijn en dit het algehele stress-niveau omhoog brengt. 
  • Kauwen verlaagt stress; over de kalmerende werking van kauwen en welke materialen hiervoor geschikt zijn
  • Dit mag je niet missen! Het verband tussen (positieve) stress en reactiviteit; het meest complete blog over stress en reactiviteit

Over Henriëtte Jordens

Je bent bij mij aan het juiste adres als jij niet zorgeloos en ontspannen over straat kunt wandelen met je hond. Hoe zou het zijn als jij weer over straat durft met je hond? Dat je je niet meer aangekeken voelt op straat? Dat je niet meer gespannen de omgeving hoeft af te scannen? Ik begeleid eigenaren van een hond die uitvalt naar andere honden zodat ze samen weer fijn op pad kunnen! Het is mijn missie om ervoor te zorgen dat zowel eigenaar als hond weer kunnen genieten van de wandeling samen :-)

Volg mij op:
>

Hi, ik ben henriëtte

Speciaal om eigenaren van een hond die blaffend of grommend uitvalt naar andere honden weer een stapje verder te helpen schreef ik een Gratis E-Book.

Schrijf je in voor mijn mailinglijst en je kunt hem direct gratis downloaden!